Importanța relației părinte-copil. Cum și cât îl ajută pe copil?

Importanța relației părinte-copil

Legătura specială dintre un părinte și copilul lui este o relație frumoasă – una dintre cele mai autentice și veșnice relații pe care le-am putea întâlni vreodată. Deși iubirea împărtășită într-o relație părinte-copil vine în mod natural, construirea continuă pe această relație de-a lungul anilor este un efort conștient.

 

Există mai multe modalități de a continua să construiți pe această relație sinceră și autentică cu copilul vostru și să-i oferiți o sursă solidă de sprijin, de dragoste și de stimă de sine pozitivă.

Iată cum pot continua părinții să dezvolte relații mai profunde cu copiii lor:

1. Fiți expresivi

Comunicarea cu copilul este cea mai importantă. Exprimați-vă dragostea, verbal și non-verbal, în fiecare zi. Indiferent de vârsta lui, spuneți-i că îl iubiți, chiar și atunci când vă simțiți obosiți. De-a lungul anilor, părinții ar putea să nu fie de acord sau să nu le placă întotdeauna comportamentul copilului lor. Și, deși copilul poate fi certat de către părinți, copilul trebuie să știe întotdeauna că este iubit de aceștia necondiționat.

2. Fiți implicați

Fiți atenți la copilul vostru. Indiferent dacă lucrați la un puzzle împreună, dacă citiți împreună seara sau cântați cântece în mașină, angajați-vă să-i acordați copilului atenția voastră nedivizată. Lăsați telefonul, ignorați alte distrageri și concentrați-vă atenția asupra copilului în fiecare zi. Pe măsură ce copiii cresc, interesele lor se vor schimba în mod inevitabil. Copilul va aprecia timpul petrecut împreună cu el.

3. Dezvoltați ritualuri și obiceiuri speciale

Când copiii sunt mici, adesea cer să li se spună o poveste la culcare, care devine o tradiție nocturnă. Pe măsură ce copiii cresc, pot să-și schimbe dorințele. Dar există câteva modalități speciale de a spune „noapte buna” sau alte ritualuri care să ia locul unei cărți înainte de culcare. Poate că tu și adolescentul tău savurați un mic dejun special împreună, într-o dimineață de sâmbătă. Sau poate spălați mașina împreună. Indiferent de ritual, faceți-vă timp pentru a descoperi activități care ar putea deveni cu ușurință o tradiție între voi și copiii voștri.

4. Validați sentimentele lor

Copiii voștri vor veni adesea la voi pentru a vă împărtăși emoțiile și gândurile. Poate că este ceva anume în mintea lor, poate au avut o zi proastă la școală sau au o idee despre care vor să vorbească. Indiferent de motivul din spatele sentimentelor sau gândurilor, ascultați-i cu atenție și validați sentimentele lor. Acordându-le atenție și ascultându-i, aceștia se vor simți în siguranță și înțeleși. Ceea ce duce și la creșterea încrederii în sine și a unei comunicări mai bune.

Îmbunătățirea relației cu copilul vostru este o călătorie specială care merită făcută și trăită. De fapt, pentru a construi o legătură părinți-copii, este nevoie doar de efort, coerență și dragoste – trei componente care vă fac relația mai bună în fiecare zi. Părinții trebuie să rămână conectați. Comunicați, împărtășiți dragostea și fiți exemplul pe care doriți să-l urmeze copilul vostru.

My title page contents