Sensibilitatea este perceputa de mult ori drept o slabiciune. Multi parinti, care au copii sensibili, se tem ca acestia vor avea de suferit in viata din cauza fragilitatii lor. Dar, ca in toate situatiile de viata, aceasta inseamna nu doar piedici, ci si oportunitati.
Ai un copil pe care il consideri sensibil? Observa-l cu atentie si vezi daca manifesta unul dintre punctele forte de mai jos. Ajuta-l sa exploreze si sa creasca acest potential.
-
Creativitatea
Copiii sensibili au o imaginatie extrem de bogata, avand adesea inclinatii artistice. Hraneste aceasta calitate creand spatiu necesar manifestarii sale. Nu ii aglomera foarte mult programul cu activitati, deoarece acest lucru il va stresa. Da-i instrumentele necesare pentru a-si exprima creativitatea, in functie de inclinatii. Cumpara-i panze si culori daca ii place desenul, un instrument muzical daca este pasionat de asta, etc. Evita sa emiti prea multe judecatii de valoare privind rezultatele muncii sale artistice, deoarece critica exagerata ar putea sa il faca sa renunte.
Poti afla si cum sa iti incurajezi copilul in fiecare zi aici.
-
Sunt foarte constienti
Copiii sensibili reusesc sa se conecteze si sa empatizeze cu emotiile celorlalti. De obicei, se poarta foarte atent din dorinta de a nu-i rani in vreun fel pe cei din jur. Incurajeaza-l in acest comportament, spunandu-i cat de mult apreciezi fiecare gest frumos pe care il face. Fii specifica si numeste exact lucrul pentru care il lauzi. E important sa ii dai aripi.
-
Manifesta compasiune
Copiii sensibili au capacitatea de a empatiza. Reusesc sa se puna in locul altei persoane si sa citeasca indicii legate de starile emotionale mult mai usor. Astfel de copii au nevoie sa invete despre inteligenta emotionala si cum sa managerieze aceasta avalansa de sentimente. Da-i spatiu sa-si manifeste emotiile. Lasa-l sa planga, daca are nevoie. Nu rade de sensibilitatea sa, ci priveste-o mai degraba ca pe un dar. Ajuta-l sa-si manifeste compasiunea, indrumandu-l catre activitati de voluntariat si de binefacere.
-
Sunt buni povestitori
Atentia la detalii combinata cu imaginatia atat de activa a copiilor sensibili, ii face pe acestia excelenti povestitori. Incurajeaza-l sa-ti povesteasca tot felul de lucruri. Directioneaza-l spre scris.
-
Sunt prieteni de nadejde.
Datorita tuturor atuurilor mentionate mai sus, copiii sensibili sunt prieteni minunati. In mod natural ei isi doresc sa ii sprijine pe oamenii din jurul lor, si pentru ca sunt atat de intuitivi, isi pot da seama de sentimentele celorlalti doar prin observarea limbajului non-verbal. Ajuta-l sa pastreze relatii apropiate de prietenie, invata-l cum sa rezolve conflictele, cum sa faca contact vizual sau sa porneasca o conversatie. Adesea, copiii sensibili pot fi timizi si au nevoie sa fie indrumati pe aceasta cale.