Când îl speli pe bebe pe dinți? Cum folosește periuța și pasta de dinți?

Cum îl împrietenești pe bebe cu pasta și periuța de dinți

Când îl speli pe bebe pe dinți? Cum îl împrietenești cu periuța și pasta de dinți. Apariția primilor dinți îi determină pe mulți părinți să se întrebe cum să le asigure o igienă orală adecvată copiilor, pentru a limita riscul ca în viitor copilul lor să sufere de unele probleme dentare. Dar când să începi să speli dinții copilului tău ? Experții recomandă să acorzii atenție igienei dentare de la apariția primului dinte.

Când îl speli pe bebe pe dinți? Când începe?

Îngrijirea dinților trebuie să înceapă exact din momentul apariției acestora. La această vârstă, copilul este încă destul de pasiv și colaborează cu părintele și nu vei avea multe probleme în a-i spăla dinții. Dacă începi mai târziu, de la 1 an, e posibil să fie puțin mai complicat, dar cu timpul bebe se va obișnui.

Nu trebuie forțat. El trebuie să accepte că acest obicei de a-și curăța dinții va face parte din rutina zilei pe toată viața.

 

Cum și când să începi periajul nou-născuților

Inițial, este suficient să folosești o bucată de tifon (de bumbac) înmuiată în apă și să o treci peste dinți (sau pe dinte!), pe gingii și pe limbă. Este important să ai grijă de igiena dentară a bebelușului tău încă de la naștere. După hrănire, în gura copilului rămân reziduuri de lapte, care se depun pe dinți și rămân acolo pentru o lungă perioadă de timp. În special noaptea, aceste reziduri pot provoca așa-numita „carie de biberon” care atacă dinții frontali de pe arcada superioară și inferioară.

 

Odată cu apariția primilor dinți, curățarea trebuie să fie și mai precisă. Multe mame consideră că îngrijirea dinților de lapte nu este atât de impprtantă, deorece aceștia oricum se vor schimba. De fapt, îngrijirea corectă a acestor dinți contribuie la dezvoltarea corectă a arcadelor dentare și a dinților permanenți care pot găsi astfel spațiul necesar pentru locația lor naturală. Prin urmare, cuvântul cheie este „igienă„. Utilizarea tifonului umed pentru curățarea gurii și dinților este în general suficientă pentru o perioadă de până la 12 luni.

 

De la această vârstă puteți începe să utilizați o periuță de dinți cu peri moi. Cu toate acestea, odată cu apariția primilor dinți, este important să se schimbe obiceiurile alimentare.

 

Când îl speli pe bebe pe dinți? Iată câteva măsuri de precauție necesare:

 

  • nu lăsa copilul să adoarmă cu biberonul ce conține băuturi lichide îndulcite (în special sucuri de fructe, dar și lapte) care pot fi fermentate;
  • renunță la biberon după ce copilul a împlinit 14 luni;
  • nu folosi suzete înmuiate în zahăr sau miere;
  • monitorizează introducerea de zahăr: este preferabil să alegi să-i dai ceva dulce copilului după mesele principale, când fluxul salivar este mai mare.

După fiecare masă, mai ales cea de seară, este bine să speli dinții copilului cu o perie adecvată care, pe lângă mărimea potrivită, trebuie să fie, de asemenea colorată și distractivă pentru a-l atrage pe copil în această activitate. Pe piață există perii potrivite pentru copii, în funcție de vârstă, cu o aderență confortabilă. De asemenea, vei folosi pasta de dinți numai atunci când copilul a învățat să nu o înghită. De fapt, deși unele mărci cunoscute de pastă de dinți își fac publicitatea cu privire la produsele pe care le menționează că nu conțin substanțe toxice, posibilitatea ca bebelușul să înghită mici cantități de pastă de dinți ar putea reprezenta un risc potențial pentru sănătatea copilului.

