În zona de confort te simți protejat și în siguranță, dar dacă nu vei ieși niciodată, riști să nu trăiești din plin. Să aflăm în cele ce urmează, ce este cu adevărat zona de confort și de ce trebuie să ieși din ea din când în când.
A avea obiceiuri ne oferă certitudini. Cu toate că uneori trăiesc într-o rutină care poate deveni foarte plictisitoare, multor oameni le place atât de mult încât nu ar părăsi-o niciodată. Acest loc sigur din punct de vedere mental este numit în psihologie zonă de confort. Ieșirea din zona de confort este unul dintre pașii fundamentali pentru a- ți dezvolta stima de sine și pentru a nu te simți întotdeauna la mila și mâna altora.
Ce este zona de confort?
În general, zona de confort este o stare psihologică. Termenul englezesc „comfort zone” pare să derive din acel interval de temperatură cuprins între 19 și 26 de grade, unde nu ne simțim nici prea încălziți, nici prea reci. Mai exact, înseamnă climatul ideal în care ne simțim bine fără măcar să știm.
În zona psihologiei, zona de confort este zona noastră mentală în care ne simțim protejați și în siguranță. Zona noastră de confort este alcătuită din obiceiuri care rămân neschimbate în timp și care ne marchează viața de zi cu zi lipsind-o de orice risc. De exemplu, zona de confort ar putea fi un anumit loc de muncă pe care nu-l schimbăm, în ciuda faptului că nu ne aduce satisfacție. Sau poate fi un restaurant la care mergem în fiecare sâmbătă seara, pentru că acolo ne simțim bine și cunoaștem locul.
Toate acestea ne determină să simțim un sentiment de familiaritate, ușurință și control deplin asupra unei situații. Fără a experimenta nicio stare de anxietate, stres sau teamă. Astfel, iei decizii fără stres și incertitudine. Zona de confort este, în principiu, mărginită de limitele autoimpuse și variază de la persoană la persoană. Deci, nu toate zonele de confort sunt la fel.
Totuși, nu este deloc bine să fim mereu în această stare idilică, deoarece se poate transforma într-o „cușcă prețioasă”.
De ce trebuie să ieși din zona de confort din când în când
Răspunsul este simplu: a rămâne mereu în zona de confort ne blochează creșterea, dezvoltarea personală și ne privează de acele noi experiențe fundamentale pentru o viață trăită divers și colorat. Fiecare are nevoie de propriile certitudini, propriile „ritualuri” alcătuite din obiceiuri și locuri sigure pentru a se refugia, dar există semne care ne arată dacă suntem blocați în zona noastră de confort:
- Vei simți că nu mai crești intelectual sau emoțional, trăind într-o stare de apatie;
- Vei respinge orice idee sau experiență nouă și vei manifesta o lipsă constantă de motivație față de orice;
- În cele din urmă, îți va fi frică să faci acele lucruri care ies din raza ta.
Ieșirea din zona de confort te face să fii mai proactiv, te dezvoltă și îți întărește stima de sine. Deoarece, te pune în contact cu toate abilitățile, îți crește creativitatea și îți amplifică limitele, făcându-te mai dispus să te schimbi.
Rezultatul? Te vei simți mai viu, cu mai multe energii pozitive și nu vei mai fi un spectator al existenței tale, ci chiar protagonistul.
Zona de confort: modele
Potrivit specialiștilor în psihologie este foarte ușor să exagerezi și să ratezi obiectivul. În acest context, există alte două zone în plus față de zona de confort: zona de învățare și zona de panică.
Zona de învățare
Ești într-o zonă necunoscută și te simți nesigur. Luarea deciziilor necesită mai multă energie și mai mult timp. Zona de învățare este zona în care ai potențialul de a crește și de a învăța lucruri noi. Întrerupe rutina și încearcă să faci față unei provocări.
Zona de panică
Spre deosebire de zona de învățare, în zona de panică te simți copleșit, iar nivelul de frică și anxietate este depășit. Sarcinile pe care le ai sunt necunoscute sau neclare și devii stresat. Te simți intimidat și cuprins de panică. Ești dominat de instinctul de a scăpa. De aceea, în această zonă găsim mai puțină seninătate. În astfel de situații, învățarea este imposibilă. Prin urmare, este esențial să-ți cunoști limitele și să le extinzi încetul cu încetul și fără grabă. Astfel, te vei îndepărta de zona de panică.
Cum să ieși din zona de confort în 5 pași
Părăsirea zonei de confort înseamnă alegerea celei mai riscante opțiuni. În mod evident, nu este necesar să renunți la toate obiceiurile persistente. Dar îndepărtarea din zona de confort din când în când poate ajuta la dezvoltarea de noi obiceiuri pe termen lung. Ieșirea din zona ta de confort este necesară pentru creșterea personală și pentru orice succes. Mai ales pentru majoritatea celor mai timizi, rezervați și temători de nou, totul pare a fi aproape imposibil, dar nu este.
Iată câteva sfaturi pentru a face această schimbare:
1. Nu te grăbi
Dacă începi această călătorie, prima regulă fundamentală este să-ți acorzi timp. Nimeni nu se așteaptă să renunți la toate obiceiurile peste noapte. Dacă ți-ai petrecut o bună parte din adolescență și maturitate urmând întotdeauna obiceiurile și certitudinile tale, nu vei putea inversa situația în câteva zile. Începe prin a face lucruri care te intrigă de ceva vreme, dar pe care ți-a fost prea frică să le încerci sau nu le-ai testat din lipsă de motivație. Nu asculta critici nefondate și începe să cauți partea pozitivă în tot ce e nou.
2. Zero scuze!
E prea frig, ești prea obosit: avem întotdeauna o scuză pregătită, pentru că e prea confortabil să stăm în colțul nostru. Fii sincer cu tine însuți și învață să distingi scuzele de motivele reale care te împiedică să faci o anumită acțiune.
3. Încearcă experiențe noi cu prietenii
Prietenii se ajută la nevoie, iar în această schimbare, cu siguranță au un rol important. Pentru a face mai rapid unele schimbări, cere ajutor de la cineva în care ai încredere profundă și știi cum să vă înțelegeți. O zi sau un weekend în afara orașului într-un loc în care nu ai fost niciodată, practicarea unui sport sau o activitate recreativă diferită. Orice te poate motiva, pentru a te ajuta să devii încrezător în abilitățile tale și să-ți întărești stima de sine.
3. Acceptă și transformă anxietatea în ceva pozitiv
Pentru a te simți întotdeauna mai bine în zona ta optimă de învățare, trebuie să începi să accepți stresul și disconfortul. Toate acestea nu înseamnă că trebuie să devină constante ale vieții tale, ci să știi întotdeauna să le gestionezi într-un mod mai bun. Procedând astfel, veți extinde limitele zonei tale de confort. Inclusiv acel „cuib mic și sigur” al tău se va extinde.
Pentru a face acest lucru, trebuie să-ți schimbi perspectiva asupra necunoscutului. Este firesc să te sperie o nouă experiență, dar această teamă trebuie să fie pe locul al doilea, astfel încât să vezi noutățile într-un mod pozitiv. Necunoscutul nu este de temut, dar este o situație stimulantă care poate deschide o mie de posibilități de schimbare doar dacă ești pregătit să afli.
5. Spune da mai des
Vorbind cu străini, petrecând weekendul în afara orașului, participând singur la un eveniment. Spune DA mai des și depășește-ți limitele!