Dieta anti-oboseală sau cum să faci față luptei de toamnă împotriva radicalilor liberi

Dieta anti-oboseală sau cum să faci față luptei de toamnă împotriva radicalilor liberi

Dieta anti-oboseală te ajută să lupți toamna împotriva radicalilor liberi. Știi care sunt alimentele pe care trebuie să le consumi toamna pentru a contracara oboseala cronică? Există foarte multe alimente valoroase în acest sezon și nu numai. De la gălbenușul de ou bogat în vitamina A până la legumele cu frunze verzi; incluzând și fructele de mare și semințele de dovleac. 

Senzație de ceață cerebrală, somn agitat, neodihnitor, dureri musculare… Acestea sunt cele mai frecvente simptome ale oboselii cronice, un sindrom real, care afectează în principal femeile. Și toate aceste concluzii vin de la specialiști! Un studiu realizat la Universitatea din Edinburgh a arătat că simptomele sunt percepute de femei mai frecvent (42%) decât de bărbați (36%). Și lucrurile se înrăutățesc odată cu schimbarea anotimpului și reducerea orelor de lumină.

Dar care sunt cauzele? Excesul de radicali liberi din corpul nostru este responsabil pentru apariția stresului oxidativ și, în consecință, a oboselii care – în cazuri mai grave – poate deveni cronică. În acest caz, vitaminele și mineralele specifice ne pot ajuta.

Ce legătură au radicalii liberi cu oboseala?

Radicalii liberi sunt molecule produse în mod natural de corpul nostru în timpul metabolismului oxigenului. În cantități mici, ele au un rol pozitiv, de exemplu cooperează cu sistemul imunitar. Dar dacă aceste molecule sunt produse în cantități mari și nu sunt contracarate de sistemul nostru antioxidant înnăscut, acestea devin dăunătoare. Conform nutriționiștilor, prezența unui număr excesiv de radicali liberi duce la simptome precum slăbiciune generală și oboseală; dar și la amețeli, depresie, pierderi de memorie, îmbătrânire prematură, iritabilitate, probleme circulatorii, digestie slabă, dureri și tulburări musculare, artrită și complicații bronșice.

Cum poți reduce cantitatea de radicali liberi din organism? Încearcă dieta anti-oboseală!

Primul pas pentru combaterea oboselii este de a a-ți concentra atenția spre o dietă țintită, bogată în vitamine și minerale antioxidante. În acest sens, vitamina A este primul aliat. O sursă importantă de vitamina A este gălbenușul de ou; în timp ce pentru legume există concentrații bune în legumele cu frunze verzi; de asemenea, găsim cantități bune de vitamina A în fructele și legumele de culoare roșu-portocaliu (morcovi, dovleac, caise, ardei, roșii etc.), surse de carotenoide și betacaroten.

În schimb, găsim vitamina A ca retinoid, precum și în ouă, în alimente de origine animală (carne, pește, organe comestibile etc.). O altă vitamină importantă, care nu trebuie să lipsească din dieta anti-oboseală este vitamina C; cu efecte antioxidante și imunostimulatoare cunoscute. Așadar, undă verde pentru struguri, coacăze, papaya, ananas, căpșuni, pepene, mango, zmeură, afine, kiwi și, cu siguranță, faimoaselor citrice. Dar și ardei, broccoli, varză, varză de Bruxelles, conopidă, spanac, verdeață, legume cu frunze verzi, dovleac, roșii.

Apelează la minerale prețioase!

De asemenea, mineralele sunt elemente esențiale pentru combaterea oboselii schimbării sezonului (și numai). În acest sens, zincul este un mineral care joacă un rol foarte important în corpul nostru; din păcate, suntem foarte des deficitari. Concentrații mari de zinc sunt prezente în stridii și fructe de mare, dar și în unele specii de pești, cum ar fi heringul; în ouă, cereale integrale și în semințele de dovleac, susan și floarea-soarelui. De asemenea, găsești o concentrație bună de minerale în leguminoase și ciuperci, fistic, migdale, nuci, arahide, quinoa, mei, caju, nuci de pin.

Un alt aliat prețios pentru protecția împotriva radicalilor liberi este seleniul; se găsește în germeni de grâu (bogați și în vitamina E), fructe uscate (migdale, alune, nuci, în special braziliene), semințe de floarea-soarelui și usturoi.

În cele din urmă, avem nevoie și de cupru! Un mineral implicat activ în bunăstarea corpului nostru și în lupta împotriva radicalilor liberi; se găsește în crustacee, moluște, organe comestibile și leguminoase, în special fasole și linte.

My title page contents