Recomandări pentru întărirea imunității

Ce să-i dai copilului pentru imunitate, ca să-l ferești de răceli? Suntem în plină schimbare a climei. Primăvara își intră încet în drepturi, iar imunitatea copilului  trece prin diverse teste în această perioadă. Cei mai afectați de răcelile și virozele sezonului sunt copiii aflați în colectivitate, care intră în contact cu alți copii, bolnavi. Nu poți evita întotdeauna contactul cu aceștia, dar îi poți întări imunitatea copilului tău.

Un copil care urmează o dietă sănătoasă, care se joacă în aer liber și care are timp să se relaxeze este cu siguranță un copil sănătos.

Ce să-i dai copilului tău pentru imunitate și pentru a-l ajuta să treacă mai ușor peste răceli. Iată câteva sfaturi utile:

1) Alimentație sănătoasă

Sistemul imunitar al copiilor poate fi în dificultate atunci când alimentația este bogată în aditivi, zaharuri și conservanți sau dacă copiii suferă de o alergie alimentară nediagnosticată. Acestea sunt circumstanțe care pot acționa asupra digestiei și pot provoca inflamații . Pentru organism, devine mai dificil să lupte cu germenii și bacteriile. O alimentație sănătoasă este bogată în legume, fructe, cereale integrale, nuci și semințe de ulei. Ar trebui să îi înveți pe copii să mănânce patru sau cinci porții de fructe și legume pe zi .

2) Mișcarea în aer liber

Plimbările în aer liber, practicarea unui sport sau a unor activități sportive, în special în aer liber, ajută copiii să fie mai sănătoși, să se dezvolte mai armonios. Îi ajută să doarmă mai liniștit, să mănânce mai sănătos și să-și păstreze mintea și corpul într-un proces de dezvoltare frumos. Având aceste obiceiuri sănătoase de trai, organismul rămâne sănătos și este gata să se confrunte cu viruși și bacterii care îl pot amenința.

3) Probiotice

Probioticele sunt bacterii benefice prezente în mod natural în intestin. Ele ajută la protejarea sistemului digestiv și eliminarea toxinelor, precum și asimilarea alimentelor și întărirea sistemului imunitar. Puteți încerca să îmbogățiți dieta copiilor cu alimente bogate în probiotice, cum ar fi iaurtul, chiar și legumele, preparate cu culturi vii și chefir.

4) Echinacea

Echinacea este unul dintre remediile naturale mai cunoscute pentru a stimula sistemul imunitar. În ceea ce îi privește pe copii, totuși, este necesară o atenție deosebită în administrarea acesteia. Este mai bine să cereți sfatul medicului pediatru și medicului homeopat. Potrivit lui S. și C. Buslau Hembd, autorii cărții „Echinacea, planta extraordinară care tratează infecțiile”, copiii sub un an nu ar trebui să fie tratați cu echinacea, iar pentru copiii sub trei ani trebuie să se utilizeze doze foarte mici.

5) Fructe de pădure

Toate fructele sunt utile pentru menținerea sănătății sistemului imunitar, dar fructele de pădure sunt deosebit de utile. Ele conțin vitamina C în cantități mult mai mari. Profitați din plin de acestea vara, când e sezonul lor și oferiți-le copiilor la micul dejun, ca o gustare sau sub formă de desert.

6) Vitamina C

Vitamina C este un puternic antioxidant care stimulează sistemul imunitar și îmbunătățește puterea de vindecare a corpului nostru. Printre sursele de vitamina C nu sunt doar portocalele, lămâile și citricele, ci și: kiwi, roșiile, căpșunile, pepenele verde, spanacul, broccoli. Toate acestea trebuie însă, să fie alese în funcție de sezon. Pot fi consumate ca atare sau sub formă de  sucuri,  salate și piureuri în funcție de ingredientele disponibile și preferate.

7) Zinc

Zincul este un mineral important, mai ales pentru copii, dar prea adesea trecut cu vederea. Zincul întărește sistemul imunitar și ajută copiii să crească și să dezvolte. Utilizarea zincului prin alimente poate ajuta copiii să se îmbolnăvească mai puțin și să se concentreze mai mult. Este o vitamină importantă, lăsată cumva în umbră. Pe lângă legume, zincul se găsește și în semințele de dovleac și în semințele de susan.