Cum să obișnuiești copilul să-și spele dinții

Este important să nu forțezi copilul să folosească periuța de dinți. Începi totul cu o poveste legată de apă, de periuță și pasta de dinți. Spune-i doar să asiste cum te speli tu. Arată-i cum îți speli tu dinții și răspunde-i la întrebări (aici e vorba de copilașii care deja vorbesc). Când va înțelege că e important să-și spele dinții și va dori, încurajați-l să o facă singur, așa cum face și mama și tata.

Copilul va începe să devină curios, și astfel va începe să se familiarizeze cu periuța de dinți.

 

Fiți voi primul exemplu!

 

Mai întâi fiți voi un bun exemplu! Spălați-vă pe dinți în prezența lui. Explicați procedura pe care o faceți și nu-l subestimați pe copil, spunând că el nu înțelege. El va înregistra atât partea practică, cât și explicațiile verbale, iar la momentul potrivit el va pune în practică exact ce a văzut.

 

Bebe își alege singur periuța, ajutat de tine

 

Alegeți împreună periuța potrivită vârstei, în culori și cu personajele preferate de copil. În cazul unui bebe foarte mic, nu e cazul de alegere. Îi poți arăta însă ce periuțe drăguțe aveți voi, îi arăți tubul de pastă de dinți, îl lași să se împrietenească și apoi vei trece la următorul pas.

 

Apelați la jocuri drăguțe

Îi poți ține prima lecție de periaj, folosind o păpușă sau o jucărie figurină. Pui puțină pastă-gel pe o periuță și îi spui copilului că e un gel magic, cu gust de bomboane, care face minuni dințișorilor. Poți, de asemenea, spune o poveste frumoasă legată de acest gel, cum îi protejează dinții de microbii răi. Că aceștia intră în măseluțe și fac găuri și acolo se ascund tot felul de microbi. Copilul va fi fascinat.

Sau poți striga: „Oare cine vrea să-și spele dinții cu o periuță de dinți magică?”. Dacă ești creativă, îi poți spune zilnic o poveste. Dacă nu, te poți folosi doar de una și mai adaugi mici detalii. Copiii vor veni și ei cu idei.

În cazul copiilor mici e suficientă o singură spălare pe dinți, iar aceea trebuie să fie seara. Și nu trebuie să-i mai dai laptele când deja este în pat, pregătit de culcare.

Cum să continuați

Evident, primele curățări ale dinților în cazul bebelușilor cu primii dinți trebuie să fie foarte rapide. Perierea trebuie să dureze maximum 3 secunde. Vorbim de cei până într-un an. La început îți va fi greu, pentru că nu ai o mare dexteritate, dar ai grijă să nu-l rănești. Indiferent ce poți face, trebuie să îl înveți cu acest obicei. Totul trebuie să se întâmple rapid, până nu realizează bebe prea mult și începe să se împotrivească. Dacă nu reușești, nu insista din prima. Lasă-l o vreme și reia tot acest „joc”.

 

Când îl speli pe bebe pe dinți?

Tehnica

Până pe la 4-5 ani e nevoie de ajutorul tău în această activitate. Apoi, copiii sunt dornici să facă singuri multe lucruri. Tu trebuie doar să-l supraveghezi, să vezi dacă execută corect mișcările.

Imaginați-vă că gura este împărțită în șase părți. Există dinți:

  1. în centrul arcadei superioare – față
  2. în centrul arcadei superioare- în spate
  3. în partea dreaptă jos- față
  4. în partea dreaptă jos- spate
  5. în partea stângă jos- față
  6. în partea stângă jos- spate

 

Trebuie să speli toate fațadele. În cazul copiilor, periajul orizontal este bun. Mai târziu va apela la cel vertical. Trei sau patru mișcări de dute-vino pentru fiecare dintre părțile enumerate mai sus și gata! Pentru început, e de ajuns ca periajul să dureze 30/40 secunde. Apoi, în timp, vă puteți întinde și perfecționa.

My title page contents