De ce sa nu îi dai ceai bebelușului. Efectele asupra dezvoltării bebelușului

De ce să nu îi dai cea bebelușului

De ce să nu îi dai ceai bebelușului – se întreabă adesea părinții. Ceaiul este o băutură cu numeroase efecte benefice pentru sănătatea organismului: ajută la digestie, crește concentrarea, are proprietăți anti-inflamatorii, etc. Pe scurt, un panaceu veritabil, dar nu exclude posibile efecte secundare legate de prezența teinei . Din acest motiv se pune întrebarea: de la ce vârstă pot începe copiii să bea ceai?

 

Ceaiul este considerat un stimulent, datorită teinei care, spre deosebire de cafeina conținută în cafea, este eliberată progresiv în organism, având o acțiune mai moderată decât cafeaua. Ceaiul  stimulează sistemul nervos și este considerat excitant al acestuia.

Din acest motive, copiii hiperactivi, nervoși sau copiii care au dificultăți de a adormi, nu ar trebui să consume ceai.

Ceaiul împiedică absorbția fierului de către organism

De asemenea, trebuie evitat consumul de ceai de către copiii care prezintă deficit de fier, deoarece polifenolii prezenți în cantitate mare în ceai, împiedică asimilarea fierului în sânge.

Un aport adecvat de fier este esențial pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copilului. Organismul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, care furnizează oxigen celulelor corpului. Dă celulelor roșii sanguine culoarea lor (de aceea anemia cu deficit de fier este deseori caracterizată de paliditatea pielii).

În plus, fierul este necesar pentru buna dezvoltare și funcționarea creierului. Iar deficitul de fier în copilărie poate provoca probleme de învățare pe termen lung.Taninul conținut de ceai este responsabil și de pătarea mugurilor dințișorilor. Taninul este folosit în industrie la nuanțarea lemnului. Încă din 1977 (cercetări făcute în 2007-2009) se cunoaște faptul că taninul din ceai crește riscul de cancer nazal și esofagian.

Cifrele confirmă acest lucru: din 122 bebeluși cu vârsta între 6 și 12 luni care beau ceai, s-a descoperit că 32,6% dintre ei (față de 3,5% dintre cei care nu consumau ceai) au dezvoltat o formă de anemie. Totodată, un alt studiu a constatat că inhibiția fierului prin consumul de ceai de mentă este de 84%, iar a celui de mușețel de 47%.

Deci, este ceaiul din plante sigur pentru bebeluși?

În unele părți ale lumii, ceaiurile din plante sunt administrate copiilor, deoarece se crede că ajută la atenuarea anumitor probleme digestive, cum ar fi colicile.

Cu toate acestea, beneficiile acordării de ceaiuri din plante copiilor nu au fost niciodată dovedite din punct de vedere medical. În plus, experții cred că și ceaiurile din plante pot interfera cu absorbția fierului de către bebeluș. Ele pot conține, de asemenea, zaharuri „ascunse”, utilizate pentru a ascunde amărăciunea naturală a ierburilor – ceea ce ar putea duce la dezintegrarea dentară. De asemenea, consumul de ceai de către copii poate determina refuzul acestora față de laptele matern sau formulă. Acest fapt poate duce la malnutriție.

De asemenea, este important să rețineți că nu toate ierburile sunt sigure pentru copii. În timp ce mușețelul poate fi blând și nu provoacă probleme, alte plante ar putea fi dăunătoare. Dacă decideți să oferiți copilului ceai pe bază de plante, e necesar să consultați mai întâi medicul.

Bebelușii cu vârsta mai mică de 6 luni nu necesită, de regulă, lichide suplimentare

Laptele (sau formula de lapte) conține suficientă apă pentru a stinge setea bebelușului și pentru a oferi, de asemenea, întreaga gamă de nutrienți de care bebelușul are nevoie. Excepție: în cazul în care bebelușul are nevoie de puțină apă sau suc pentru a ușura constipația. Dar trebuie să discutați întotdeauna cu medicul în primul rând.

Chiar și după ce copilul a împlinit șase luni, încă nu are nevoie să consume prea multe lichide suplimentare. Ceaiul trebuie introdus în alimentația copilului, doar când este suficient de mare. Și după ce vă consultați mai întâi cu medicul pediatru al copilului.

 

My title page contents