Intoleranta alimentara la bebelusi. Diversificarea nu e chiar o joaca de copii. Mamile sunt speriate de aceasta etapa. Dar cu informatii corecte si ceva rabdare, etapa introducerii de noi alimente se poate depasi fara mari drame. Mihaela Timofte (educator perinatal SAMAS) iti spune cum sa recunosti o intoleranta alimentara si de ce alimente sa te feresti.
Cele mai frecvente alimente cu potential alergenic sunt : pestele, oul, cerealele cu gluten, alunele si nucile.
Nu exista date stiintifice convingatoare care sa arate ca introducerea intarziata a alimentelor cu potential alergenic ar reduce riscul de alergie, atat la copiii cu antecedente heredo-colaterale de tip alergic (cei care au riscul cel mai mare de dezvolta alergii) cat si la cei fara risc.
In mod preventiv, glutenul se va introduce treptat nu inainte de 4 luni si nici dupa 7 luni (ideal in perioada cat copilul este inca alaptat) ; acest demers reduce riscul de boala celiaca, diabet zaharat de tip 1 si alergie la grau .
Daca un aliment produce o reactie alergica, aceasta se va manifesta cel mai des sub forma de eritem peribucal, perianal sau /si in alte zone ale corpului copilului.
Intoleranta alimentara la bebelusi. Ce ar fi bine sa faca mama
- sa noteze alimentele pe care le-a introdus in ultimele zile in alimentatie
- sa elimine aceste alimente din alimentatia copilului
- sa se adreseze medicului, aducandu-i la cunostiinta alimentele nou introduse si sa ii descrie cat mai bine modificarile tegumentare aparute (in cazul in care acestea au disparut deja cand ajung la consultatie).
Cand respinge un aliment
O modalitate de a recunoaste respingerea (cel mai des tranzitorie) a unui aliment de catre organismul copilului sunt varsaturile sau scaunele diareice. Daca este cazul, alimentul respectiv este scos temporar din alimentatia copilului si poate fi reintrodus dupa o pauza de cateva luni.
In acelasi timp, modificarea aspectului si mirosului scaunelor copilului este normala din momentul in care se incepe diversificarea. Tendinta spre un scaun mai compact, de culoare mai inchisa si asemanator cu scaunul unui adult sanatos este de asteptat.
Intoleranta alimentara la bebelusi. Alimente intrerzise sub varsta de un an
Sarea – alimentele contin cantitatea necesara si suficienta de sare, de aceea nu trebuie adaugata sare pentru a proteja rinichii imaturi ai copilului1
Mierea – din cauza riscului de botulism (intoxicatie alimentara severa, uneori fatala la botulina)
Lapte de vaca (ca substituient al laptelui matern sau formulei) – datorita continutului scazut de fier poate induce anemie. Structura diferita a laptelui de vaca comparativ cu laptele matern sau formula poate provoca microleziuni intestinale cu sangerari, mai ales inainte de 9 luni.
In schimb, laptele de vaca si alte lactate pot fi folosite ca si ingrediente in preparate (piure de cartofi, orez cu lapte, branza de casa etc) pentru ca sunt bogate in calciu.
Zaharul