Când îi dai apă bebelușului

În primele luni de viață, copilul nu trebuie să bea apă. Laptele matern, precum și cel formulă, au în compoziție mai mult de 95% apă. O cantitate mică de apă în timpul meselor (30-50 ml) poate fi oferită copilului prin introducerea alimentelor pentru copii. Începând cu a șasea lună de viață.

 

Bebelușul nu are nevoie de apă în primele luni

Pentru că laptele are un conținut ridicat de apă în compoziția sa, nu este nevoie să-i oferi apă bebelușului. De asemenea, nu este necesar să-i fie administrat bebelușului niciun alt lichid (apă, ceaiuri de plante, etc.), în plus față de lapte, până la introducerea primelor alimente solide. De fapt, există riscul de a umple stomacul în zadar și de a-i da acestuia un semn fals de hrănire și stare de sațietate. Administrarea de lichide înainte de vreme va crea totodată un obicei rău pe timp de noapte.

În schimb, în cazul nou-născuților/sugarilor alăptați la sân sau cu biberonul, se poate întâmpla, mai ales în perioadele de vară și cu temperaturi deosebit de ridicate, care între mese să fie necesar să li se ofere puțină apă. Doar pentru a le stinge setea. Nu mai mult, deoarece vor renunța să mai mănânce.

Care este apa recomandată pentru bebeluși?

Orice apă oligominerală – care garantează conținutul corect de minerale – necarbogazificată. În plus, e de preferat apa dintr-un recipient de sticlă, și nu plastic. Odată cu diversificarea, adică din luna a 6-a, puteți introduce o cantitate mică de apă în timpul sau imediat după mese (20-30 ml).

Apa de la robinet este, de asemenea, bună. Evident, dacă este declarată potabilă, pură din punct de vedere bacteriologic și fără substanțe nocive. Dacă există riscul ca apa să nu fie potabilă, este bine să utilizați apa îmbuteliată. De asemenea, când există dubii, apa trebuie fiartă și răcită. Apoi poate fi oferită bebelușului.

În plus, fie că e apă îmbuteliată sau apă de la robinet, fiecare are propriile caracteristici și propria compoziție. Motiv pentru care pentru apa din sticlă trebuie citită eticheta. Iar pentru apa de la robinet puteți apela la administrația locală. Astfel, veți știi ce conține apa oferită bebelușului.

My title page contents