Cum îți revii după o sarcină pierdută. Sfaturi care îți ușurează recuperarea

Și totuși, cum îți revii după o sarcină pierdută?

Recuperarea după un avort spontan – atât din punct de vedere fizic cât și emoțional – necesită timp și răbdare. Deznădejdea și furia sunt reacții naturale, pe care nimeni nu le-ar putea considera exagerate indiferent de intensitatea la care se manifestă. Și totuși, cum îți revii după o sarcină pierdută?

Te-ai bucurat de un test pozitiv de sarcină acum câteva săptămâni sau luni, iar acum te confrunți cu o pierdere bruscă și neașteptată. Chiar dacă nu ți-ai văzut copilul decât la ecografie, știai că el creștea în tine. Apoi, toată bucuria și tot entuziasmul au dispărut. Brusc. Nu mai este nimic de făcut, acum trebuie să te concentrezi asupra cum îți revii după o sarcină pierdută.

Cum îți revii după o sarcină pierdută

Nu o să poți face nimic pentru a scurta perioada „de doliu”. Există, în schimb, modalități simple de a-ți ușura durerea pe parcursul perioadei de vindecare.

Cere ajutor

Toată lumea va vrea să știe de la tine ce s-a întâmplat. Iar întrebările lor nu vor face decât să răsucească un cuțit în rană. Dacă te simți prea fragilă pentru a vorbi despre avortul spontan, dacă nu poți face față reacțiilor oamenilor, roagă o rudă sau un prieten să le spună, pe scurt, ce s-a întâmplat. Și asta numai dacă vrei. Nu ești obligată să dai nimănui explicații.

Ignoră comentariile nepotrivite

Mulți oameni nu își pot da seama cât de profundă este durerea unei astfel de pierderi. Unii găsesc că cea mai bună încurajare pe care o pot oferi este să spună: ”Lasă, mai poți încerca încă o dată”. Nu te necăji. Ei nu sunt neapărat insensibili la durerea ta, doar că nu pot înțelege exact prin ce treci și nu știu cum să reacționeze.

Ajută-i pe alții să înțeleagă

Dacă te simți bine și ai puterea de a face educație, fă-o. Explică oamenilor ce simte o femeie care pierde sarcina și la ce se așteaptă de la cei din jurul ei. În felul acesta poate că nu vor mai face „gafele” pe care le-au făcut cu tine.

Nu-ți cere scuze pentru durerea ta

Pe parcursul procesului de vindecare, familia și prietenii te vor sfătui să treci peste durere și să te întorci la viața ta obișnuită. Nu trebuie să te conformezi doar pentru că ți-o cer ei! Nu trebuie nici să te învinovățești și nici să te scuzi pentru ceea ce simți. Vei reveni atunci când vei fi pregătită, și cu asta, basta!

Caută sprijin

Când cei din jur nu înțeleg prin ce treci, caută-i pe cei care au trăit același necaz. Te va ajuta să stai de vorbă cu cineva care știe exact cum te simți, pentru că a fost în locul tău.

Apelează la ajutor profesionist

În timpul sarcinii și după un avort spontan, nivelul hormonilor se schimbă rapid. În consecință, multe femei prezintă schimbări de dispoziție și/sau depresie. Dacă ai dificultăți în a trata aceste emoții, adresează-te unui psihoterapeut.

Acceptă ajutor

Pe măsură ce te recuperezi dintr-un avort spontan, lasă-i pe cei care vor să te ajute în treburile casnice să o facă. Pe cât ai nevoie să te recuperezi emoțional, pe atât ai nevoie și fizic.

Protejează-ți sentimentele

Imediat după pierderea sarcinii îți va fi dificil să te afli în preajma prietenelor/cunoștințelor care sunt însărcinate sau au copii. Dacă este prea dureros pentru tine să dai ochii cu ele, explică-le că treci printr-o perioadă grea și, chiar dacă îți sunt în continuare dragi, pentru o vreme e mai bine să nu vă vedeți. De asemenea, gândește-te bine la ce ai putea simți înainte de a accepta o invitație la un botez sau la o petrecere aniversară a unui copil.

Discută obiectiv despre viitor

Dacă ai suferit avorturi spontane repetate, poate că ar trebui să discuți cu partenerul dacă mai continuați sau luați în calcul alte variante. Inclusiv adopția. Sau dacă veți putea accepta să trăiți fără un copil. Deciziile de acest gen se iau doar de voi doi.

My title page contents