5 alimente reabilitate de nutritionisti

Chiar si alimentele au un trecut. Din pacate, unele dintre ele si-au capatat o reputatie proasta pe nedrept. Cu siguranta ai auzit ca ouale nu sunt bune pentru cei care au suferit de boli ale ficatului sau ca sunt bogate in colesterol.

 

Ei bine, povestea merge mai departe cu alte detalii….Nici untul nu a scapat de blam si multa vreme si-a pierdut locul din camarile noastre in favoarea margarinei, despre care s-a dovedit cat este de nesanatoasa. Ei bine, in ultimii ani au aparut noi studii care darama aceste mituri si ne dau din nou acces la aceste alimente foarte gustoase si pana la urma benefice pentru sanatatea noastra.

 

  1. Oul a fost repus in drepturi deoarece s-a demonstrat ca este un aliment foarte complex. Acesta contine toti cei 8 aminoacizi esentiali si proteine de inalta calitate considerate etalon in evaluarea proteinelor. In el se gasesc toate substantele necesare dezvoltarii copiilor dar si mentinerii starii de sanatate a adultilor. Pe langa proteine, oul mai contine si vitaminele A, B, D si E, minerale – fosfor, calciu si fier, dar si oligoelemente. Trebuie stiut faptul ca proteinele din ou sunt mai bine folosite de organism decat cele din carne datorita mineralelor si vitaminelor pe care le contine. Este adevarat ca galbenusul de ou este bogat in colesterol, insa acesta nu determina cresterea colesterolului sangvin la persoanele sanatoase. (informatii extrase din cartea Traiesc, deci ma abtin de Mihaela Bilic).
  2. UNTUL. Pentru ca face parte din categoria grasimilor saturate, cele care duc la cresterea colesterolului si in final la boli cardiovasculare, untul a fost pus la coltul de rusine si a pierdut mult teren in fata uleiurilor vegetale. Pe langa o sursa de grasimi, acesta este una dintre putinele surse de vitamine liposolubile A si D cu biodisponibilitate crescuta. Contine atat grasimi saturate, cat si monosaturate iar cantitatea de colesterol continuta este similara cu cea din ou. (Sanatatea are gust, Mihaela Bilic) Incearca sa il mananci in cantitate redusa, deoarece are un continut caloric mare si ingrasa.
  3. Nucile. De nuci s-a fugit tot din cauza continutului de grasimi cand directia alimentara recomandata era low fat. Intre timp s-a descoperit cat de valoroase sunt nucile pentru sanatatea noastra si ca trebuie consumate constant in cantitati controlate, deoarece nu trebuie sa uitam sunt foarte calorice. Acesta sunt insa o sursa foarte buna de acizi grasi benefici, vitamine din grupul B, vitamina E, minerale. Pe langa efectul de scadere a colesterolului din sange exercitat de acizii grasi nesaturati, vitamina E, minerale si fibre, in nuci exista fitosteroli si compusi fenolici care sunt la fel de eficienti precum medicamentele anticolesterol in normalizarea profilului lipidic al sangelui. (Sanatatea are gust, Mihaela Bilic)
  4. Legumele si fructele inghetate. Despre aceasta s-a crezut multe vreme ca au o calitate nutritionala mai scazuta din cauza faptului ca in timpul procesului de congelare se pierd multe din substantele benefice. Acest lucru nu se mai verifica deoarece legumele si fructele sunt culese la momentul optim si congelate in cel mai scurt timp. Sunt o modalitate excelenta de a consuma legume pe parcursul iernii.
  5. Ciocolata. Pana in urma cu cativa ani, despre ciocolata nimic bun. Insa consumul de ciocolata neagra cu continut ridicat de cacao se afla pe buzele tuturor atunci cand vine vorba de o varianta sanatoasa de desert. Ciocolata neagra cu peste 70% cacao contine antioxidanti si protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si hipertensiunii arteriale. De asemenea, nici continutul de magneziu nu trebuie ignorat. 100g de ciocolata neagra contin 25% din doza zilnica de magneziu.

 

My title page contents