Care sunt cele 12 alimente pe care nu trebuie să le dai niciodată unui copil? Până acum 50 sau 100 de ani multe dintre alimentele de mai jos nu existau încă și nimeni nu simțea lipsa lor! În plus, totul are un posibil înlocuitor „de casă”, așa că, de ce să nu pregătim gustarea sau micul dejun noi înșine, cu ingrediente sănătoase?!
Alimentele din rețetele copiilor trebuie selectate cu o atenție deosebită; în special pentru a evita hrănirea lor cu ingrediente care nu sunt bune pentru corpul lor.
Iată 12 alimente pe care nu trebuie să le dai niciodată unui copil:
1. Alimente congelate preparate prin prăjire
Dacă doar vei citi lista ingredientelor și vei cerceta puțin despre natura ingredientelor și modul de preparare, vei afla că acestea nu sunt cele mai bune ingrediente și, prin urmare, este mai bine să le eviți. Înlocuiește-le cu prăjituri de casă (dar nu mai mult de o dată la 2 săptămâni); de asemenea, pregătește pește sau cartofi proaspeți, care sunt chiar mai gustoase decât variantele congelate!
2. Sucuri de fructe
Un exces de fructe poate provoca dezechilibru și o stare de slăbiciune copilului, deoarece provoacă diaree și alte probleme de stomac. În plus, sucurile de fructe sunt adesea bogate în conservanți și calorii și în niciuna dintre grăsimile, proteinele și vitaminele de care au nevoie copiii. Mai bine să pregătești un smoothie acasă cu fructe proaspete.
3. Iaurturi aromate
Adesea, iaurturile de fructe pentru copii nu conțin fructe reale, ci arome; deci, mai bine să cumperi iaurt simplu pentru a-l aroma cu fructe proaspete sau gem sau miere.
4. Sosuri industriale
Bogate în conservanți, grase și foarte calorice, pentru copii ar trebui să fie o adevărată interdicție. Înlocueștei-le cu un ulei de măsline bun.
5. Băuturi răcoritoare carbogazoase
Este bine cunoscut faptul că băuturile răcoritoare carbogazoase sunt rele, produc balonare și sunt bogate în zahăr. Este suficient să spunem că într-o cutie cu cea mai faimoasă băutură carbogazoasă există un pahar de zahăr! Mai bine să le dai această băutură copiilor doar din când în când și să înlocuiești băuturile carbogazoase cu sucuri, piureuri și milkshake-uri.
6. Miere
Dacă micuțul are mai puțin de un an, nu ar trebui să mănânce niciodată miere. Aceasta, deoarece mierea conține o bacterie dăunătoare numită clostridium botulinum, care ar putea provoca botulism. Botulismul poate duce la paralizie musculară și alte boli grave. Așa că este mai bine să aștepți până împlinește vârsta de un an înainte de a-i da miere.
7. Fructe uscate
Nucile pot fi periculoase dacă sunt administrate copiilor sub cinci ani, deoarece reprezintă un mare pericol de sufocare. Deci, evită să-i dai fructe uscate copilului, în special arahide. Când împlinește șase ani, poți începe să-i dai fructe uscate, cu condiția, în ceea ce privește arahidele, ca nimeni din familie să nu sufere de alergie.
8. Ciocolată
Acesta conține cafeină, o substanță dăunătoare copiilor mai mici; prin urmare, ciocolata nu trebuie administrată copiilor. Un alt factor pentru care ar trebui să eviți să-i dai copilului acest aliment este conținutul foarte mare de zahăr.
9. Căpșuni
Căpșunile, oricât de bune și sănătoase ar fi, nu ar trebui să fie administrate niciodată copiilor, deoarece sistemul lor digestiv este foarte delicat. Așteaptă până când cel mic va împlini vârsta de un an, înainte de a-i da acest fruct dulce, dar în același timp acid. De asemenea, asigură-te că nimeni din familie nu este alergic și, dacă da, consultă mai întâi un medic.
10. Lapte de vacă
Atenție: laptele de vacă nu este echivalent cu laptele matern; nu-i da copilului să bea lapte de vacă sub vârsta de un an. Acest tip de lapte nu conține substanțe nutritive esențiale pentru dezvoltarea copilului (cum ar fi fierul și vitamina E).
11. Pește cu mercur în cantități mari
Peștele este un aliment fundamental, deoarece este bogat în substanțe nutritive valoroase, importante pentru copil. Cu toate acestea, este important să cunoști tipul de pește, deoarece oferind copiilor pești cu cantități mari de mercur (cum ar fi tonul) poate fi dăunător. Este o neurotoxină periculoasă, care se poate acumula cu ușurință în corpul copilului.
12. Sare și zahăr
Zahărul și sarea sunt două condimente și alimente dăunătoare copilului. Zahărul poate modifica dezvoltarea receptorilor gustativi ai bebelușului și îl poate ține treaz pe tot parcursul nopții.
De asemenea, sarea nu este sănătoasă, deoarece tensionează rinichii, creând multe probleme.