Ghiveci călugăresc pentru o masă în familie. Cu bogăția de legume din piețe sau direct din grădină nu putem rata un delicios ghiveci, fie el simplu sau călugăresc. O porție de vitamine pe cinste!
Ai nevoie pentru 4 porții:
4 cartofi
3 cepe
150 g mazăre
200 g fasole verde
2 morcovi
1 măr
1 castravete murat
200 ml suc de roșii
50 ml ulei
4-5 căței de usturoi
1 foaie de dafin
mărar verde
pătrunjel verde
sare
Pregătești un ghiveci călugăresc așa:
Cureți toate legumele, le speli bine și le tai pe fiecare în parte: ceapa rondele, fasolea în bucăți potrivite, morcovii rondele, la fel și usturoiul, mărul și castravetele, felii.
Într-o cratiță încăpătoare, călești în ulei ceapa tăiată mărunt cu morcovul, tăiat rondele. Adaugi jumătate ceașcă de apă, apoi celelalte legume: mazărea, fasolea verde, castravetele murat tăiat feliuțe și mărarul, tăiat rondele. Lași să fiarbă împreună 10 minute.
Adaugi sucul de roșii, foaia de dafin, usturoiul tăiat feliuțe subțiri și verdeața tocată fin.
Potrivești gustul de sare și introduci cratița la cuptor, timp de 20 de minute (în funcție de cuptor), până scade suficient.
Servești ghiveciul cald sau rece. E bun oricum.
Sugestie! Ghiveciul va căpăta un gust deosebit și un aspect frumos, dacă se adaugă un sfert de varză dulce, tăiată felii groase și o vânătă tăiată rondele.