Povestea din spatele lentilelor de contact

Nu vreau sa mai port ochelari, dar nu vreau nici sa ma operez ca sa scap de ei! Ce pot face doctore? Si Dr Crista Preda ne raspunde cum si de ce sa alegem lentile de contact.

 

 

Aceasta este una dintre cele mai frecvente intrebari adresate medicului oftalmolog. Mai ales de catre pacientii purtatori de ochelari cu dioptrii mari. Exista solutii? Daca da, care ar fi acelea. Ei bine, cei care nu mai vor ochelari sau cei care refuza sau nu pot face operatia de chirurgie refractiva, au la indemana lentilele de contact.

Stiai ca oamenii si-au dorit mereu sa isi corecteze vederea dar fara purtarea ochelarilor? Dovada sta in prima schita a lentilei de contact facuta de Leonardo da Vinci 1508. El a facut atunci un experiment. A observat ce se intampla cand cineva se scufunda in apa cu ochii deschisi, mai exact faptul ca, in contactul cu un fluid, corneea putea fi neutralizata. Ulterior, alti cercetatori au imbunatatit caracteristicile optice ale lentilelor, materialele, au extins limitele de dioptrii pentru care pot fi purtate acestea.

            Dar ce sunt de fapt lentilele de contact? Ele sunt niste dispozitive confectionate din materiale speciale adaptate pentru a fi suportate pe ochi, pot fi moi (cel mai frecvent folosite) sau dure. Lentilele acopera corneea sau o pot depasi (corneosclerale).

Vreau sa te informez ca materialul din care sunt facute lentilele a fost permanent imbunatatit. De ce? Ca sa pastreze sanatatea suprafetei oculare. Astfel ele beneficiaza de hidratare mare (influenteaza calitatea optica a lentilei), de grosimea mai mica (pentru ca oxigenarea corneei sa fie cat mai buna). Se adauga un diametru care sa asigure centrare si stabilitate, dar si de porozitate optima (pentru ca substante precum colirurile sa poata patrunde).

Viciile de refractie care pot fi corectate cu lentile de contact sunt miopia, hipermetropia si astigmatismul. Valorile dioptrice mari sunt disponibile in limite variabile in functie de firma producatoare. De asemenea, dioptriile lentilelor de contact pot diferi fata de dioptriile lentilelor de ochelari.  Pentru pacientii care au peste 40 de ani si unde a aparut nevoia de ochelari de citit, exista lentile bifocale sau multifocale.

            Comparativ cu lentilele ochelarului, lentilele de contact permit un camp vizual normal, care elimina distorsiunile periferice ale ochelarului si realizeaza o marire a imaginii pe retina. Spre deosebire de ochelari, lentilele de conact nu se aburesc, nu trebuie curatate in timpul purtarii si permit miscarea libera(pentru sportivi de ex.). Ele beneficiaza totodata de protectie UV.

Cine poate sa poarte lentile de conact? In principiu, o mare parte dintre pacientii care poarta ochelar. Exceptiile? Copiii – la care se prefera ochelarul. De ce? Pentru ca igiena lentilelor se face mai greu la acestia si riscul de infectie este mai mare. Chiar si pacientii alergici pot purta lentile de contact, de preferinta cele pentru ochi sensibili.

Sfatul meul pentru toti purtatorii de lentile este sa aiba si ochelari. De ce? Pentru ca e important sa isi poate scoata lentila dupa un anumit interval orar sau atunci cand sunt raciti sau au conjunctivita. De asemenea, nu recomanda portul lentilelor la piscina sau in apa marii datorita riscului de infectie.

Regimul de port este de unica folosinta, discontinuu (zilnic sau intermitent) sau prelungit. Unele lentile se pot folosi si peste noapte, dar va rog sa limitati folosirea lentilelor in timpul somnului.

Trebuie sa retineti ca exista si lentila de noapte pentru corectia miopiei pana la -6 dioptrii (tehnica numita ortokeratologie). Acest tip de lentila a aparut de cativa ani si la noi in tara si rstr folosita din ce in ce mai mult de catre pacienti datorita avantajelor fata de lentila de contact standard.

Si totusi de ce nu poarta toata lumea lentile de contact? Pentru ca nu toti pacientii stiu ca au dioptrii care pot fi corectate. Astfel, pentru ca multi dintre ei sunt comozi si nu vor sa aloce prea mult timp igienei dispozitivului de corectare a dioptriei. Sau pentru ca sunt speriati de costuri (desi ele nu sunt atat de mari daca pacientul este bine sfatuit). In egala masura, unora le  le este teama de infectii sau pur si simplu nu suporta nimic ochi, in ciuda tuturor incercarilor de a rezolva problema confortului ocular.

            Daca va intrebati cine sunt totusi cei care poarta lentile de contact, care tanjesc dupa ele, iata si raspunsul! Ii avem pe cei care au dioptrii ce trebuie folosite zilnic sau pe cei care vor sa isi schimbe culoarea ochilor cu lentile de contact colorate.

Vreau, insa, sa retineti ca, oricare ar fi motivul pentru care pacientul poarta lentile de contact, acesta trebuie sa se adreseze pentru o consultatie de specialitate. Sa probeze mai multe tipuri de lentile. Sa fie antrenat de catre cel care adapteaza lentilele (medic oftalmolog, optician sau optometrist) in ceea ce priveste purtarea in siguranta a lentilelor si mai ales cum sa realizeze dezinfectarea lor. Exista contraindicatii medicale (boli oculare, folosirea unor medicamente, alte boli ale pacientului) si exista riscuri (infectii oculare daca igiena nu este corecta, alergii care pot sa apara la solutia de intretinere sau materialul lentilei, etc). Cu toate acestea, un pacient informat si responsabil va deveni un fericit purtator de lentile de contact!

 

 

My title page contents