Cum gestionezi conflictele intre frati?

Conflictele intre frati

Cum gestionezi conflictele intre frati? Desi multi copii au norocul de a deveni foarte buni prieteni cu fratii sau surorile lor, aceasta nu este o regula general valabila. In unele cazuri, relatia dintre frati este definita de conflicte, certuri si chiar rivalitate. In aceasta situatie, trebuie sa incerci sa ii inveti pe cei mici ce pot face pentru a o gestiona.

 

Deseori, aceasta rivalitate isi face simtita prezenta chiar si inainte de aparitia unui nou membru al familiei. Pediatrii au observat ca pentru parinti cea mai buna atitudine este sa ramana in afara conflictului, sa nu ia partea niciunuia dintre copii si sa incerce sa le satisfaca nevoile in mod echitabil. Explicatia? Se pare ca starea de conflict si rivalitate dintre frati ascunde de fapt o lupta pentru atentia parintilor.

Pe masura ce copiii trec prin diferite stadii de dezvoltare, nevoiile și modul in care relationeaza unul cu altul se transforma. Pe scurt, rivalitatea este un lucru firesc si trebuie tratata ca o etapa in relatia dintre copii.

Poate fi frustrant sa iti vezi și sa iti auzi copiii certandu-se. O casa dominata de conflict este un mediu stresant pentru toata lumea. Insa, este foarte dificil sa stii care este cea mai buna metoda pentru a pune capat certurilor sau daca ar fi bine sa te implicit in vreun fel. Nu iti fa griji. Exista cativa pasi pe care ii poti urma pentru a-ti ajuta copiii sa se inteleaga.

Cauzele conflictelor intre frati

Exista diferite lucruri care pot duce la conflicte si certuri intre frati. Cei mai multi copii trec prin anumite grade de gelozie sau rivalitate. Exista cativa factori care ar putea contribui la aparitia neintelegerilor dintre frati:

Nevoi in schimbare

Este firesc ca modul in care nevoile si identitatile copiilor evolueaza sa afecteze si modul in care acestia interactioneaza. De exemplu, atunci cand sunt mici, acestia sunt foarte atasati de jucariilor lor si incep sa invete cum sa isi exprime dorintele. Asadar, daca fratele sau surioara le va lua jucaria exista sanse mari ca celalalt copil sa devina agresiv. Nu trebuie sa te alarmezi – este o etapa importanta in modul in care se raporteaza la propriile dorinte si o cristalizare a propriei identitati. Pe de alta parte, prescolarii incep sa inteleaga la aceasta varsta concepte precum egalitatea si corectitudinea. Tocmai de asta nu isi pot explica de ce fratii sau surorile mai mici sunt tratati diferit si se pot revolta. Toti acesti factori pot influenta modul in care copiii relationeaza intre ei in diferite etape ale dezvoltarii.

Temperamente diferite

Fiecare dintre copiii tai are o persoanlitate unica – exista diferente clare intre de temperament, flexibilitate, adaptabilitate – iar acest factor joaca un rol important in ceea ce priveste relatia dintre ei. Daca unul dintre copii este foarte calm, iar celalt este foarte usor de suparat, conflictele se vor isca in mod natural. De asemenea, daca unul dintre ei este mai atasat de parinti si cauta constant afectiunea si atentia lor, celalalt s-ar putea simti neglijat.

Modele parentale

Modul in care cei doi parinti isi rezolva problemele si neintelegerile reprezinta un exemplu foarte puternic pentru copii. Asa ca, fii foarte atenta la modul in care rezolvi conflictele in cuplu. Daca abordare este una definita de respect si empatie sunt sanse foarte mari ca si copiii tai sa adopte strategii similare in momentele in care apar neintelegeri. Daca acestia sunt expusi la tipete si certuri, exista sanse ca ei sa imite aceste comportamente.

Cum poti gestiona conflictele intre frati?

Cei mai multi psihologi sunt de acord ca cea mai buna strategie este sa nu te implicit in conflictul dintre copii si sa nu iei partea niciunuia dintre ei, pe cat posibil. Este important sa incerci sa ii inveti sa gestioneze pe relatia dintre ei.

Reactioneaza doar daca unul din copii este in pericol de a fi ranit. De ce? In momentul in care intervii, exista riscul sa creezi alte probleme. In acel moment, ei incep sa astepte ajutorul tau, in loc sa invete sa isi rezolve problemele singuri. In plus, exista riscul ca, fara sa iti dai seama, ar putea parea ca il protejezi pe unul dintre ei, ceea ce ar putea accentua starea de conflict. In aceeasta situatie, “copiii salvati” ar putea simti ca pot scapa mai usor si ca li se va lua intotdeauna apararea de catre unul dintre parinti. Acestia trebuie sa inteleaga ca este problema lor si ca este important sa invete sa isi rezolve singuri conflictele.

Daca te implici, iata cativa pasi pe care trebuie sa ii in vedere:

 Separa copiii pana cand sunt calmi

Cateodata este mai bine sa le oferiun moment de respiro si sa nu discuti imediat cauza conflictului. Altfel, cearta poate sa se intensifice. Daca vrei ca acestia sa invete cum sa gestioneze conflictele, asteapta pana cand emotiile se calmeaza.

Nu incerca sa iti dai seama care dintre copii este cel vinovat sau cel care initiaza certurile.

Orice tip de conflict are doua parti – si ambele sunt partial responsabileIn cele din urma, incearca sa creezi o situatie in care fiecare dintre cei doi copii simte ca a avut ceva de castigat. Cand ambii isi doresc aceeasi jucatie, poti veni cu idea unui joc in care cei doi o impart.

Lectii de viata

Aminteste-ti ca pe masura ce fiecare dintre copii invata sa gestioneze conflictele – ei invata o lectie importanta care le va fi de folos si mai tarziu in viata – cum sa ia in considerare perspectiva unei alte persoane, cum sa negocieze si importanta compromisului, dar si modul in care isi pot tine sub control impulsurile agresive.

My title page contents