Ce faci cand anxietatea copilului iti provoaca tie anxietate?

Ce faci cand anxietatea copilului iti provoaca tie anxietate?

Wow! Ce faci cand anxietatea copilului iti provoaca tie anxietate? Suna ciudat? Ei bine, este firesc pentru orice parinte sa intervina, atunci cand copilul sau este anxios, stresat sau speriat. Insa ce nu poate anticipa aceasta, este modul in care anxietatea copilului il va face sa se simta. Starea lui poate fi generatoare de anxietate, frica, disperare, furie sau neputinta pentru parinte.

 

Data viitoare, cand copilul tau se confrunta cu un astfel de moment, repeta una din frazele de mai jos. Vei observa cum copilul va oglindi atitudinea ta in reactia lui.

  1. Si asta va trece.

Asemenea tuturor emotiilor, si anxietatea este trecatoare. Corpurile noastre nu pot suporta pentru mult timp, acel nivel de intens de constientizare, de trezire, generat de anxietate. 10-15 minute sunt suficiente pentru diminuarea nivelul de stres cauzat de anxietate.

2. Anxietatea are un scop.

Aceasta serveste in mod natural protectiei noastre. Invatandu-ti copilul sa disocieze intre anxietatea constructiva si cea care ii pune piedici, este un lucru foarte util in viata.

Ai aici 10 fraze ca sa calmezi un copil anxios.

3. Respira.

In momentele de manifestare a anxietatii, respiratia este superficiala. Schimband ritmul si respirand adanc, te vei linsiti.

4. Sunt ghid pentru copilul meu.

Adu-ti aminte ca rolul tau nu este sa controlezi provocarile cu care se confrunta copilul tau, ci sa ii oferi sprijin si ghidare pe parcursul derularii experientei.

5. Observa. Observa. Observa.

In loc sa intervii, observa situatia detasat, din afara. Incearca sa identifici factorii declansatori, astfel iti vei ajuta copilul cum sa se confrunte cu acestia, limitand in acest mod sentimentul tau de neputinta.

6. Nu te indeparta de la rutina.

Copiii anxiosi iubesc predictibilitatea. Ora de culcare, ritualurile de familie, rutina de dimineata ii centreaza pe copii si ii pregatesc pentru ceea ce se intampla in afara casei.

7. Anxietatea copilului nu este o oglindire a educatiei oferite de parinte.

Nu te mai chestiona, daca ai fi putut face lucrurile mai bine sau diferit. Concentreaza-te pe ce ai de facut in prezent pentru a-l ajuta.

Uite cum poti spulbera anxietatea.

8. Sunt aici pentru tine.

Copiii au nevoie sa se simta reasigurati de iubirea parintilor, mai ales in momente de stres.

Asa pot calma un copil anxios.

9. Nu stie cum sa confrunte situatia.

Adu-ti aminte ca frustrarea, pe care o resimti atunci cand copilul tau experimenteaza un episod de anxietate, provine din faptul ca pierzi din vedere faptul ca el abia invata cum sa se descurce in viata. Indiferent daca frica sa este rationala sau nu, intreba-te cum il poti ghida.

10. Eu sunt adultul.

Reamintindu-ti acest lucru, vei putea sa iti menti calmul si sa oferi sfaturi din inima, pentru a dezamorsa un moment de anxietate.

Afla mai multe despre tehnici de calmare.

My title page contents