Idei de jocuri pentru copii. Cum să-și folosească copiii inteligența și energia

Cum stimulăm creativitatea și imaginația copiilor prin joc?

Idei de jocuri pentru copii sau cum să-și folosească copiii inteligența și energia? Nu e nimic nou să auzi din partea unui părinte că al lui copil nu are stare, că nu stă locului. Copiii se plictisesc repede și vor mereu să se joace ceva nou sau să fie implicați într-o activitate. Dacă e și distractivă, cu atât mai bine! Ce facem în aceste cazuri noi, părinții?

 

Idei de jocuri pentru copii. Afară sau în casă?

Ambele, doar că alternate, pentru a alunga plictiseala, iar atunci când vremea permite, clar: afară! Copiii trebuie întotdeauna să se simtă stimulați, angajați în activități, să se joace cu imaginația și să-și pună în aplicare creativitatea. Mulți copii se plictisesc adesea în casă, deși au o mulțime de jocuri și o mulțime de lucruri de făcut. Ceva mai fericiți sunt cei care au parte de o curte și pot ieși mai des. Dar oare chiar fac acest lucru? Sau toți?

Dacă în anotimpul rece, joaca în aer liber e limitată din cauza condițiilor meteorologice sau a faptului că ziua este mai scurtă, de cum dă căldura și ziua crește, e indicat ca aceștia să petreacă mult mai mult timp afară. Nu toți copiii însă, au și mult timp la dispoziție pentru joacă. Mă refer la copiii școlari, mai ales cei din clasele mai mari. Cei mai mici, în schimb, se pot bucura de ceva mai mult timp de joacă.

Când copiii se plictisesc și încep să „răstoarne” casa, acest lucru, adesea, pentru părinți devine o sursă puternică de stres, deoarece copiii încep să se plângă și părintele nu știe ce să mai facă să-i potolească.

 

Idei de jocuri pentru copii. Cum procedăm? Ce soluții avem?

 

În casă:

 

  • Copilul trebuie implicat în activitățile casei, pentru a-l provoca la ceva nou, care să-i stârnească interesul și să se simtă mândru de ajutorul oferit: poate duce gunoiul (dacă e destul de mare), poate pune apă florilor, poate spăla câteva vase mai mici sau poate pune tacâmurile la loc. Poate împacheta șosetele uscate sau poate sorta hainele pentru călcat. Dacă pregătiți o rețetă mai ușoară, lăsați și copilul să se implice.
  • Lectură: dacă știe să citească și mai ales dacă îi place această activitate, îl puteți încuraja să o facă. Sau dacă nu iubește să citească, îl puteți provoca indirect: să vă citească o rețetă de pe net sau dintr-o carte. Vă prefaceți că nu ați înțeles și îl mai țineți puțin ocupat.
  • Bricolaj: puteți folosi scoicile adunate vara, la mare, pentru a înfrumuseța un ghiveci de lut. E foarte simplu, iar efectul e minunat! Sau puteți face împreună mici tablouri de carton, cu rama îmbrăcată în nasturi colorați.

      Acțiune

  • Pentru iubitorii de mașini, folosiți bandă colorată sau de care aveți, pe care o lipiți de parchet sau mochetă și inventați trasee pentru mașinuțe. Luați o cutie de carton și amenajați un atelier sau o parcare. Formula 1 poate să înceapă!
  • Dacă aveți frunze puse la presat le puteți folosi pentru a crea articole vestimentare. O activitate pentru fetițe: să deseneze pe o coală un corp uman. Apoi să-i facă o fustă sau rochie, prin lipire, din frunze sau din semințe. Poate apela și la partea ce rămâne de la ascuțit creioanele colorate sau poate folosi lână. Sunt multe idei, trebuie doar să vă concentrați puțin.
  • Puteți crea din burete, carton, plastilină și bețe de chibrituri personajul Sponge Bob. Eu m-am inspirat chiar de la băiatul meu. Al lui a ieșit foarte haios.
Cum îl facem pe Sponge Bob

Idei de jocuri pentru copii Foto: din arhiva personală

 

  • Pentru copiii mai mici – puteți apela la tuburile de la rola de hârtie pentru bucătărie. Luați un tub sau mai multe și le fixați pe perete sau pe ușa unui dulap cu bandă adezivă. Apoi îi arătați cum să dea drumul unor bile prin tub și să cadă într-un castron sau lighean. Cei mici adoră astfel de jocuri care le provoacă reprize de râs contagios.

     Alte idei distractive și educative

  • Tot pentru copiii mai mici, ca să îi țineți ocupați o vreme, puteți lua o strecurătoare de plastic, o întoarceți cu fundul în sus și le dați să introducă diverse fire subțiri sau paie de băut din acelea mai subțiri. Sau ce mai aveți la îndemână care încape și nu provoacă accidente. Până vor introduce ei toate firele, aveți timp să vă faceți treaba.
  • Dacă cel mic se pregătește de școală, îl puteți învăța să scrie literele. Alegeți o cutie dintr-un carton mai înalt, presărați în ea, în strat destul de gros, zahăr, griș, mălai sau ceva de genul acesta, iar el va avea în față o foaie cu câte o literă scrisă de tine, cu majuscule. Astfel se va inspira și va scrie și el numele cu degețelul sau cu ajutorul unui băț de lemn, în compoziția din tavă/cutie.
  • Îndrăgitul cort în casă. Da, ce copil nu îndrăgește cortul? Fie că-i cumpărați un cort sau o căsuță gen cort (cum am făcut noi), fie că îi improvizați unul, efectul va fi unul plăcut. Când eram mici, eu și frații mei ne jucam sub masă (chiar și când erau părinții). Acopeream masa de jur împrejur cu o pătură sau un cearșaf și stăteam acolo în întuneric. Ne plăcea enorm să avem căsuța noastră, unde ne spuneam secretele sau șușoteam tot felul de lucruri. Băiatul meu a avut o căsuță-cort ani de zile. E drept, la început, pentru că abia ne mutasem, aveam o cameră neamenajată și era loc destul. Nu o singură dată s-a întâmplat ca eu sau soțul să adormim acolo, iar băiatul la el în pat. Ne jucam până adormeam, iar el se trezea și pleca la celălalt părinte disponibil, în timp ce primul dormea o bucată de vreme în cort. Dar astea sunt cele mai frumoase amintiri.

