Cele mai întâlnite întrebări despre diversificare

Cele mai întâlnite întrebări despre diversificare

Cele mai întâlnite întrebări despre diversificare. Acestea sunt. Le-am adunat mai jos pe cele care nasc cele mai multe necunoscute. Aceste întrebări se nasc în capul mămicilor de bebeluși aflați în pragul diversificării. Sper să te ajute!

 

 

  1. Când ar trebui să încep să-i dau și altceva decât lapte?

Pediatrii sunt de părere că pentru a se descurca cu procesul de deglutiție, un bebeluș e pregătit să capete prima linguriță de mâncărică abia după ce stă bine în șezut. De obicei, pe la 6 luni, dar nu aceasta nu e o regulă, fiecare copil se dezvoltă în ritmul propriu.

Laptele e bun

În plus, el poate fi hrănit în continuare cu laptele matern, care deține tot ce are nevoie pentru a-l crește sănătos, chiar și după ce împlinește 6 luni. Și mai e ceva: diversificarea alimentației unui sugar presupune introducerea de noi alimente în meniul lui în paralel cu laptele matern. Acesta se scoate treptat, pe măsură ce crește cantitatea de alimente noi.

O observație aici – copiii alăptați acceptă mai greu alimentele noi decât cei hrăniți cu formule de lapte. Dar sunt hrăniți foarte bine de laptele tău.

  1. Cu ce ar trebui să încep?

Unii zic că ar trebui să începi cu legumele, alții cu fructele. Ambele variante sunt de succes și pe oricare ai alege-o, faci bine. Însă, nu uita, cel mai bun ingredient este răbdarea (a ta, desigur!) și atâta vreme cât poți alăpta, nu te stresa dacă diversificarea se lasă așteptată.

  1. Carnea de pasăre este un aliment plin de hormoni de creștere, pe care doctorul pediatru m-a sfătuit să o evit cât pot la copilul mai mare. În aceste condiții, de ce este carnea de pasăre cea pe care ar trebui să i-o oferi bebelușului în diversificare?

Pentru că atât puiul, cât și curcanul sunt mai ușor de digerat decât vita, porcul sau oaia, acestea fiind interzise până la 8 luni, respectiv 3-4 ani. Ca să fii sigură că îi oferi o carne de pasăre fără „adaosuri”, caută o sursă sigură. O fermă mică sau niște oameni de la țară care cresc păsări în stil tradițional. La fel te sfătuiesc să faci și cu fructele și legumele pe care i le oferi, astfel putând „evita” pesticidele și alte chimicale. Peștele, de altfel, cel cu carne albă, este la fel de bun pentru începutul diversificării. Poate chiar mai bun…

  1. Cum introduc primul aliment?

Cu bucurie, în joacă și plină de curiozitate, ca un copil. Dacă decizi că vrei să începi cu fructe, mărul este o alegere potrivită. Oferă-i-l ras, cu lingurița, sau sub formă de suc proaspăt stors, cu biberonul. Nu vrea cu biberonul? Atunci, tot cu lingurița sau cu seringa. Dacă începi cu legumele, alege morcovul, fierbe 4-5 rondele, pasează-le și oferă-i-le cu lingurița. O regulă de aur în diversificare spune să-i oferi câte un aliment nou, pe rând. În felul acesta, poți afla dacă are vreo alergie la vreunul. Sau care aliment nu-i place.

 

My title page contents