pască cu brânză și aromă de portocale

Zilele acestea toată lumea e în căutare de rețete pentru masa de Paște. Personal, de pască am auzit în București. În Ardeal, unde m-am născut și am crescut, la vremea aceea nu auzisem de pască. Iar eu nu sunt o fană a cozonacului, a dulciurilor cu multă cocă. Prefer cozonacul unguresc, tocmai pentru că are cocă puțină și umplutură multă. Și nu știu dacă îmi place mai mult cu mac sau cu nucă. Totuși, înclin spre mac. Poate dorm mai bine după ce mănânc o porție bună de mac din Baigli. Și pentru că pasca e o combinație între prăjitură și cozonac, nu zic nu nici eu și iată o rețetă numai bună pentru o masă de sărbătoare!

 

Rețete pentru masa de Paște. Pască cu brânză dulce și aromă de portocale

 

Îți trebuie pentru blat:

500 g făină de calitate

200 ml smântână grasă

4 gălbenușuri

100 g unt la temperatura camerei

1 plic de drojdie uscată

coajă rasă de lămâie, portocală, esență de rom, după gust

180 g zahăr

2 plicuri zahăr vanilat

 

Îți trebuie pentru umplutură:

1 kg brânză de vaci, de casă sau din comerț, dar să fie de calitate

6 ouă

200 g smântână bună

100 g griș

300 g stafide

300 g zahăr

1 plic zahăr vanilat

coajă rasă de portocală

 

Suplimentar, ai nevoie pentru decor de:

zahăr pudră simplu sau cu aromă de vanilie

150 g fulgi de migdale

 

Pregătești pasca așa:

Bați cu mixerul untul moale, apoi adaugi smântâna. După care, treptat, adaugi gălbenușurile. După ce s-au omogenizat bine primele ingrediente, adaugi și restul ingredientelor și frămânți un aluat pe care îl lași la crescut, la loc cald, pentru o oră. Între timp, bați brânza, ouăle și smântâna cu mixerul. Trebuie să obții o compoziție cremoasă, apoi adaugi ingredientele rămase și amesteci ușor. Adaugi și cele 300 g de stafide și zahărul vanilat și amesteci ușor. Aluatul crescut îl întinzi în foaie și îl așezi într-o formă rotundă, unsă cu ulei. Torni umplutura de brânză și deasupra presari fulgii de migdale (doar dacă dorești). Dai tava la cuptorul preîncălzit pentru circa 50 de minute, la circa 180 de grade Celsius. Când e gata, lași pasca să se răcească în tava de copt, apoi o scoți și presari zahărul pudră, simplu sau cu aromă de vanilie.

 

Dacă vrei să te inspiri din alte rețete pentru meniul de Paște, găsești aici!

 

My title page contents