Condimente si plante aromatice in alimentatia bebelusului. Ce este permis si ce este interzis?

Condimente si plante aromatice in alimentatia bebelusului. Ce este permis si ce este interzis?

Condimente si plante aromatice in alimentatia bebelusului. Ce este permis si ce este interzis?Pentru copii, fiecare masa este o descoperire. Daca vrei sa pornesti cu dreptul in aventura aromelor si a texturilor, este important sa-ti obisnuiesti micutul cu mirodenii care dau mancarii savoare.

 

Multi parinti sunt reticenti cand vine vorba de introducerea condimentelor si a plantelor aromatice in alimentația bebelusului.

Unii dintre ei evita complet orice tip de condiment pentru a nu da dureri de stomac sau diaree micutului, in timp altii condimenteaza din plin mancarea pentru a da gust unor alimente fade, mai ales in primele saptamani ale diversificarii.

Exista condimente care pot face rau bebelusului și unele care pot fi folosite cu success in alimentatia bebelusului.

In aceste conditii, este foarte util sa aflam mai multe detalii despre utilizarea condimentelor si a ierburilor aromatice inainte de a le introduce in alimentatia bebelusului.

Cand si cum introducem condimentele in alimentatia bebelusului?

Exista numeroase pareri si dezbateri in ceeea ce priveste alimentele si condimentele pe care poti sa le introduce in meniul bebelusului la inceputul diversificarii, dar majoritatea specialistilor sunt de accord ca mancarea micutului nu trebuie sa fie fara gust.

Nu este indicat sa folosesti condimente inca de la primele mese ale bebelusului deoarece pot aparea riscuri in ceea ce priveste dezvoltarea sistemului digestiv.

Daca in privinta zaharului si a sarii exista un consens, specialistii nu recomandă introducerea in alimentatia bebelusului pana varsta de un an, in privinta condimentelor parerile sunt impartite.

In cazul condimentelor nepicante, usor aromatice, exista medici pediatri care sustin ca pot fi introduse in alimentatia bebelusului dupa varsta de 6 luni.

In mod obișnuit, condimentele si ierburile aromatice pot fi introduse in alimentatia bebelusului dupa ce se acomodează cu hrana “solida”, aproximativ in jurul varstei de 7  luni.

Pe de alta parte, exista specialisti care sustin ca este mai bine sa introduci mirodeniile dupa varsta de 8 luni, pentru a evita posibile reactii alergice sau iritarea mucoasei gastrice.

Cu toate acestea, daca observi ca bebelusul reactioneaza bine la hrana solida in procesul de diversificare si nu exista semne ale unei sensibilitati gastice sau o alergii frecvente, condimentele si ierburile aromatice pot fi introduse in alimentatia bebelusului. Multi dintre copii sunt pregatiti pentru hrana solida la varsta de 4-6 luni.

Condimente si ierburi aromatice recomandate bebelusului

Este important sa testezi condimentele si sa le introduci in alimentatie treptat, unul cate unul. Incearca sa urmezi regula celor 4 zile in diversificarea alimentatiei in momentul in care experimentezi cu noi mirodenii, pentru a observa reactiile organismului.

 

Pentru inceput, ofera condimente mai blande (cum ar nucsoara), usor-usor avansand catre cele mai picante.

 

Trebuie retinut faptul ca in cazul copiilor mici, condimentele si plantele aromatice trebuie folosite doar ocazional. De asemenea, este important sa urmezi si sfatul medicului pediatru inainte de a incerca un aliment nou.

 

Daca bebelusul nu vrea sa consume un anumit condiment nu incerca sa il fortezi. Cantitatea de mirodenii pe care trebuie sa o ai in vedere nu trebuie sa depaseasca un varf de cutit.

 

Din multitudinea de plante aromatice si condimente exotice cele mai  potrivite sunt cele locale, pe care le folosesti frecvent la gatit si pe care le-ai consumat in timpul sarcinii si a alaptatului.

