Cuvintele care declanseaza vindecarea

Ho’oponopono este o practica straveche hawaiana pentru vindecare. Ho’oponopono inseamna a face (ho’o), a determina binele, moralitatea, prosperitatea, dreptatea (pono). Dictionarul Hawaiian defineste conceptul drept curatare mentala, in cadrul unor intalniri de familie, unde relatiile sunt reglate prin rugaciune, marturisire, pocainta si iertare. Aceasta este forma sa originala.

 

In urma cu doua decenii, Dr. Ihaleakala Hew Len, un psiholog hawaiian, a folosit metoda ho’oponopono pentru a trata bolnavii psihici ai Spitalului de Stat din Hawaii. Acesta a obtinut rezultate remarcabile, in sensul ca multi dintre bolnavi nu mai aveau nevoie de imobilizare, le-a fost scazuta doza medicatiei, iar dupa patru ani pavilionul dedicat acestor pacienti violenti a fost inchis, deoarece existenta lui nu se mai justifica din cauza lipsei de bolnavi cu astfel de manifestari. Ce este cu adevarat interesant, este ca doctorul nu s-a intalnit cu niciunul dintre oamenii pe care i-a tratat. Acesta le-a studiat dosarele de la distanta si a declansat un proces de vindecare persoanala bazat pe iertare. “Imi pare rau! Te rog, iarta-ma!” sunt cuvintele pe care Dr. Len le-a repetat in permanenta.

Dar de ce si-ar fi cerut iertare? Cu ce era el vinovat pentru starea acelor bolnavi violenti? Totul pleaca de la vechii kahuna, un echivalent al samanului, vraciului sau preotului, care considerau ca noi cream lumea prin intermediul gandurilor noastre. Practic noi suntem responsabili de tot ce se intampla in viata noastra. Iar Dr. Len, prin simplul fapt ca acei pacienti au intrat in viata lui, a considerat ca si el era raspunzator pentru starea lor.

Deci tot ce ni se intampla este raspunderea noastra. Ceilalti oameni, felul in care se poarta cu noi si vorbele pe care ni le adreseaza, nu sunt decat o reflectare a propriilor noastre ganduri despre noi. Boala, dezechilibrele de tot felul, evenimentele din viata noastra sunt creatia gandurilor pe care le generam. Vestea buna este ca le putem corecta lucrand cu noi.

Poti avea acces la aceasta metoda de vindecare prin intermediul a patru expresii, care pot fi de-a dreptul magice – „Iarta-ma!”, „Imi pare rau!”, „Multumesc!”, „Te iubesc!”.

Poti aplica metoda ho’oponopono in patru pasi simpli:

 

  1. Cainta – Imi pare rau!

Asumarea responsabilitatii si renuntarea la victimizare, este primul pas pentru declasarea procesului de vindecare interiora. Alege un eveniment pe care esti constient ca l-ai provocat. Ai probleme cu greutatea? Esti dependent de nicotina? Ai probleme cu furia? Suferi de o anumita boala? Dupa ce ai facut alegerea, spune „Imi pare rau!”. Poti sa faci afirmatia mai specifica enuntand cauza problemei tale.

  1. Cere iertare – Iarta-ma! Pronunta aceasta expresie fara sa te gandesti la o persoana anume. Repet-o si crede in ceea ce spui.

  2. Recunostinta – Multumesc! Nu este important cui sau pentru ce multumesti. Ii poti multumi corpului tau, lui Dumnezeu, Universului etc.

  3. Manifestarea iubirii – Te iubesc! Arata-ti iubirea fata de tine, natura, oameni, obiecte, de provocarile din viata ta. Crede si simte.

 

 

My title page contents