De câte ori te-ai trezit dimineața obosită și cu dureri de spate? Sau cu mâinile amorțite. De mai multe ori, nu-i așa? Ei bine, e adevărat că poate și salteaua e de vină, dar și poziția ta din timpul somnului are o contribuție. Vrei să afli care sunt cele mai sănătoase poziții de dormit?
În principiu, după ce adormi buștean este cam dificil – dacă nu chiar imposibil – să îți controlezi poziția corpului. Oricât ți-ai dori să păstrezi cele mai sănătoase poziții de dormit în timpul somnului, nu prea vei reuși. Dar măcar să te culci într-o poziție bună, confortabilă, asta poți face. Totul este, până la urmă, exercițiu. Și dacă ești atât de obosită încât „vei dormi neîntoarsă”, atunci ai rezolvat și acest aspect.
Cele mai sănătoase poziții de dormit
Ai aerisit camera, lenjeria de pat parfumată te îmbie la somn. Închide televizorul, lasă laptopul, pune semn cărții pe care o citești și treci la culcare. Poziția de somn poate avea un impact major asupra calității acestuia. O postură incorectă îți poate provoca dureri de spate și de gât, apnee, crampe musculare, arsuri la stomac, dureri de cap, afectarea circulației și chiar… riduri! Iată în ce poziții ar fi cel mai bine să adormi, într-un surprinzător clasament.
Pe spate
Curios, dormitul pe spate nu este cea mai populară poziție. Doar opt la sută dintre oameni dorm pe spate, deși este totuși cea mai bună poziție. Dormitul pe spate permite capului, gâtului și coloanei vertebrale să se odihnească într-o poziție neutră. Aceasta înseamnă că nu există nicio presiune suplimentară asupra amintitelor zone, așa că este puțin probabil să te trezești cu vreo durere. Dormitul cu fața spre tavan este ideal și pentru eliminarea refluxului acid. Asigură-te că folosești o pernă care îți ridică și susține suficient capul. Stomacul trebuie să fie sub esofag, pentru a împiedica alimentele sau acidul gastric „să vadă” tractul digestiv. Totuși, poziția aceasta nu este recomandată pentru cei care suferă de apnee, pentru că limba poate bloca tractul respirator. Un alt neajuns este acela că, dormind pe spate, sforăitul este mai sever…
Pe o parte
Această poziție (în care trunchiul și picioarele sunt relativ drepte) ajută, de asemenea, la scăderea refluxului acid. De asemenea, coloana vertebrală fiind dreaptă, sunt evitate durerile de spate și gât. În plus, este mai puțin probabil să sforăi în această poziție de somn, pentru că ea menține căile respiratorii deschise. Din acest motiv, este și cea mai bună alegere pentru cei cu apnee. Dezavantajul este acela că poate produce riduri, deoarece jumătate din față se afla pe pernă.
În poziția fetală
Este clar cea mai populară poziție de somn, de vreme ce aproape jumătate dintre oameni o folosesc. Așezată pe partea stângă, în poziție fetală, este poziția preferată de femeile însărcinate. Asta pentru că îmbunătățește circulația în corp și evită presiunea uterului pe ficat (care se afla pe partea dreaptă). Această poziție este bună și pentru cei care sforăie puternic. Însă somnul în poziția fetală, în care corpul este curbat prea strâns, poate restricționa respirația în diafragmă. Și te-ai putea trezi dimineață cu durere articulară sau de spate. Încearcă să tragi bărbia în sus și să îndrepți spatele. Poți reduce încordarea din șolduri așezând o pernă între genunchi.
Pe burtă
Deși în această poziție este puțin probabil să sforăi, nu este chiar cea mai bună în rest. Ea poate provoca dureri de spate și de gât, pentru că nu permite menținerea coloanei în poziție neutră. În plus, pune presiune pe mușchi și articulații, ceea ce duce la amorțeli, furnicături, dureri și nervi iritați. Dacă este musai să dormi pe burtă, încearcă să te întinzi cu fața în jos, pentru a menține căile respiratorii superioare deschise. Sprijină fruntea pe o pernă, pentru a avea spațiu și a putea respira.