Căpșuni – proprietăți și beneficii ale fructului simbol al primăverii. Căpșunile sunt printre cele mai populare fructe de primăvară, gustoase, proaspete și cu multe proprietăți benefice. În plus, sunt bogate în apă, antioxidanți, minerale și vitamina C.
Cu toate acestea, căpșunile sunt alergenice, deci trebuie să acordăm atenție posibilelor reacții.
Iată sunt principalele caracteristici ale căpșunilor:
Căpșunile sunt o sursă foarte bogată de mai mulți compuși nutriționali. Aceștia conferă fructului proprietăți utile pentru promovarea sănătății și prevenirea diferitelor boli.
Poate știi deja că aceste fructe delicioase sunt compuse din aproximativ 90% apă și au o cantitate echitabilă de fibre. Totodată, au un conținut scăzut de zahăr, în ciuda faptului că sunt dulci și nu au aproape deloc grăsimi.
Cât privește numărul de calorii, căpșunile oferă aproximativ 30 de calorii la 100 de grame. Deci, acestea sunt deosebit de potrivite pentru dietele de primăvară, cu conținut scăzut de calorii și purificatoare.
Procentul ridicat de apă combinat cu potasiu, conținut din abundență, le fac un ajutor de nădejde pentru potolirea setei și redau energia. Pe lângă potasiu, căpșunile oferă, de asemenea, fier și mangan.
Cu un conținut semnificativ de vitamina C, căpșunile sunt un aliat excelent pentru întărirea sistemului imunitar în timpul schimbării sezonului. De asemenea, căpșunile conțin cantități mici, acid folic și sunt bogate în flavonoide cu putere antioxidantă. Un ajutor în menținerea tinereții pielii.
Și nu în ultimul rând, căpșunile pot fi o sursă de Omega 3, vitamina B6, folat, iod, cupru și numeroși fitonutrienți, inclusiv antociani și acizi fenolici.
Proprietățile nutrienților prezenți în compoziția căpșunilor:
Vitamina C
Protejează sistemul imunitar, promovează producția de colagen și întărește capilarele, ajutând la încetinirea apariției ridurilor. Totodată, această vitamină este importantă pentru asimilarea fierului de către celulele roșii din sânge.
Antioxidanți
Antioxidanții găsiți în căpșuni protejează împotriva inflamației și stimulează metabolismul, reduc foamea și promovează pierderea în greutate.
Potasiu
Prezența potasiului ajută la contracararea retenției de apă și a celulitei, dar este esențială și pentru contracția musculară, reglarea tensiunii arteriale și întreținerea sistemului hidro-salin.
Fosfor
Fosforul este implicat în metabolismul energetic și în construcția multor proteine.
Mangan
Manganul este un mineral implicat în numeroase reacții enzimatice și esențial pentru creșterea oaselor și articulațiilor, pentru sinteza colagenului și pentru metabolismul carbohidraților, grăsimilor, steroizilor și unor hormoni proteici.
În plus…
În compoziția căpșunilor nu lipsesc nici alte substanțe importante, inclusiv xilitolul, o substanță dulce care previne formarea plăcii dentare și elimină germenii responsabili de respirația urât mirositoare.
Căpșuni: principalele beneficii
Consumul de căpșuni a fost asociat cu un control mai bun al nivelului de zahăr din sânge și, prin urmare, ar putea ajuta la prevenirea diabetului.
Combinația de molecule antioxidante și antiinflamatoare face din căpșuni potențiali aliați ai sănătății cardiovasculare, dar nu numai.
De fapt, aceste fructe par a fi capabile să ajute la prevenirea unor forme de cancer (cum ar fi cancerul de sân, de col uterin, de colon și esofagian).
Alte beneficii posibile, sugerate de cercetarea științifică, includ acțiunea anti-îmbătrânire atât la nivel fizic, cât și cognitiv, îmbunătățirea bolii inflamatorii intestinale și posibile beneficii împotriva formelor de artrită asociate cu inflamația și bolile oculare asociate cu inflamația, inclusiv degenerescența maculară.
În plus, aceste fructe minunate sunt utile pentru acțiunea lor de drenare împotriva retenției de apă. Pot fi utilizate pentru prepararea ceaiurilor și băuturilor din plante și pentru acțiunea lor purificatoare care promovează diureza, aducând beneficii semnificative rinichilor.
Deci, printre principalele beneficii găsim:
- protejează sistemul cardiovascular;
- sunt antioxidanți și au o acțiune neuroprotectoare;
- sunt antitumorale;
- drenează și purifică.
Căpșuni: Efecte secundare și contraindicații
În ciuda numeroaselor beneficii, căpșunile ascund, de asemenea, unele contraindicații și efecte secundare. De fapt, ele sunt considerate alergenice, deoarece sunt alimente care eliberează histamina.
Acesta este motivul pentru care toate persoanele care suferă de alergii ar trebui să limiteze consumul de căpșuni. Un consum prea mare de căpșuni poate provoca reacții cutanate (roșeață și mâncărime) și poate provoca chiar umflarea limbii și urticarie.
În plus, se recomandă evitarea consumului de căpșuni atunci când se administrează medicamente anticoagulante și antiplachetare, deoarece aceste fructe care pot interfera cu efectele acestor medicamente.