Părinți anxioși, copii anxioși

Părinți anxioși = copii anxioși? Oare? Ca părinți ne concentrăm foarte mult din timpul și atenția noastră pentru a-i ajuta pe cei mici, pentru a-i menține sănătoși, fericiți și în siguranță. Este dificil de imaginat că asemenea intenții bune pot duce la altceva decât la rezultate pozitive.

 

Din păcate, însă, copiii suprind mult mai multe lucruri în afara bunelor noastre intenții. Ei realizează că există motive de îngrijorare, că sunt lucruri de speriat și momente de panică. Fără strategii concrete, aceste frici și îngrijorări se pot transforma în ceva ce nu am intenționat să creăm.

Mai multă atenție

În loc de a fi doar „precauți” în ceea ce privește topoganul de la locul de joacă, copilul ajunge să îl evite. In loc de a da tot ce este mai bun, copiii renunță în loc de a face greșeli. Tocmai de aceea, ca să nu se ajungă la astfel de atitudini, trebuie să îți înțelegi, în primul rând, propria anxietate.

Privește-te cu sinceritate

Poate ai crescut într-o familie anxioasă. Dacă tu te lupți cu anxietatea, se prea poate ca și părinții și bunicii tăi să fi fost și ei chinuiți de o astfel de problemă. Dacă ești înconjurată de oameni anxioși, atunci nu ai reușit să înveți strategii sau abilități de a face față propriei anxietăți.

Temeri de părinți

Sau poate nu te-ai considerat niciodată a fi o persoană anxioasă înainte de a avea copii, dar acum, te îngrijorezi din orice și despre orice! În cazul în care ești pregătită să schimbi situația, gândește-te foarte bine la răspunsurile următoarelor întrebări:

 

– Ce lucruri par că îți declanșează anxietatea?

 – Ce situații te fac mai anxioasă?

– Cum răspunde corpul tău anxietății resimțite?

 – Care sunt cele mai anxioase fraze sau cuvinte pe care le folosești în mod frecvent?

  – Există un istoric familial în ceea ce privește anxietatea? Ce impact a avut acesta asupra propriei tale anxietăți?

  – Cum reacționezi tu când copilul se chinuie să învețe ceva nou?

 – Cum reacționezi tu atunci când copilul face o alegere care ar putea duce la un eșec, cum ar fi de exemplu să își uite acasă o temă pentru școală?

Rupe cercul anxietății din familia ta

Odată ce ai aflat răspunsurile, este timpul să începi să faci schimbările necesare. În primul rând, află tot ce poți despre anxietatea ta. Realizează o listă a strategiilor de calmare. Întreabă o prietenă, apelează la un specialist pentru ajutor sau la un alt părinte pentru a învăța cum să gestionezi grijile și temerile pe care le ai.

Vorbește despre stres

Apoi vorbește cu copiii tăi despre strategia pe care o folosești în momentele stresante. „Mă simt un pic agitată din cauza acestui lucru, dar o să fac câțiva pași și o să inspir adânc de câteva ori înainte de a răspunde.” De asemenea este important să îl ajuți pe copil să identifice momentele în care ei se simt îngrijorați, nervoși, agitați sau speriați. Mai poți transmite mesaje de încurajare copiilor, vorbindu-le despre punctele lor forte. Capacitatea de rezolvare a problemelor, perseverența, bunătatea, simțul organizatoric, abilitatea de a fi un bun observator.

Niciodată nu e prea târziu

Dacă realizezi că stilul tău de părinte are impact negativ asupra anxietății copilului, nu te simți vinovată! Acest lucru se întâmplă în multe familii, așa că stai liniștită ca nu ești singura. A-ți asuma, însă, responsabilitatea pentru propriile sentimente este un pas imens către schimbarea modelului de a reacționa în familia ta!

 

My title page contents