10 sfaturi pentru a reduce certurile dintre frați

Uite 10 sfaturi pentru a reduce certurile dintre frați. De ce? Pentru ca asa e. Copiii de toate vârstele au nevoie să învețe cum să interacționeze cu ceilalți oameni respectuos. În special cu persoanele care le umblă prin lucruri, care nu sunt de acord cu ideile lor și cu care împart un spațiu comun. Tocmai de aceea este bine să te folosești de urmatoarele 10 sfaturi pentru ca certurile dintre frați să se diminueze, ba chiar să și dispară.

 

  1. Stăpânește-ti propriile porniri               

    Certurile dintre frați pot declanșa în mod automat reacții exagerate în orice părinte. Când începi să intri în panică, spune-ți „Stop!”. Inspiră adânc și amintește-ți că deși situația nu este deloc una care sună bine, a reacționa cu furie nu va rezolva lucrurile. Tocmai de aceea trebuie să reacționezi cu calm și cu mintea limpede.

2. Acceptă că toți învață

În loc de a spune: ”Tu ești cel mai mare, tu trebuie să dai un bun exemplu!”, conștientizează că al tău copil încă se chinuie să își dea seama cum să se descurce cu frustrarea, cum să interacționeze în siguranță cu un bebeluș sau cum să facă un schimb corect de jucării. Așteptarea ca el să dea un bun exemplu atunci când sora lui mai mică îi ia jucăria preferată, nu este una realistă în situația aceasta.

3. Poartă-te corect cu toți

Fiecare copil este unic. Aceasta înseamnă că este nevoie de un răspuns personalizat din partea ta, răspuns ce nu trebuie să aibă nimic de-a face cu celălalt frate sau cealaltă soră. Unii copii au nevoie de mai multă atenție, alți au nevoie de mai multă învățare iar alții de mai multă supraveghere. Focusează-te asupra nevoilor fiecărui copil, în parte, în loc de a încerca să faci tot ceea ce faci în mod „egal”.

4. Fii neutră

Uneori este ușor să presupui cine a început cearta sau cine este de vină. Cu toate acestea, trebuie să refuzi să fii de partea unuia sau a altuia. Rămâi concentrată în a-i ajuta pe cei doi copii să învețe abilități pentru a face față mai bine situației data viitoare, decât în a arăta cu degetul sau de a încerca să afli a cui vină a fost.

5. Respectă spațiul personal

Încurajează membrii familiei să înțeleagă și să-și respecte reciproc limitele. Aceasta înseamnă ca fiecare copil să fie capabil să ia o pauză de la joacă, să aibă ceva de spus în legătură cu participarea la joaca și a fratelui sau surorii mai mici și de a avea ocazia de a petrece o perioadă de timp singur.

6. A împărți este opțional

A-i forța pe copii să renunțe la jucariile lor împotriva voinței lor poate provoca resentimente și frustrare. În schimb, este de dorit să-i înveți pe copii să își împartă lucrurile sau să facă schimb. Arată-le cum pot face schimb, cum să aștepte liniștiți și cum să spună politicos că încă nu sunt pregătiți să renunțe, deocamdată, la jucărie.

7. Lasă-i să-și exprime sentimentele

Copiii mai mari pot fi autoritari iar cei mici pot fi enervanți. Când îi permiți copilului un loc sigur în care să poată vorbi despre toate aceste sentimente, îl faci să vadă că este normal să aibă sentimente mixte pentru frații sau surorile sale și totodată, ca tu ești acolo pentru a-l ajuta să se descurce cu ele.

8. Ascultă cu empatie

Cum am spus și mai sus, nu trebuie să iei partea unui copil. În timp ce îi asculți fiecărui copil punctul său de vedere, repetă ce au spus ei într-o altă modalitate care să le arate că înțelegi de unde provin toate sentimentele lor. Pune-te în locul lor și realizează că situația este grea pentru ambii copii.

9. Problema poate fi rezolvată împreună

Încurajează-ti copiii să conștientizeze problema pe care o au și gândiți-vă la o soluție bună pentru toată lumea – nu doar pentru un copil. Probabil că la început copiii vor avea nevoie de tine cu sfaturi pentru a-i ghida prin situații dificile, dar pe măsură ce cresc, retrage-te și lasă-i doar pe ei să rezolve situația.

10. Conectează-te cu fiecare copilului

Când copilul știe că ești de partea lui, că îl susții și ca vei face același lucru și cu fratele sau sora sa, se simt protejați și în siguranță. După o ceartă, pot avea nevoie să le reamintești că iubirea ta pentru ei nu s-a schimbat.

 

My title page contents