5 strategii pentru a fi un parinte mai bun

Psihologul John Gottman, in cartea sa „Cum cresti un copil inteligent emotional”, explica 5 pasi ai Coaching-ul Emotional. El ofera o lista de actiuni care s-ar putea dovedi de ajutor cand – indiferent de ceea se spui sau faci –  nu reusesti sa te faci inteleasa de copilul tau. Iata 5 strategii pentru a fi un parinte mai bun.

 

  1. Uita de propria „agenda parentala”

Desi momentele incarcate emotional pot fi o buna oportunitate pentru empatie, apropiere si instruire, acestea  pot reprezenta o adevarata provocare pentru acei parinti cu o „agenda parentala”. Aceasta se refera la un un scop bazat pe o anumita problema care parintele considera ca afecteaza interesele copilului.

Apreciem parintii care isi impartasesc valorile copiilor. Dr. Gottman considera acest element o parte extrem de importanta a educatiei copilului. Insa, parintii trebuie sa fie constienti ca, daca aceste valori nu sunt comunicate cu atentie, pot interveni in construirea unei relatii aproapiate parinte – copil. De multe ori, aceste idei impiedica parintii sa-si asculte cu empatie copii. Evita etichetarea negativa si fereste-te de critici generale ale trasaturilor de personalitate ale copilului. In momentul in care vrei sa corectezi ceva, concentreaza-te specific pe evenimentul care s-a petrecut.

  1. Responsabilizeaza-ti copilul, oferindu-i alegeri si respectandu-i dorintele

Copiii trebuie sa exerseze sa-si cantareasca optiunile si sa gaseasca solutii. Trebuie sa vada ce se intampla cand iau decizii pe baza sistemului de valori transmis de familie sau atunci cand ignora sfaturile familiei. Astfel de lectii sunt uneori dure, dar prin intermediul Coaching-ului Emotional, pot deveni oportunitati importante pentru ca parintii sa ofere indrumare.

Cu cat un copil invata mai devreme sa-si exprime preferintele si sa faca alegeri bune, cu atat mai bine. Pe langa simtul responsabilitatii, in momentul in care le oferi alegeri copiilor, increderea in fortele proprii creste. Data viitoare cand copilul cere ceva – nu conteaza cat de ridicol sau banal pare in acel moment – incearca sa nu privesti cererea ca pe o confruntare. Rezultatul ar putea fi unul benefic pentru copilul tau, care foloseste astfel de interactiuni pentru a-si dezvolta personalitatea.

My title page contents