Cum să eviți încărcarea electrostatică? Sfaturi de urmat!

Cum să eviți încărcarea electrostatică? Descărcările (sau șocurile) pot avea loc mai ușor atunci când intri în contact cu obiecte care, prin natura lor, acumulează ușor sarcini electrice sau sunt buni conductori. Câteva exemple: obiectele metalice, mânerele ușilor și mașinii sau componenta metalică a unui scaun. Chiar și hainele pot acumula multă încărcătură din cauza frecării și favorizează descărcarea supărătoare, mai ales dacă sunt din lână sau sintetice. 

Electricitatea statică este rezultatul unei diferențe de potențial existente între un obiect încărcat pozitiv și unul încărcat negativ. Deși apariția descărcărilor electrostatice poate părea un eveniment inevitabil, mai ales în lunile în care clima este rece și uscată, soluția la această problemă este mult mai la îndemână decât crezi. În acest sens, poți aplica câteva măsuri simple pentru a reduce apariția acestui fenomen electric neplăcut. În plus, vei putea controla modul în care electricitatea statică îți încarcă corpul, reducând disconfortul descărcării electrice declanșate de contactul cu suprafețele conductoare.

Cum să eviți încărcarea electrostatică? Sfaturi de urmat pentru a elimina electricitatea statică din corp

1. Păstrează-ți pielea bine hidratată

Imediat după duș sau înainte de a te îmbrăca, aplică o cremă hidratantă pe corp. Alternativ, aplică și o cremă hidratantă pe mâini la intervale regulate pe parcursul zilei. Hidratarea în mod regulat va crea apoi un fel de barieră care împiedică încărcarea corpului cu electricitate statică, deoarece pielea uscată facilitează apariția descărcărilor electrostatice,

2. Schimbă-ți hainele

Un alt motv pentru care te încarci electrostatic, se referă la materialele din care sunt confecționate hainele pe care le porți. Dacă porți haine din țesături sintetice (poliester și nailon), înlocuește-le cu țesături mai naturale, cum ar fi bumbacul, care sunt mai puțin predispuse la acumularea de electricitate statică.

Dacă hainele tale încă sunt încărcate de electricitate statică, încearcă să le tratezi cu o cantitate mică de fixativ pentru păr.

3. Poartă pantofi care disipă electricitatea statică

Ce fel de pantofi să porți? Pantofi cu talpă din piele. Spre deosebire de cauciuc, care favorizează acumularea de electricitate statică, pielea este un material excelent capabil să reducă apariția descărcărilor electrostatice. Poartă diferite tipuri de pantofi pentru a putea încerca care dintre ei reduc la minimum apariția descărcărilor electrostatice. Când ești acasă, dacă poți, mergi desculț.

Cum să eviți încărcarea electrostatică? Sfaturi de urmat pentru a elimina electricitatea statică din interiorul casei:

1. Folosește un umidificator

Electricitatea statică este mult mai prezentă în mediile în care aerul este foarte uscat. Acest lucru se întâmplă în special în lunile de iarnă, când încăperile sunt încălzite și nivelul de umiditate din aer este și mai redus. În acest caz, este de folos să crești nivelul de umiditate din interiorul casei sau de la locul de muncă folosind un umidificator. Particulele mici de apă prezente în aerul umed ajută la dizolvarea rapidă a sarcinii electrostatice.

De asemenea, de folos este să ai plante de interior. Acestea ajută la creșterea nivelului de umiditate din aer.

În plus, poți face un simplu umidificator prin fierberea unei cantități de apă într-un vas deschis. Ba chiar poți aroma apa cu parfumurile preferate, cum ar fi scorțișoară sau coajă de citrice.

2. Tratează covoarele cu un produs chimic antistatic

În magazinele cu produse pentru îngrijirea casei găsești soluții de pulverizare pentru eliminarea electricității statice de pe covoare. De asemenea, există și covoare care au fost confecționate cu materiale antistatice. Pulverizează o cantitate ușoară de produs antistatic pe covoare și așteaptă să se usuce complet, înainte de a călca pe ele. Acest truc contribuie foarte mult la reducerea încărcării electrostatice, pe care o poți acumula atunci când mergi pe un covor.

De asemenea, îți poți pregăti chiar tu un spray antistatic. Poți amesteca 240 ml de balsam de rufe cu apă. Torni amestecul într-un dozator de pulverizare și agiți recipientul cu grijă înainte de utilizare. Apoi pulverizezi produsul pe covoarele de tratat.

 

My title page contents