De ce este important testul Babes Papanicolau?

Testul Babes Papanicolau este rapid de facut, nedureros, gratuit si, cu toate acestea, nu toate femeile isi fac aceasta analiza. Dar ce este cel mai important de stiut este faptul ca testul Babes Papanicolau iti poate salva viata. Acesta poate identifica dintr-o faza timpurie existenta celulelor anormale dezvoltate la nivelul colului uterin, inainte ca acestea sa se transforme in celule canceroase. Uite de asta este important testul Babes Papanicolau.

 

Impreuna cu controlul ginecologic, testul Babes-Papanicolau face parte din categoria analizelor de rutina pe care orice femeie care si-a inceput viata sexuala este bine sa le faca pentru a avea grija de sanatatea lor.

In ce consta testul Babes Papanicolau?

Testul consta in recoltarea, prin razuire usoara, a celulelor din colul uterin, fixarea lor pe o lama de microscop, urmate de citirea si diagnosticarea intr-un laborator de anatomopatologie. Aceasta recoltare se face din doua locuri:

  • din interiorul cervical (recoltare endocervicala)
  • din exteriorul colului uterin, care se extinde lateral pana la peretele vaginal (recoltare exocervicala)

Testul Babes Papanicolau iti poate salva viata

Testul conventional presupune ca proba recoltata in cabinetul medicului ginecolog sa fie plasata pe lama. Daca se alege recoltarea probei in mediu lichid, avantajul acesteia este ca proba va fi introdusa intr-un flacon care contine o substanta speciala si trimisa apoi in conditii de siguranta in laborator, fara a exista riscul de contaminare a celulelor recoltate. Un alt avantaj al recoltarii in mediu lichid este acela ca testarea permite ca din aceeasi proba sa se permita si testarea prezentei tipurilor HPV cu grad ridicat de risc.

Cum te pregatesti inainte de testul Babes Papanicolau?

Pentru ca interpretarea testului sa fie cat mai corecta, este bine sa-ti faci programare la medic intre zilele 10-12 ale ciclului menstrual. Ziua 1 este prima zi de menstruatie. Cu 48 de ore inainte de ziua recoltarii, evita sa faci spalaturi vaginale, sa folosesti ovule, tampoane interne, creme vaginale ori sa ai contact sexual. De asemenea, daca esti in timpul unui tratament cu ovule, este recomandat sa-l intrerupi cu 48 de ore inainte de a merge la medicul ginecolog.

Este bine sa stii!

Nu este recomandat sa programezi efectuarea testului Papanicolau in perioada de menstruatie.

Interpretarea rezultatelor

Un rezultat nesatisfacator arata prezenta unor celule anormale la nivelul colului uterin. Cel mai adesea, aceasta nu inseamna ca e o dovada a existentei cancerului, iar medicul ginecolog va recomanda repetarea testului. Daca rezultatul testului arata modificari majore la nivelul celulelor colului, medicul poate recomanda teste suplimentare.

Teste suplimentare

Colposcopia – este o procedura prin care medicul analizeaza vulva, vaginul si colul uterin cu ajutorul unei camere speciale. Daca este necesar, in timpul acestei proceduri se poate preleva tesut de pe col sau de pe canalul endocervical pentru o analiza amanuntita.

Chiuretajul endocervical – se ia un esantion de celule din canalul endocervical

Biopsia – se preleveaza un esantion din testul considerat anormal

Toate aceste teste suplimentare il vor ajuta pe medicul ginecolog sa puna diagnosticul corect si sa dea tratamentul corect.

Este bine sa stii!

Primul test Papanicolau se recomanda a fi facut incepand cu varsta de 21 de ani sau la trei ani de la inceperea vietii sexuale daca aceasta a inceput mai devreme.

Intre 21 si 30 de ani, recomandarea este de a face testul o data la doi ani.

Cum mergi mai departe?

Intre 31 si 64 de ani, recomandarea este ca testul Papanicolau sa fie facut in fiecare an.

Dupa 64 de ani, daca ai mai mult de trei teste negative si nu ai avut rezultate anormale in ultimii ani, este posibil ca medicul sa-ti recomande sa nu mai faci acest test.

 

 

My title page contents