Există alimente care îți îmbunătățesc starea de spirit și ameliorează anumite afecțiuni, cum ar fi depresia, stările de anxietate și alte tulburări de natură emoționale. Tu știi ce să mănânci ca să eviți depresia?
Dieta este un factor cheie pentru un organism sănătos și longevitate. Știai însă că nutriția are un impact semnificativ și asupra bunăstării tale psihologice?
Alimentele pe care consumi au efect asupra sănătății tale, dar în special în ceea ce privește sănătatea mintală. Tot mai multe studii arată că există legături clare între alimentație și riscul de a suferi de depresie.
Într-o analiză recentă publicată de ScienceDirect se arată că un regim alimentar echilibrat și divers care are la bază un consum ridicat de fructe, legume, cereale integrale, pește, ulei de măsline, produse lactate slabe și antioxidanți dublat de un consum redus de produse animale este asociat cu un mai scăzut al depresiei.
Pe de altă parte, un regim alimentar care are la bază un consum ridicat de carne roșie, mezeluri, cereale rafinate, dulciuri, produse lactate cu un conținut ridicat de grăsimi, cartofi și alimente procesate, dublat de un consum scăzut de fructe și legume este asociat cu un risc crescut al depresiei.
O dietă nesănătoasă conduce la apariția depresiei?
Într-un articol publicat pe Harvard Health se analizează legătura cauzală dintre despresie și un regim alimentar nesănătos. Depresia este frecvent asociată cu un apetit crescut pentru alimente nesănătoase. Cercetătorii se întreabă: Ce a fost mai întâi? Dieta nesănătoasă sau depresia?
O analiză recentă a a analizat ce relație de cauzatitate există între o dietă nesănătoasă și un risc crescut de a suferi de depresie. Aceștia au descoperit că o dietă sănătoasă (mai ales Dieta Mediteraneană) este asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta simptome ale depresiei. Așadar, un stil de viață sănătos te poate ajuta să eviți această afecțiune.
Alimente pe care trebuie să le eviți
Nutriționiștii recomandă să consumi în cantități reduse sau să renunți complet la următoareleȘ
- zahăr
- carbohidrați rafinați (produse din făină albă)
- alcool
- cafeină
- aditivi alimentari
- îndulcitori alimentari
- mezeluri și carne procesată
- alimente procesate
Ce mănânci ca să eviți depresia. Alimente recomandate
Se recomandă o alimentație bogată în complexul de vitamine, minerale și acizi grași pentru o bună funcționare a sistemului nervos.
Stările depresive sunte asociate de multe ori cu un deficit de vitamina B. Vitaminele ce fac parte din clasa B, în mod special vitamina B12 și B6 sunt strâns legate de declanșarea episoadelor depresive.
Vitamina B6 este utilizată pentru fabricarea dopaminei, melatoninei și a serotoninei – un nivel scăzut al acestor conduce la apariția tulburărilor depresive.
Întâlnit in foarte multe alimente, complexul de B-uri ajută la prevenirea și tratarea anumitor probleme de sănătate, printre care se numără depresia și anxietatea.
Ce să mănânci ca să eviți depresia: Alimente care conțin vitamina B6
- cartofii gătiți în coajă
- bananele
- somonul
- carnea de pui
- spanacul
- avocado
- carnea de curcan
- fasolea verde
- semințe de floarea soarelui
- ardei gras
- usturoi
- cod
Ce să mănânci ca să eviți depresia: Alimente care conțin vitamina B12
- ton
- produse lactate
- somon
- fructe de mare (midii, stridii, creveți)
- ouă (gălbenuș)
- carne de pui
- ficat de porc, vită
- drojdie alimentară
- hering
Ce să mănânci ca să eviți depresia: Alimente care conțin omega-3
Din ce în ce mai multe cercetari studii arată că o dietă bogată în acizi grași omega-3 ajută la întărirea sistemului nervos și o mai bună funcționare a creierului. Nu neglija aportyl de de acizi grași pentru a te bucura de o mulțime de beneficii, la nivelul întregului organism.
- somon
- macrou
- ton
- sardine
- uleiuri vegetale
- nuci și semințe (alune, nuci, fistic, migdale)
- leguminoase (linte, năut, mazăre)
Migdalele, dar și alte fructe oleaginoase – alune, nuci, fistic -, sunt considerate gustările care contribuie în mod semnificativ la îmbunătățirea tonusului psihic.
Ce să mănânci ca să eviți depresia: Alimente care conțin acid folic
Deficitul de acid folic din organism este asociat cu instalarea simptomelor depresieie, așa că ai grijă să consumi cât mai multe legume cu frunze verzi, dar și ficat.
- spanac
- sparanghel
- cereale integrale
- fasole boabe sau mazăre
- broccoli
- citrice (lămâi, portocale, mandarine)
- avocado
- sfeclă
- conopidă
- țelina
Dacă te gândești să iei suplimente alimentare cu acid folic este indicat sa discuți mai întâi cu un medic inainte. Doza zilnica recomandată de acid folic este de 400 micrograme.