Exista oameni si oameni. Exista parinti si parinti. Si la fel sta treaba si cu copiii. Ei sunt diferiti si le place sa descopere lumea. Sa testeze, sa incerce, sa experimenteze, sa minta. Asadar, de ce mint copiii?
Unii dintre noi credem cu tarie ca, copiii mici sunt prea mici …si prea inocenti pentru a minti… Altii considera ca nu au capacitatea necesara sa o faca. Dar, totusi, care e realitatea? Ei bine, copiii au un potential nebanuit si pot face mult mai multe decat ne trece noua prin cap.
De pe la 3-4 ani, unii copii pot si vor minti. Nu fac greseli sau confuzii, ci incearca marea cu degetul. Vor sa vada cum e sa simti, vor sa ne induca in eroare. Si totusi, e aceasta o problema? Nu, desigur ca nu…insa atunci cand minciuna persista pentru o perioada indelungata, e important sa ii intelegem cauzele.
De ce mint copiii? Dar oare copiii inteleg in mod real ce inseamna o minciuna?
Se pare ca pana la varsta de 8 ani, „copiii considera minciuna orice afirmatie falsa, indiferent daca persoana care a spus-o stia ca este falsa. Problema nu este intentia – ci doar daca informatia este adevarata sau falsa…Dar majoritatea copiilor cu varsta de 8 ani, ca si in cazul adultilor, nu considera ca o persoana este mincinoasa daca stiu ca acea persoana da informatii fara sa vrea”, scrie Paul Ekman in cartea sa „De ce mint copiii?”
Copiii devin mincinosi mai de succes pe masura ce cresc. Si totodata, ei reusesc sa isi dea seama mult mai usor cand sunt mintiti.
De ce mint copiii? Minciuna aduce cu sine vina. Si asta o face uneori mai greu de suportat. Acest motiv il poate impinge pe mincinos sa spuna adevarul. Insa tot nu am ajuns la substanta, tot nu am aflat ce ii impinge pe copii sa minta? Curiozitatea. Imaginatia foarte bogata. Teama de a nu fi prins. Incantarea de a pacali. Smechereala. Alegerea. Frica.
De ce mint copiii? E periculoasa minciuna?
Da si nu. Depinde ce implicatii are si la ce se refera.
De ce mint copiii? Minciuna aduce cu sine o schimbare de roluri. Mai ales la varste mai mari – de la 8 ani incolo. Minciuna decide cine se afla la putere. „Cand copilul nostru ajunge la varsta la care poate minti fara sa fie prins intotdeauna sau de obicei, el are pentru prima data libertatea de a alege ce sa ne impartaseasca….Minciuna afirma cu tarie dreptul copilului. Dreptul de ne pune la incercare. Dreptul la intimitate. Dreptul de a decide ce va fi dezvaluit si ce nu.”, noteaza Ekman.
Insa ceea ce conteaza in final e sa fii de partea copilului tau. Sa il intelegi. Sa il ierti. Sa iti aduci aminte cum ai fost tu in copilarie. Sa faci asta in tihna, stablind limite si fara sa renunti la reguli si la standarde. Pune intelegerea si bunatatea inainte de toate.