     Distracție și creativitate

  • Puteți să-i cumpărați popice din plastic și să vă jucați pe hol. O să fie distracția de pe lume. Vecinii pot pleca puțin la plimbare 🙂
  • Concurs de suflat în pop corn. E foarte distractiv. Fiecare se așază la start pe burtă sau cât mai jos, ia un pai pentru băut și suflă în pop corn. Câștiga cel ce duce primul floricica în locul stabilit.
  • În baie vă puteți distra făcând baloane de săpun. Combinați șampon sau detergent de vase cu apă și dintr-o bucată de sârmă fără capete periculoase, formați un suport prin care să suflați. Cei mici trebuie supravegheați sau doar să asiste, pentru că ei ar putea înghiți soluția sau să se rănească cumva.
  • În comerț se găsesc pastiluțe ce colorează apa de baie, non-toxice. Băiatul meu le adora. Se distra teribil. Ba chiar sunt unele bile care pocnesc în timp ce se dizolvă în apă. De asemenea, există prosopelul magic, care dintr-un pătrățel de material se transformă într-un prosopel, în momentul contactului la apa. E un exercițiu de „magie” care place mult copiilor.
  • Luați 2 farfurii de unică folosință, din carton și le lipiți un mâner de lemn (poate fi chiar o lingură de lemn, care apoi se poate desprinde). Veți obține 2 palete de ping pong, iar drept minge va fi un balon umflat. Nici nu vă puteți imagina cât de amuzant este acest joc, mai ales că balonul zboară pe unde vrea el.

 

 Idei de jocuri pentru copii. Unde?

 Afară:

 

  • Dacă aveți curte, puteți îmbrăca un carton lung în folie de aluminiu și să creați un râu. Dați drumul apei dintr-un furtun.
  • Jucați șotron. Chiar și copiii de astăzi cunosc acest joc. Sau învățați-i jocul cu elasticul.
  • Desenați cu creta cercuri pe asfalt și jucați-vă „Păsărică, mută-ți cuibul!”
  • Apelați la biciclete, role, skateboard, trotinete. Faceți concurs în parc.
  • Mergeți cu familia în expediție în parc. Unul dintre voi are harta și trebuie să ajungeți într-un punct, apelând la diverse trasee. Faceți echipe. Un copil cu mama și unul cu tata (dacă aveți 2), dacă nu, un părinte face echipă cu cățelul :).
  • Lăsați copilul să se cațere într-un pom din parc, care nu este periculos, dar nici prea înalt. Adunați floricele.
  • Construiți un zmeu și lansați-l!
  • Plantați o floare, un pomișor în grădina casei sau a blocului, când situația permite acest lucru. Mi-amintesc că am participat cu băiatul meu la inaugurarea unui parc pentru copii mici și, acolo, copiii au plantat un brăduț, împreună cu primarul Capitalei de la vremea aceea. Ce mândru era Luca! Am mers multă vreme să vedem cum se dezvoltă pomișorului lui. Acum nu am verificat de ceva timp, dar iată o idee bună de a-l vizita!
  • Aruncarea la țintă. Fixați pe un copac sau pe un perete o țintă și trageți fie cu un pistol cu bile, fie aruncați cu o minge de ping pong fix în punctul din mijloc. Pentru copiii mai mari e distractiv jocul cu baloane umflate, lipite de perete, în care ei vor arunca cu mini-săgeți, pentru a le sparge.

     Jocuri tematice și altele

  • Pentru sărbătoarea Paștelui: pictați împreună ouă sau aplicați abțibilduri.
  • Faceți plimbări pe diferite străduțe, pentru a cunoaște cât mai bine zona în care locuiți. Numărați câte mașini roșii sau albastre vedeți pe drum.
  • Jucați-„Calul și călărețul” în parc.
  • Rostogoliți-vă pe iarbă.
  • Priviți cerul, norii și spuneți ce formă au, cu ce se aseamănă.
  • Căutați rățuștele de pe lac. Fotografiați-le și acasă vă uitați împreună la fotografii și vă amuzați.
  • Pe drum vă puteți juca Fazan.
  • Într-un grup vă puteți juca „telefonul fără fir”, „de-a v-ați ascunselea”, „Baba oarba”, „Rațele și vânătorii”, „Țară-țară, vrem ostași!”.

Pe lângă aceste câteva idei, mai puteți găsi unele pentru joaca afară aici.

Lista ar putea continua la nesfârșit. Atât jocurile copilăriei noastre, cât și cele mai moderne, apărute acum, toate ajută copilul să-și petreacă timpul într-un mod cât mai plăcut, relaxant, să-i stârnească curiozitatea, imaginația și creativitatea. Cu puțină imaginație și câteva elemente întâlnite într-un loc, puteți crea instant un joc, care în cele din urmă să se dovedească a fi chiar unul ce merită repetat. Fiți creativi!

 

My title page contents