De ce plâng bebelușii la baie?

Copiii refuză deseori să fie îmbăiați, deoarece se tem de apă. Cum să te comporți în astfel de cazuri? Te gândești că dacă timp de 9 luni de zile bebelușul a stat în mediu lichid, nu ar trebui să se teamă de apă, ba chiar s-o iubească foarte mult. Din păcate, lucrurile nu stau chiar așa.

 

Uneori este posibil să nu existe un răspuns la reacția bebelușului față de baie. Dar, de cele mai multe ori, poți să găsești un motiv anume pentru refuzul lui de a accepta baia. Aflând motivul, vei obține rezultatul dorit: momentul băii se va transforma în relaxarea de la sfârșitul zilei.

Motive pentru care bebelușul nu iubește să facă baie

  • Bebelușul poate avea fundulețul iritat sau o erupție cutanată. Erupțiile cutanate sunt frecvente între vârsta de nouă luni și un an. Sau poate are eczeme. Uneori, eczemele se dezvoltă în crestăturile picioarelor și brațelor bebelușului, unde este posibil să nu fi observat. Apa îl poate jena, dacă pielea este crăpată sau inflamată.
  • Este obosit? Până când ai alergat la baie și ai pregătit totul, el a obosit și poate vrea în pat, nu în cădiță. Dacă te convingi că este așa, încearcă să-i schimbi ora de baie.
  • Îi este foame? Încearcă să nu-i faci baie dacă e flămând. Așteaptă o jumătate de oră după ce a mâncat, pentru a avea timp să se digere mâncarea și apoi fă-i baie.
  • Îi este frig? În mod ideal, baia ar trebui să aibă temperatura de aproximativ 21 de grade C sau mai caldă, în funcție și de preferințele copilului. Verifică să nu fie curent pe undeva, iar tu, dacă ai mâinile reci, încearcă să ți le încălzești înainte de a-l dezbrăca și îmbăia.

Pot fi și alte motive

  • Este apa la temperatura potrivită? Folosește-ți cotul, mai degrabă decât mâna, pentru a testa, deoarece cotul este mai sensibil, asemenea pielii bebelușului. Dacă nu ești sigură, folosește un termometru pentru baie.Temperatura ideală este între 37 °C și 38 °C, care este apropiată temperaturii corpului.
  • Copilul se simte în siguranță? Dacă a alunecat în baie cu o altă ocazie sau s-a accidentat, e posibil să fi rămas cu o teamă. Folosește un covor pentru baie sau alt suport și păstrează adâncimea apei la nivelul șoldului copilului. Nu uita, nu trebuie să lași copilul singur în baie nici măcar pentru câteva secunde.
  • Îi este frică de săpun, să nu-i intre în ochi? Multor copii nu le place să fie spălați pe față sau pe păr din acest motiv. Caută produse de baie special destinate copiilor. De asemenea, există un fel de cozoroc, un separator al feței de păr, pentru a nu-i intra apă în ochi atunci când îi speli părul.
  • Copilul vrea companie? Încercați să faceți din când în când o baie împreună. Acest lucru va fi mai ușor dacă un alt adult (tatăl sau bunica) este în preajmă, pentru a te ajuta să intri și să ieși din apă sau dacă mai ai nevoie de ceva. Dacă bebelușul are frați mai mari, poate că ar putea să intre cu el în apă sau să se joace cu el pe marginea căzii.

Alte sfaturi

Nu schimba aspectul băii. S-ar putea să nu recunoască locul și să refuze și din acest motiv baia.

Dacă e mai măricel, oferă-i jucării pentru baie. Astfel, va uita de neplăcerea de a face baie și se va juca liniștit, înainte să-l speli.

Nu prelungi prea mult momentul de îmbăiere, dacă știi că nu-i place. Îi faci baie rapid și-l scoți într-un prosop moale și plăcut.

My title page contents