Tehnici de relaxare pentru combaterea stresului, anxietății și nervozității. Cuvântul relaxare este pe buzele tuturor: medicul ne spune să ne relaxăm, prietenii și rudele la fel… toată lumea ne îndeamnă să ne relaxăm. Dar cum rămâne cu noi?
Ce este relaxarea? Este acea stare de grație în care nu simțim dureri musculare, gânduri și griji, care ne permite să dormim bine, să nu fim nervoși sau anxioși, plini de furie, chiar dacă stresul este opusul tuturor acestor lucruri.
Nimic nu merge bine, cum mă pot relaxa? Încearcă să-ți analizezi situația cu un ochi critic, „la rece”, cum se spune, departe de pauzele de relaxare.
Relaxarea înseamnă să te deconectezi, să închizi ușa, să poți să nu te gândești la nimic dincolo de acel spațiu.
Stresul este, de fapt, opusul tuturor acestor lucruri: îți storci creierul pentru a găsi soluții, ești anxios cu privire la ceea ce se va întâmpla în viitor, ești tensionat, meditativ. Toate acestea se transformă apoi în multe situații neplăcute: migrenă, insomnie, oboseală, tensiune arterială crescută, boli de inimă, iritabilitate, depresie, obsesii compulsive, colită, ulcere, probleme gastrointestinale, pierderea concentrării și dificultăți de memorie.
Singurul remediu posibil pentru stres, anxietate și nervozitate este să înveți să te relaxezi.
Cum să te relaxezi? Descoperă câteva tehnici de relaxare pentru combaterea stresului!
Relaxarea este subiectivă, astfel că fiecare își va găsi propria tehnică. Important este să experimentezi tehnici de relaxare, să-ți faci timp în care să te educi pentru relaxare.
Relaxarea înseamnă bunăstare fizică și mentală. Prin unele metode poți ajuta mintea și corpul să lupte împotriva stresului, să-l pui la un nivel înalt al raftului mental.
Care sunt beneficiile relaxării?
Ne ascultăm mai bine pe noi înșine și nevoile noastre, suntem mai energici și mai performanți. Suntem mai puțin obosiți și în mod natural suntem capabili să ne recuperăm energia.
Cine are nevoie de tehnici de relaxare? Oameni care se gândesc mereu și doar la muncă, oameni care se simt sufocați de îndatoriri și responsabilități, cei care sunt mereu tensionați și nervoși, cei care dorm prost sau au tulburări de alimentație.
Cele mai bune tehnici de relaxare:
Din punct de vedere fizic: mișcări de întindere
La sfârșitul zilei, corpul trebuie să se relaxeze literalmente. În acest caz sunt utile mișcări de întindere care slăbesc mușchii și îi relaxează. Nu este activitate fizică care vizează tonifierea, ci doar relaxare. Durează puțin timp, nu trebuie să faci mișcări care te pot răni, ci să menții pozițiile câteva minute și să faci mișcările încet și ușor.
… urmate de respirație
Aceasta trebuie să fie și ea lentă: începe de la nas, trece prin plămâni, diafragmă și abdomen și apoi iese prin gură. O poți experimenta culcat: închizi ochii și îți imaginezi că respiri o culoare pozitivă, benefică, care intră prin nas, se strecoară în fiecare organ și apoi iese din cap și picioare în același timp când expiri.
Dacă, pe de altă parte, simți nevoia să te miști,
… Idealul este mersul pe jos, cu bicicleta (dar în locuri liniștite, nu în trafic) sau o baie frumoasă pentru că apa are un efect foarte relaxant. Dansul este, de asemenea, interesant și util. În schimb, dacă ești foarte stresat fizic este mai bine să eviți alergatul.
Desigur, nu putem să nu menționăm masajele
Poți practica automasajul sau poți apela la partener, alternativ poți să mergi la maseur. Masajele la domiciliu sunt excelente, dar ai grijă la tehnici, astfel încât să nu îți provoace durere. Un aliat al masajelor este presopunctura: relaxarea este promovată prin apăsarea anumitor puncte ale corpului, conform dictatelor medicinei chineze.
La nivel psihic și emoțional
Meditația și vizualizarea sunt mari aliați ai relaxării. Vizualizarea înseamnă crearea unui loc plăcut cu mintea care ne ajută să ne simțim mai bine, în timp ce în meditație ne concentrăm pe anumite părți ale corpului, culori și sunete.
Yoga și tai chi sunt tehnici excelente de relaxare care ajută corpul și mintea să se relaxeze. În plus, sunt și complete: ajută la flexibilitate, respirație, acceptare și control al emoțiilor.
Muzica, sau terapia prin muzică
… este excelentă pentru a promova relaxarea: gândiți-vă la sunetul apei, sunetele mării, pădurii, sunetele subacvatice sau sunetele ayurvedice sunt cu adevărat aliații prețioși ai relaxării. A vedea înseamnă a crede. Alternativ, swing-ul și muzica clasică sunt, de asemenea, excelente. Întotdeauna trebuie să-ți asculți corpul: te poți relaxa ascultând sunetul ploii sau pur și simplu cu un program radio bun, dar acest lucru nu este valabil pentru toată lumea.
Citește o carte bună
Cărțile sunt prietene, sunt terapeutice, sunt ușa noastră către o altă lume. Ne distrag atenția și ne ajută să nu ne gândim la ceea ce ne stresează. Trebuie să alegem un anumit gen care să ne ajute să ne relaxăm. A scrie? Dacă te ajută să te relaxezi, ok, dar dacă este doar un alt mijloc de a medita asupra gândurilor, este mai bine să eviți scrisul.
Aromaterapia și cromoterapia
Sunt aliați interesanți, dar trebuie să fii mereu atent la nevoile tale. Dacă parfumurile îți provoacă dureri de cap este mai bine să eviți această metodă, dacă luminile slabe sau schimbările de lumină provoacă anxietate pe care o evităm. Alternativ, există diverse arome relaxante, cum ar fi lavandă, neroli, ylang ylang și patchouli.
Animal de companie
Dacă ai un animal de companie acasă, dedicarea timpului acestuia este cel mai bun mod de a te relaxa. Ai grijă de el, joacă-te cu el, dar mai ales, răsfață-l.
Tehnicile de relaxare sunt, de asemenea, o chestiune de obișnuință. Dacă punem în aplicare dorința de relaxare, de a găsi timp pentru a face acest lucru, atunci vom reuși. Rezultatul? O serie de beneficii pentru că ne îmbunătățim sănătatea mentală și fizică.