Cât trebuie să mănânce un copil de 1 an? Ce alimente sunt recomandate?

Alimentația copilului de 1 an

„Cât trebuie să mănânce un copil de 1 an?”- este o întrebare care îi preocupă pe părinți. Copilul poate mânca tot ce pune mama în mod normal pe masă, cu condiția ca acestea să fie mâncăruri simple și sănătoase care, ar trebuie să fie sigure și consumate chiar și de adulți. Ideea e ca toată familia să consume alimente sănătoase și hrănitoare. Atunci, cel mic va putea mânca fără nicio problemă din ceea ce consumă și părinții.

Cât trebuie să mănânce un copil de 1 an și ce trebuie să respecte el.

Reguli generale privind alimentele

Pe lângă faptul că alimentele trebuie alese cu grijă, trebuie să ții cont și de anumite aspecte ale educației în domeniul alimentației, a căror importanță nu trebuie neglijată. Copilul trebuie să se obișnuiască să mănânce la ore regulate, de preferință de 4/5 ori pe zi (micul dejun, gustare de dimineață, prânz, gustare, cină).
Dieta ar trebui să fie cât mai variată posibil, astfel încât copilul să se obișnuiască să mănânce puțin din toate. E recomandat să-i oferi alimente proaspete, sănătoase și mai nutritive.

De la 1 an, copilul începe să-și formeze propriile gusturi. De aceea, trebuie să-i oferi cât mai multe alimente și să nu te descurajezi atunci când refuză ceva. Poți introduce alimentul refuzat sub o altă formă, chiar și mascată (de ex. oul fiert ascuns în piure). Prin urmare, ar fi bine să introduci un singur fel de mâncare de trei sau patru ori pe săptămână. De exemplu, pentru prânz poți pregăti paste cu sos de carne sau cu pește. Pentru cină poți alege un fel de mâncare cu legume și cereale, cum ar fi pastele și fasolea sau paste în combinație cu năut, precum și cu orez sau mazăre. Treptat, copiii se vor obișnui cu gustul legumelor atât la prânz cât și la cină.

De asemenea, ai grijă să nu-l obișnuiești cu alimente prea sărate. La maturitate ar putea apărea unele probleme, cum ar fi tensiunea arterială.

Copilul trebuie să mănânce cât mai puțin posibil alimente bogate în zahăr sau în calorii, pentru a preveni viitoare boli ca: obezitatea, diabetul, colesterolul ridicat etc.

La 1 an, nu este prea devreme să vorbim despre prevenire: obiceiurile alimentare dobândirte în această perioadă sunt foarte importante. Chiar și băuturile zaharoase și sucurile de fructe industriale ar trebui să fie consumate cu moderație. Apa trebuie să fie baza!

Cât trebuie să mănânce un copil de 1 an la micul dejun. Câteva recomandări

Odată ce copilul a fost înțărcat, micul dejun al acestuia poate consta într-o porție de lapte de vacă, niște biscuiți sau cereale (fără adaos de zahăr). Așa-numitul „lapte de creștere” este indicat pentru că el conține toate vitaminele de care are nevoie copilul. Este un lapte industrial special conceput pentru nevoile de dezvoltare ale copiilor de la 1 la 3 ani: este îmbogățit cu calciu, fier, acizi grași esențiali, proteine și vitamine, toate substanțele esențiale pentru creșterea copilului. Prin urmare, poate fi o alternativă bună la laptele de vacă. Mai poate mânca 1 feliuță de pâine cu unt și gem sau un ou fiert.

Cât trebuie să mănânce un copil de 1 an la prânz și cină. Câteva recomandări

Atât prânzul cât și cina trebuie să includă o porție de paste făinoase, pentru a asigura cantitatea potrivită de carbohidrați. Sau, în loc de paste, cereale, cum ar fi orezul, ovăzul, orzul, porumbul sau meiul. Pastele pot fi combinate cu legume sau simple cu un sos de roșii pregătit în casă. Copiii iubesc sosul de roșii. Pentru cină îi puteți pregăti paste cu brânză, mămliguță cu lapte, orez cu lapte, spanac. La prânz, neapărat o supă sau o ciorbă cu multe legume.

Sugestii pentru felul doi

Pentru al doilea fel, copilul poate mânca o porție de aproximativ 20-30 grame de carne sau pește. Copilul de 1 an trebuie să mănânce carne de 3-4 ori pe săptămână, iar pește de 2 ori. Este indicată carnea slabă (cum ar fi carnea de vită, de vițel, curcan, pui, iepure) preparată la abur sau în cuptor. Copilul trebuie să o mestece cu ușurință. Dacă alegi să toci carnea, îi poți pregăti chifteluțe, pe care le coci la cuptor, unse cu puțin ulei de măsline. Peștele trebuie să fie, de asemenea, slab: păstrăv, cod, șalău sunt foarte potrivite. Gătirea la abur e cea mai indicată pentru copiii mici.

Pentru gustare, dar numai o dată pe săptămână poate consuma 1-2 felii de șuncă de calitate. Sau ouă, de câteva ori pe săptămână (mai ales în cazul în care copilul mănâncă puțină carne). Ele sunt bune atât fierte, cât și moi, amestecate în preparate sau prăjite (ou ochi și omletă).
Brânza, un alt aliment de bază în alimentația copilului de 1 an și nu numai. Ea trebuie consumată de 2 sau 3 ori pe săptămână.
Prânzul și cina nu pot fi complete dacă nu includ atât o porție de legume. Spanac, morcovi, salată, dovlecei, roșii, fasole, sparanghel, anghinare, varză: copilul trebuie să guste puțin din toate. Gătite la abur, metoda de gătit prin care se pierd mai puține vitamine și minerale.
Fructele consumate trebuie să fie proaspete și de sezon.

Cât trebuie să mănânce un copil de 1 an la gustarea de dimineață și la gustarea de după-amiază

Gustarea la mijlocul dimineții poate consta într-o porție de fructe proaspete. Copilul de 1 an se poate bucura de mai multe fructe. Față de clasicele mere, pere și banane, el poate să încerce să mănânce caise, kiwi, prune etc., alese în funcție de sezon. Fructele trebuie întotdeauna spălate cu atenție, curățate și tăiate în bucăți mici. Nu adăuga zahăr, deoarece ele au deja suficient.

Pentru gustările de după-amiază, îi poți da copilului un iaurt, un pahar de lapte sau fructe și puțin lapte.

Găsiți mai multe idei de meniu pentru copilul de 1 an aici.

 

My title page contents