Supă de linte și dovleac. Cum se prepară leguminoasele? Septembrie este o lună grozavă pentru a ne bucura de mâncăruri făcute cu leguminoase. Acestea sunt un ingredient versatil și hrănitor care poate fi ușor integrat în dietă pe tot parcursul anului, inclusiv în lunile de toamnă, cum ar fi septembrie.
Bogate în proteine, fibre, vitamine și minerale, leguminoasele sunt perfecte pentru mâncăruri calde și confortabile, ideale atunci când temperaturile încep să scadă. Să vedem cum să gătim și să profităm la maximum de leguminoase în septembrie!
Tipuri de leguminoase de utilizat în septembrie
În această perioadă a anului, poți folosi atât leguminoase uscate, cât și proaspete (dacă sunt disponibile). Unele dintre cele mai frecvente leguminoase de utilizat în septembrie includ:
Linte: Rapid de gătit și perfect pentru supe și salate de toamnă.
Năut: Excelent pentru supe, hummus sau salate de cereale.
Fasole Borlotti: Ideală pentru supe și supe rustice.
Mazăre uscată: Perfectă pentru supe cremoase și piure de cartofi.
Fasole uscată: Potrivită pentru a fi folosită în mâncăruri rustice sau pentru a face fasole bătută.
Cum se prepară leguminoasele
1. Înmuierea leguminoaselor
Dacă folosești leguminoase uscate, majoritatea (excepție fac lintea și mazărea) necesită un timp de înmuiere înainte de gătit, pentru a reduce timpul de gătire și a le face mai digerabile.
Tot ce trebuie să faci este să pui leguminoasele într-un castron mare și să le acoperi cu multă apă. Le lași să se înmoaie cel puțin 8 ore sau peste noapte. Apoi clătești leguminoasele sub apă curentă înainte de gătit.
2. Gătirea leguminoaselor
După înmuiere, poți găti leguminoasele în multă apă, cu sau fără arome. Iată timpii aproximativi de gătit:
Linte: 20-30 minute (nu este necesară înmuierea).
Năut: 1-1,5 ore;
Fasole Pinto: 1-1,5 ore;
Mazăre uscată: 45-60 de minute (nu este necesară înmuierea);
Fasole boabe uscată: 1-1,5 ore.
Poți adăuga și arome precum frunze de dafin, rozmarin, ceapă sau usturoi pentru a aromatiza leguminoasele în timpul gătitului.
Supă de linte și dovleac
Ai nevoie de:
200 g linte
300 g dovleac tăiat cubulețe
1 ceapă
1 morcov
1 tulpină de țelină
Bulion de legume (aproximativ 1 litru)
Ulei de măsline extravirgin
Sare și piper după gust
Rozmarin sau alte ierburi după gust
Pregătești supă de linte și dovleac așa:
Cureți ceapa, morcovul și țelina și apoi le toci mărunt și le pui pe foc într-o oală cu puțin ulei.
Cureți, speli și tai bucăți dovleacul și, împreună cu lintea le adaugi peste amestecul de mai sus. Amesteci bine.
După ce s-au călit puțin toate legumele, adaugi bulionul de legume și aduci totul la fierbere.
Lași să fiarbă aproximativ 30 de minute, până când lintea și dovleacul sunt fragede.
La final, condimentezi cu sare și piper, adaugi rozmarin și servești supa fierbinte.
Sugestie: După gust, poți înlocui rozmarinul cu puțin cimbru sau cu pătrunjel. De asemenea, poți pasa toate ingredientele și astfel să faci o supă cremă de linte.