Banii au fara doar si poate un rol important in vietile noastre. Si pentru ca prin intermediul lor avem acces la o multime de lucruri, acestia se transforma de multe ori dintr-un mijloc, intr-un scop. Nu este deloc gresit sa ne dorim sa avem bani si sa muncim pentru ei, dar este nesanatos sa ii lasam sa se transforme intr-o obsesie.

 

Sunt persoane pentru care banii sunt o modalitate prin care isi cumpara temporar fericirea. Altii se tem de saracie, sunt niste extrem de cumpatati financiar, si fara sa isi dea seama ajung sa traiasca sarac, tocmai incercand sa fuga de acest lucru. De asemenea, sunt si oameni care fac un scop in viata din a se imbogati. Prin urmare, atunci cand focusul vietii noastre este numai pe bani, indiferent ca vrem sa ii cheltuim, sa ii castigam sau sa ii economisim,  trebuie sa ne gandim in ce masura relatia noastra cu acestia este sa nu sanatoasa.

Deoarece avem nevoie de bani ca moneda de schimb in foarte multe din aspectele vietii noastre, este normal sa ne ingrijoreze lipsa lor, insa este important sa cautam satisfactie si recompensa si in alte modalitati.

Cultiva o relatie sanatoasa cu banii, incercand sa aplici aceste idei.

Cheltuieste judicios

Cumparaturile ne dau o stare de bine, de aceea creeaza si adictie. Incearca sa nu faci shopping din impuls. Nu te lasa incantata de reduceri, nu fabrica motive pentru a justifica achizitionarea unui anumit obiect si nu te lasa sedusa de ideea ca un produs este ieftin si nu pierzi nimic cumparandu-l. In schimb, alege calitatea. Cumpara putin si bun. De asemenea, merita sa investesti in experiente de viata. Acestea sunt valoroase pentru ca ne imbogatesc universul interior si ne ajuta sa ne creem amintiri impreuna cu cei dragi.

Cauta satisfactie si recompensa facand lucruri noi

 De multe ori, munca pe care o facem este repetitiva, mediul de lucru este ostil si colegii total neprietenosi. In plus, activitatea desfasurata nu pare sa schimbe prea multe pentru alti oameni, in lume sau in societate. Si pentru ca nu beneficiem si de o recompensa morala si emotionala de pe urma muncii noastre, ne mutam atentia pe cati bani castigam incercand sa compensam lipsa de satisfactie a muncii, prin cumparaturi. Gandeste-te ce ti-ar aduce bucurie in afara de bani. Incearca sa te implici intr-o cauza, fii voluntar.

Alege o zi pe saptamana/luna in care sa te detoxifiezi financiar

In aceasta zi nu cheltui niciun ban si nici nu te gandi la ei. Incearca sa te detasezi.

My title page contents