Iata cateva condimente si ierburi aromatice prin care poti da savoare alimentatiei bebelusului:

Condimentele si ierburile aromate recomandate bebelusului imediat dupa varsta de 6 luni:

 

  • Scortisoara
  • Nucsoara
  • Coriandru
  • Marar
  • Chimen
  • Patrunjel

Condimentele la care trebuie sa fii atent la reactiile copilului si care pot fi introduse dupa varsta de un an sunt:

  • Vanilie

  • Piper

  • Usturoi

  • Rozmarin

  • Oregano

  • Anason

  • Busuioc

  • Anason

  • Salvie

  • Cimbru

  • Menta

  • Cardamon

  • Turmeric

  • Ghimbir

 

 

Atentie la turmeric, ghimbir, mustar, piper sau susan care au un potential de alergie mai ridicat. Usturoiul, boiaua sau harrissa sunt de asemenea condomente puternice, care trebuie folosite cu grija in alimentatia bebelusului.  De asemenea, daca in familie exista cazuri de alergii, atentie la condimente aromate precum scortisoara, anason, sofran si coriandru.

Atentie la neatentie

  • Atenție si la vanilie deoarce de multe ori poate conține o cantitate mare de alcool, acesta este folosit pentru a extrage si mentine aroma mirodeniei.
  • Incearca sa folosesti pastaile de vanilie pentru a evita aceasta problema.
  • In aceste cazuri, este mai bine, sa introduci aceste arome in alimentatia bebelusului dupa varsta de 1 an.

 

Nu trebuie sa astepti pana micutul tau are 2-3 ani pana sa il familiarizezi cu arome noi. Gusturile micutilor nu sunt formate in momentul in care incepe diversificarea, iar prin introducerea condimentelor si a ierburilor aromatice in alimentatia bebelusului cresc sansele ca, in timp, bebelusul sa nu devina mofturos si sa refuze multe alimente noi.

Beneficiile condimentelor asupra sanatatii bebelusului

Dacă vorbim de mâncarea pentru bebeluși, fie sub formă de pastă sau de piure, este important sa experimentezi chiar de la începutul diversificării, pentru ca bebelușul tău să aibă acces la gusturi si texturi noi de la varste cat mai fragede.

Condimentele si ierburile aromatice nu sunt folosite doar pentru aroma si savoare, ci au si beneficii dovedite asupra sanatatii bebelusului.

Efecte pozitive

Ceaiurile medicinale care calmeaza colicile abdominale ale bebelușilor contin de multe ori mirodenii precum: chimen, anason, fenicul sau busuioc.

Condimentele au puternice propietăți antioxidante, antimicrobiene, antiinflamatorii si ajuta chiar si la cresterea imunitatii.

Arome si puteri

Scortisoara,de exemplu, stimuleaza sistemul digestiv, este o sursa importanta de fier si bire si are propietati antibacteriene, oferind protectie impotriva bacteriei E.coli. Pe langa propietatile terapeutice, scortisoara are si potential alergen si poate fi introdusa in alimentatia bebelusului dupa o discutie prealabila cu medicul pediatru

Nucsoara poate reduce temperatura corpului, asa ca este ideala in cazul unei raceli.

Antibacterian

Oregano are propietati antibacteriene si ajuta la distrugrerea microbilor care conduc la aparitia infectiilor. De asemenea, este o sursa foarte buna de magneziu si vitamina C.

Chimenul este o sursa importanta de magneziu si fier si este benefic in cazul afectiunilor digestive. Acest condiment ajuta si la atenuarea colicilor si la eliminarea parazitilor intestinali.

Cele mai bune combinatii pentru bebelusi

Condimente = pentru fructe:

banane: ghimbir ,scortisoara, vanilie,

portocale: vanilie, scortisoară, nucsoara,

pere: ghimbir, vanilie, menta, scortisoara

mere: nucsoara, ghimbir, scortisoara, vanilie

Condimente pentru iarurt: scortisoara, cardamon, vanilie, nucsoara

Condimente penttu legume:

morcovi: usturoi, busuioc, patrunjel, ghimbir,

roșii: oregano, busuioc

cartof dulce: ghimbir, scortisoara

cartof: chimen, patrunjel, cimbru

Condimente pentru cereale:

paste: usturoi, busuioc oregano

ovaz: vanilie, scortisoara, nucsoara

orez: sofran, vanilie, nucsoara, scortisoara

quinoa: scortisoara, nucsoara, cardamon, ghimbir, oregano, busuioc, piper

Condimente pentru carne:

pui/curcan: coriandu, busuioc, scortisoara, oregano, cimbru, rozmarin, usturoi, salvie

peste: anason, tarhon coriandru

fructe de mare: sofran

porc: anason, usturoi, piper

vita: usturoi, piper, boia de ardei iute, sofran

 

My title page contents