Emoțiile nu sunt întotdeauna pozitive. Tocmai de aceea, unele dintre ele pot fi înfricoșătoare și copleșitoare pentru cei mici. Și pentru că ei nu pot procesa astfel de emoții, uneori ei cred că sunt copii răi tocmai pentru că au astfel de sentimente. Asadar, cum te descurci cu emoțiile negative ale copilului?
Copiii au emotii negative. Iar, noi, părinții, atunci cand se întâmplă, facem o mare greșeală. Le judecăm emoțiile. Le spunem copiilor că este în regulă atunci când se simt bine, dar în clipa în care starea lor se schimbă, atunci și noi schimbăm foaia. Devenim nervoși sau supărați pe copiii noștri.
Emoțiile negative ale copilului. Cum te descurci cu ele?
Tocmai de aceea, este important să le oferim iubirea noastră necondiționată, indiferent de emoțiile pe care le manifestă cei mici. Că sunt fericiți sau triști, jucăuși sau nervoși, ei au nevoie să fie conectați cu noi. Au nevoie de noi. Căci momentele în care noi, părinții, nu mai simțim cât de mult îi iubim, sunt momentele în care cei mici au cea mai mare nevoie de noi. Tocmai de aceea, este bine să afli cum să te descurci cu emoțiile negative ale celui mic, pentru a trece cu bine peste astfel de situații.
Nu te supăra
În momentele dificile, atunci când cei mici sunt nervoși, iritați sau triști, este foarte ușor să ne retragem iubirea pe care le-o arătăm atunci când sunt fericiți. Emoțiile pur și simplu apar – unele sunt pozitive, altele nu, dar asta nu înseamnă că ele ne definesc ca și caracter. Ele sunt pur și simplu o stare de spirit. Tocmai de aceea, arată-i celui mic că le ești alături indiferent de emoțiile pe care le trăiește.
Fii empatică
Asigură-ți copilul că știi de ce este supărat și că vei ține cont de dorințele lui atunci când va putea fi posibil. Un exemplu în acest sens este atunci când copilul dorește să se uite mai mult la televizor. Deși i-a fost clar stabilit un anumit timp pentru această activitate, el se supără atunci când nu este lăsat să stea mai mult. Astfel, îi poți spune: „Văd că ești supărat pentru că vrei să te mai uiți la film. Poate că nu ești sigur că vei vedea continuarea mâine…”
Menține regulile
Ține cont de reacțiile celui mic și încearcă să-l redirecționezi către activități mai potrivite. Sau explică-i de ce nu poate face ceea ce vrea. Important este să fii constantă în ceea ce privește regulile stabilite.
Vorbește despre emoții
La finalul momentului, odată ce copilul reușește să iasă din starea de nervi sau de tristețe, vorbește cu el despre ceea ce a simțit. Explică-i că aceste lucruri li se întâmplă tuturor oamenilor și că așa cum vin, așa și trec. Așa cum avem zile bune, avem și zile mai proaste.
Nu-l înveseli prea repede
Gâdilatul sau încercarea de a-l face să râdă nu sunt cele mai bune soluții de luat în considerare atunci când copilul se simte trist. Nu le distrage nici atenția, căci făcând toate aceste lucruri, îi vei diminua sentimentele și îl vei face să creadă că este bine să le evite.
Permite-i să-și revină
A nu-l înveseli nu înseamnă că ai rămas cu un copil trist. Trebuie să-l lași să își revină, atunci când poate el, din starea proastă. Cel mai ușor mod de a-i ușura tranziția este de a fi prezentă lângă el.
Acordă-i întreaga ta atenție
Luându-l pe cel mic în brațe, ascultându-l, mângâindu-l, îl vei ajuta să scape mai repede de emoțiile negative ce l-au copleșit, compensând în acest feluri, o oră de criză.
Lasă-l să plângă
Deși este foarte greu pentru o mămică să-și audă copilul plângând, plânsul este terapeutic. Pentru că îi permite copilului, să se descarce de toate sentimentele copleșitoare. Nu îl forța să se oprească din plâns, ci ia-l în brațe și mângâie-l.