8) Somn bun

În funcție de vârstă, copiii au nevoie de mai multe ore de somn decât  adulții. Cu toate acestea, mulți copii nu se odihnesc suficient de mult. Lipsa somnului poate slăbi sistemul imunitar și îi face pe copii mai sensibili la germeni și bacterii. Încurajați copiii să meargă la somn mai devreme, mai ales în timpul școlii, când sunt foarte obosiți și consumă multă energie.

9) Reduceți stresul

Din păcate, chiar și copiii, la fel ca adulții, suferă de stres. Când hormonii de stres cresc, sistemul imunitar poate slăbi. Pentru a se relaxa și a se elibera tensiunea, copiii ar trebui să acorde mult mai mult timp jocului, activităților creative, sportive sănătoase și de odihnă. Pot fi ajutați să se relexeze mult mai bine, punându-le o muzică în fundal, atunci când se joacă sau să asculte în surdină povești înainte de culcare.

10) Reduceți zaharurile rafinate

Consumul de alimente bogate în zaharuri rafinate poate slăbi sistemul imunitar. Acordați atenție dulciurilor, băuturilor carbogazoase, dulciurilor și produselor ambalate în general, inclusiv sucurilor de fructe, industriale. Pentru copii, alegeți întotdeauna cele mai bune alternative naturale. Trebuie să-i obișnuiți să consume fructe și legume, să le pregătiți gustări sănătoase acasă, pentru a le lua la școală. Astfel, nu vor mai consuma atât de multe produse din comerț.

 

11) Remedii naturale

Remedii naturale care activează sistemul imunitar de protecție a copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani

În cazul nasului care curge:

– Coacăze neagre: utile pentru consolidarea sistemului imunitar al copiilor. Administrați 20 de picături pe zi într-o mică cantitate de apă, dacă copilul are 2-3 ani, altfel 30.

– flori de soc: sunt indicate pentru a contracara formarea flegmei (o linguriță de o ceașcă de apă caldă, infuzată timp de 10 minute). Dați-i copiilor seara, înainte de a merge la culcare. Este, de asemenea, relaxant.

Împotriva usturimilor din gât:

– măceșe: consumul de măceșe calmează usturimea din gât și tusea și este deosebit de potrivit pentru copii mai mici. Puteți alege un extract non-alcoolic de măceșe, bun și eficient. Se administrează 20 de picături pe zi, pe care le puteți dilua și într-un suc de fructe.

Prevenirea febrei:

Oscillococcinum: este un „vaccin” împotriva gripei naturale. Dați copilului o singură doză de Oscillococcinum pe săptămână, timp de o lună.

– Bifidobacterium infantis:  este o tulpină probiotică sănătoasă ce protejează intestinul prin prevenirea virozelor digestive, însoțite de diaree ușoară și colică. De asemenea, este potrivit pentru copii mici.

În caz de oboseală:

– lăptișor de matcă: dă energie, îmbunătățește starea generală și, de asemenea, hrănește creierul;

– germeni de grâu: datorită bogăției sale de vitamina E și minerale ajută copiii să crească, îmbunătățește starea generală și stimulează energia vitală. Doar adăugați 2-4 lingurițe de pulbere de germeni de grâu în laptele pentru micul dejun.

 

Ce trebuie să le dați copiilor pentru imunitate între 6-14 ani

 

În caz de strănut și răceli:

– Echinacea: potrivită în mod special pentru această grupă de vârstă, stimulează sistemul imunitar. Trebuie administrată, de preferință, sub formă de extract fără alcool, 20-30 picături de 2-3 ori pe zi sau în comprimate 1-2 pe zi.

 

Pentru un tonus ridicat și energie:

– Polen: elimină oboseala, îmbunătățește performanța școlară și ajută creșterea. O cupă de măsurare (se găsește în pachet) este suficientă și trebuie administrat dimineața.

– Drojdie de bere: bogată în vitamine și minerale B, ajută copiii să crească, le oferă energie și sporește concentrarea. Adăugați o lingură de drojdie de bere în supe, rorez sau paste și amestecați bine. Se administrează o dată pe zi.

Pentru a afla mai multe despre cum poți întări imunitatea copiilor, citește aici!

My title page contents