Un 2016 cu energie si longevitate

Sper ca ati trecut cu bine peste momentul bilantului de la sfârsitul anului, dar mai ales peste clipele in care v-ati stabilit rezolutiile pentru 2016. Desi nu vrem intotdeauna, sunt doua puncte cardinale ale vietii noastre, asa cum curge ea an dupa an. Si cum aceasta curgere este inevitabila, cred ca e momentul sa va invit ca pe lista de rezolutii – mai presus decât mersul cu copilul la ateliere educationale si impartitul optim intre responsabilitatile de pe multiple planuri – sa puneti energia si longevitatea. Energia pentru ca fara ea cu greu o sa-i multumiti pe partenerii de viata, pe copii, pe colegi sau pe prieteni. Si longevitatea pentru ca… viata curge si un ideal firesc e sa vrem sa traim cât mai multe.

Asa ca va propun o lista de sugestii, in mare parte concluzii ale cercetatorilor ce i-au studiat pe cei mai energici batrâni ai planetei, adica pe centenarii care traiesc independent de medicatie sau suport din partea urmasilor (vezi minunatul proiect Blue Zones, finantat de National Geographic Society):

1.  Cu cât mai numeroasa familia, cu atât sansele unei vieti lungi sunt de partea ta. Asta nu inseamna ca e musai sa facem copii multi, ci doar ca e in interesul nostru sa ne cultivam relatii calde si apropiate cu clanul de apartenenta. Cu alte cuvinte, cu cât mai mare (micro)comunitatea careia ii apartii, cu atât mai mare suportul moral pe care crezi ca-l vei avea in situatii critice. Atentie, doar gândul catre o plasa de siguranta si ne predispune la ani mai multi si mai buni!

2. Fa legumele galbene si verzi parte din dieta ta cotidiana (frunzele verzi, conopida, broccoli, ardeiul, dovleacul si dovleceii, cartoful dulce) si pune-le – alaturi de fructe – la baza piramidei tale alimentare. Marea majoritate a centenarilor consuma doar 10% proteina animala, alimentatia lor indreptându-se preponderent spre fructe si legume proaspete, multe locale si sezoniere si leguminoase (linte, fasole, naut, etc.).

3. O hidratare corespunzatoare a corpului nostru e cheia energiei intregului sistem. Fiecare celula a corpului nostru are nevoie de apa pentru a sustine o parte a proceselor lor metabolice si apoi pentru a “spala” deseurile rezultate. O celula curata e o celula energica. Mai mult, corpul nostru fiind un sistem electric, ei bine, stim cu totii, apa conduce electricitatea. in mult mai putine cuvinte: hidratati-va din plin cu apa din fructe si legume zemoase si crude si cu apa normala. Deci nu cu sucuri la cutie sau bauturi acidulate.

4 . Micsorati portiile de mâncare si alegeti alimente din spectrul caloric redus. Nu, nu promovez infometarea, ci doar va atrag atentia ca alimentele cele mai bogate in nutrienti si micronutrienti (vitamine, minerale, polifenoli, fitonutrienti) sunt si cele mai reduse caloric. Win-win, as spune eu. De altfel, singura modalitate de crestere a longevitatii dovedita si in studii medicale este restrictia calorica.

5. Energia noastra este intim legata de digestie. Un lucru putin cunoscut este ca mai bine de jumatate din energia noastra e dirijata in procesul digestiei. E aproape evident ce urmeaza sa spun, nu-i asa? Haideti sa consumam preponderent alimente integrale, nu din pungi si cutii, pentru ca ele pun cea mai mica presiune pe sistemul digestiv uman. Si haideti sa reinvatam sa ne bucuram de gusturi simple, naturale, in detrimentului excesului de sare, zahar si grasimi care produc mult laudatul “curcubeu pe cerul gurii”.

Daca vreti sa intrati in si mai mare profunzime pe subiectele energiei si longevitatii alaturi de mine, va invit la un atelier in care vom si gati si mânca impreuna, ca o comunitate de oameni pasionati de subiecte comune. Acesta are loc sâmbata, 23 ianuarie, de la ora 11, in minunatul sediul al Institutului pentru Fericire. Iata AICI toate detaliile.

Sa-i mearga fulgii lui 2016 si altceva nu! 🙂

My title page contents