Gatitul la abur este o metoda intalnita din cele mai vechi timpuri, in intreaga lume. Aceasta tehnica reprezinta una dintre cele mai delicate modalitati de preparare a mancarii, si asta pentru ca pastreaza culoarea ingredientelor, textura, savoarea si nutrientii pe care acestea ii contin.

 

Aburul este considerat nu doar una dintre primele metode de gatire din lume, ci si una dintre cele mai delicate, avand un rol important in bucataria moderna. Aceasta tehnica foarte veche poate fi folosita pentru a crea retete delicioase, de la placinte, peste, carne, pana la desert sau legume, sporind semnificativ savoarea preparatelor.

 

Specialistii de la Clinica de Nutritie Kilostop avertizeaza ca trebuie evitate prajelile sau rantasurile, fiind indicate alte modalitati de preparare a mancarii, precum gatitul la abur.1

 

„In primul rand ar trebui sa stii ca, prin prajire, alimentele isi dubleaza numarul de calorii, uleiul fiind cel mai caloric aliment (…). Iar daca vrei sa slabesti sau sa te mentii, aceasta modalitate de a prepara alimentele te saboteaza inca de la bun inceput. (…) In al doilea rand, gatirea alimentelor este o arma cu doua taisuri: distruge microbii, dar si nutrientii; confera culoare, savoare si aroma, dar o metoda gresita de preparare poate produce toxine periculoase pentru organism”, a explicat dr. Laura Ene, de la Clinica de Nutritie Kilostop.2

 

In general, o serie de vitamine si minerale din alimente se pierd in momentul prajirii sau fierberii. „Vitamina C este nutrientul cel mai vulnerabil la gatit. Circa 30% din vitamina C din frunzele verzi este distrusa prin fierbere (si asta daca apa de gatit este consumata si ea ca o supa). Alti nutrienti degradati de caldura sunt acidul folic, alte vitamine B si antioxidantii fenolici. Mineralele si vitaminele liposolubile (A, D, E si K) sunt mai stabile la tratamentul termic3”, a explicat medicul Cristian Panaite de la Kilostop.4

 

In schimb, prepararea la abur pastreaza textura naturala, culoarea, nutrientii si savoarea tuturor ingredientelor. Vitaminele solubile in apa, precum B1 sau C, se vor pastra, iar preparatele astfel rezultate vor contine un numar mic de calorii. Un studiu privind prepararea la abur a legumelor, comparativ cu alte metode, arata faptul ca in cazul gatirii la abur, nivelul flavonoizilor din broccoli, de exemplu, scade cu doar 11%, in timp ce prin fierbere, acesta este diminuat cu 66%. Iar prin prepararea la cuptorul cu microunde, cu 97%.5

 

S-a constatat ca, cu cat timpul de gatire este mai mic in cazul legumelor verzi, cu atat acestea sunt mai nutritive. Iar daca le prepari la abur, adauga la final si cateva crucifere crude (varza, ruccola, broccoli), a mai explicat dr. Cristian Panaite.6

 

Electrolux te ajuta sa adaugi #aburinbucate, pentru preparate perfect rumenite

 

Electrolux are o perspectiva unica asupra cerintelor unora dintre cele mai exigente bucatarii din lume, fiind in pozitia de a transforma echipamentele profesionale de talie mondiala, in electrocasnice de calitate superioara, adaptate pentru orice pasionat de gastronomie. Grija pentru cele mai bune rezultate in bucatarie a dus la realizarea cuptorului care sa gateasca perfect orice preparat, adaugand abur.

 

Cuptoarele cu abur din gama PlusSteam, CombiSteam sau SousVide de la Electrolux utilizeaza caldura la fel ca un cuptor obisnuit, insa adauga cantitatea necesara de abur in timpul gatirii, aceasta reprezentand cea mai buna metoda pentru a obtine preparate cu interior fraged si crusta crocanta. Si pentru ca Electrolux incurajeaza un stil de viata sanatos, a creat platforma online Aburinbucate.ro, prin intermediul careia poti descoperi tehnici noi de gatit cu ajutorul cuptorului cu abur, pentru rezultate de exceptie in bucatarie. Site-ul gazduieste o serie de sesiuni live de cooking si iti pune la dispozitie informatii utile despre ingrediente, preparate, inclusiv modalitati de utilizare a echipamentelor de gatit.

 

 

My title page contents