De cele mai multe ori, unghiile sunt precum o oglindă în care se reflectă sănătatea ta. Motivul? Ele funcționează precum un indicator, tocmai de aceea iți pot semnala prezența anumitor probleme medicale pe care nici nu le-ai conștientizat.
De la anemie, până la probleme medicale. Iată o listă de afecțiuni care pot fi „citite” direct de pe unghiile tale:
– Unghii care se rup sau se exfoliază extrem de ușor;
– Pete galbene sau albe;
– Piele înroșită în jurul unghiei;
– Striații verticale, maronii;
Ce e de făcut în situații de acest gen? Iată sfatul specialiștilor O.P.I. :
Unghii care se rup sau se exfoliază extrem de ușor – probabil cu toții ne-am confruntat măcar o dată în viață cu acest gen de probleme, cert este că ele se datorează unei diete proaste sau a unor chimicale folosite frecvent. Unghiile sunt făcute în mare parte din keratină și chiar dacă organismul a fost creat să producă unghia perfectă, acești factori nocivi o pot deteriora pe masură ce crește.
Petele galbene sau albe apar în general „la pacienții cu boli pulmonare și limfedem sau când te confrunți cu o insuficiență renală sau hepatică”, spune Catalina Stoica, Brand Ambasador O.P.I Romania. „Atenție, chiar și lacurile de unghii de culori închise pot îngălbeni dacă sunt aplicate direct, fară un lac de bază. În această situație este de ajuns să folosim bucățele de lămâie în care să ne jucăm cu degetele timp de 10 minute, câteva zile (neavand nimic pe unghii, desigur) și să șlefuim suprafața unghiei cu un burețel special, de abrazitate 240.”, adaugă specialistul O.P.I.
Piele înroșită în jurul unghiei – prezența cuticulei nu este întâmplătoare, iar specialiștii în nailart evită s-o îndepărteze cu foarfeca sau s-o împingă. Aceasta are rolul de a proteja unghia de bacterii sau ciuperci. Pentru a preveni infecții de orice fel, evită să le deteriorezi.
Striațiile verticale, maronii, pot indica prezența unui melanom. Dar în același timp și hormonii sau anumite tratamente medicamentoase pot produce aceste dereglări la nivelul unghiei. Pentru a fi sigură despre ce este vorba, cere sfatul unui specialist dermatolog.
În concluzie, fii cu ochii pe unghiile tale și cere sfatul unui medic de fiecare dată când observi ceva în neregulă. Better safe, than sorry. Nu-i așa?