Sunt mama unui copil introvertit

Sunt mama unui copil introvertit

Iar acesta va fi sufletul!

Un copil introvertit are nevoie sa fie inteles. Nu ii place sa fie aruncat in mijlocul unui grup de copii sa socializeze. Prefera sa analizeze mai intai, sa observe si se apropie atunci cand isi doreste. Cand copilul meu mergea la gradinita, ii invitam cate un coleg la noi acasa, sa se joace impreuna, sa-i dau timp sa-l cunoasca, sa-si faca prieteni in ritmul lui. Cand nu dorea sa iesim afara, in parc, sa se joace alaturi de alti copii, ii respectam dorinta. Mergeam sa ne plimbam doar amandoi, sa urmarim pasarelele, sa adunam frunze, ori ramaneam in casa si coloram ori povesteam. Am purtat discutii lungi cu oamenii care spuneau despre el ca e timid. Voiam sa-i fac sa inteleaga diferenta, sa-i dau timp copilului meu sa se desfaca, sa fie descoperit.

Si introvertitii sunt oameni

Iubesc oamenii introvertiti! Sunt calmi, calzi, linistiti, ca o mare intrata comod intr-un golf. Sunt de incredere si isi tin promisiunile. Sunt prieteni loiali, cu care poti relua discutia chiar daca a trecut mai mult de o luna de la ultima. Sunt mai mult suflet, decat ratiune. De aceea, de multe ori sunt primii raniti, etichetati ca fiind inadaptabili, nesociabili, incapatanati.

Prieteni si colegi

Cum as fi putut sa-i fac pe colegii copilului meu sa-si deschida mai mult sufletele, sa discute despre starile lor sufletesti, sa ajunga sa inteleaga ca starile noastre sufletesti ne ajuta sau ne incurca in actiunile noastre?

Asa a luat nastere graficul sufletelor. Un alt tabel, de data asta mare, pus pe perete, langa usa clasei. In fiecare dimineata, copiii isi „afisau” in el starea lor sufleteasca, cu ajutorul unor fetisoare reprezentate simplu – o fata zambareata si una trista. Cu totii avem zile mai bune si zile mai proaste si ne face bine sa vorbim despre asta, nu-i asa?

Diferiti si introvertiti

Suntem diferiti. Asa ne-a creat Dumnezeu si nu cred ca a gresit cu nimic! In fiecare dintre noi sta puterea de a fi ceea ce vrem sa fim. Putem alege sa ramanem in noi, inchisi, plangand ca vocea noastra nu poate fi auzita, sau putem folosi instrumente ajutatoare pentru a ne face vazuti si auziti. Trebuie doar sa gasim calea de a ne descoperi.

E abia in clasa a treia, il asteapta un drum lung inainte in viata. Poate nu voi fi langa el intotdeauna, dar lectia pe care a invatat-o in clasa a trei sunt sigura ca il ajuta sa se vada altfel. Il ajuta acum sa fie seful clasei si poate, mai tarziu, cand va fi propriul lui sef va reusi sa-i ajute pe altii sa iasa din carapace.

 

 

 

My title page contents