Vitamina E și importanța ei pentru organism. Cea mai bună prietenă a inimii, a creierului și a fertilității feminine

Vitamina E și importanța ei pentru organism. Ce beneficii oferă organismului?

Vitamina E și importanța ei pentru organism: cea mai bună prietenă a inimii, a creierului și a fertilității feminine. De ce este important să iei vitamina E? Ce beneficii oferă organismului? 

Vitamina E este o vitamină liposolubilă care se găsește în alimente în opt forme chimice diferite; de asemenea împărțită în două categorii principale: tocoferol și alfa-tocoferol. Acesta din urmă este cel care este sintetizat de corpul uman. Este, de fapt, o vitamină care se acumulează în ficat, deci nu este necesar să o luăm zilnic prin alimente.

Vitamina E, în mod similar cu vitaminele A, D și K, este o vitamină solubilă în grăsimi, care se acumulează în ficat și se absoarbe împreună cu grăsimile dietetice. Ca urmare, această vitamină poate fi acumulată în organism ca o sursă de aprovizionare. În plus, vitamina E este termolabilă, astfel încât concentrația sa tinde să scadă odată cu căldura. Din acest motiv, se găsește în principal în alimente neprelucrate, nerafinate și nefierte.

Această vitamină este un element esențial pentru bunăstarea corpului nostru, dar nu toată lumea cunoaște beneficiile pe care vitamina E este capabilă să le ofere fiecăruia dintre noi.

Cu proprietăți antioxidante și bogate în beneficii pentru inimă, creier și sistemul imunitar, vitamina E joacă, de asemenea, un rol important în prevenirea cancerului; ajută la protejarea organismului de daunele cauzate de poluare și de fumat.

Vitamina E și importanța ei pentru organism. Care sunt principalele beneficii oferite?

Efectul benefic prin excelență al vitaminei E este acela de a fi un antioxidant. În special, vitamina E este un antioxidant solubil în grăsimi capabil să împiedice producția de radicali liberi și, astfel, să prevină sau să întârzie anumite boli.

În special, datorită acțiunii sale antiinflamatorii, vitamina E contracarează formarea nitrozaminelor (substanțe cancerigene care se formează în stomac pornind de la nitriții conținute în alimente). Din acest motiv, vitamina este capabilă să protejeze celulele de degenerarea tumorii.

Vitamina E protejează, de asemenea, țesuturile corpului nostru de acțiunea degenerativă a radicalilor liberi. În acest fel încetinește îmbătrânirea celulară dovedindu-se a fi un adevărat panaceu pentru piele. Tocmai datorită acestei abilități importante, vitamina E este utilizată în realizarea multor creme de față. De asemenea, este foarte utilă pentru a reduce cicatricile și pentru a elimina acneea.

Totodată, administrarea vitaminei E aduce beneficii sistemului cardiovascular. De fapt, vitamina E ajută la menținerea fluidului sanguin și previne apariția cheagurilor de sânge și a plăcilor aterosclerotice în vasele sangvine.

Acest nutrient este capabil să prevină tromboza venoasă și problemele cardiace în general. În plus, reduce formarea colesterolului rău (LDL) și simplifică transportul oxigenului de către celulele roșii din sânge.

Vitamina E este, de asemenea, recunoscută ca fiind capabilă de a proteja neuronii de stresul oxidativ. Datorită acestei proprietăți importante, această vitamină este capabilă să întârzie declinul cognitiv. Prin urmare, și să prevină apariția bolilor degenerative, cum ar fi Alzheimer.

Îmbunătățește și păstrează funcția ovariană, crescând astfel fertilitatea feminină; s-a dovedit a fi un mare aliat al sănătății femeilor.

Este un anticoagulant valoros, deoarece promovează dilatarea vaselor de sânge.

În plus, acțiunea sa antioxidantă este, de asemenea, valoroasă pentru a apăra organismul de agenții nocivi ai mediului, cum ar fi poluarea, pesticidele și alte toxine; poate ajuta la creșterea elasticității dermei, precum și la prevenirea ridurilor și a vergeturilor.

Vitamina E și importanța ei. În ce alimente se găsește vitamina E?

Vitamina E se găsește în principal în alimentele de origine vegetală. Semințele oleaginoase (cum ar fi nucile, alunele și migdalele, dar și fisticul, arahidele, nucile de pin, semințele de floarea soarelui și semințele de in) și uleiurile vegetale derivate din semințele menționate mai sus sunt deosebit de bogate în vitamina E. Măslinele și uleiul de măsline extravirgin sunt, de asemenea, surse excelente de vitamina E.

Germenii de grâu sunt foarte bogați în alfa-tocoferol, dar vitamina E se găsește și în cereale integrale, leguminoase, legume cu frunze verzi și multe alte legume. De asemenea, este prezentă în unele condimente, cum ar fi chili, piper și boia de ardei.

În schimb, în alimentele de origine animală, vitamina E este prezentă în cantități mai mici. Laptele, lactatele, ouăle, ficatul, peștele și carnea păsărilor de curte sunt printre cele mai bune surse de vitamina E.

Vitamina E este sensibilă la temperaturi ridicate, astfel încât prepararea termică reduce concentrația acesteia în alimente. Din acest motiv, este recomandabil să fie alese alimente proaspete care să fie consumate nefierte sau după o gătire la foc foarte scurtă.

Alimentele bogate în vitamina E abundă în grăsimi bune; acestea sunt lipide care ajută la creșterea nivelului de colesterol bun (HDL) și la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL) din sânge.

Când putem vorbi despre un deficit de vitamina E și ce simptome apar?

În medie, un adult ar trebui să consume 7 până la 15 mg de vitamina E pe zi, o cantitate ușor de realizat prin adoptarea unei diete variate și echilibrate.

Deficitul de vitamina E este rar. În general, apare în urma unor situații specifice, cum ar fi diete stricte și cu conținut scăzut de calorii, cu conținut foarte scăzut de grăsimi, malnutriție, tulburări digestive, anomalii – atât genetice, cât și dobândite – în absorbția sau metabolismul grăsimilor. În general, deficitul de vitamina E poate sta la baza apariției anumitor simptome, cum ar fi:

  • defecte de creștere și dezvoltare (în cazul sugarilor sau al copiilor);
  • tulburări ale sistemului nervos;
  • probleme neurologice și musculare, cum ar fi senzația de amorțeală la nivelul membrelor, furnicături, epuizare;
  • tulburări vizuale;
  • tulburări de concentrare;
  • neuropatie periferică, miopatii, retinopatie și răspunsuri imune afectate.

Dacă există o deficiență a acestei vitamine importante, trebuie luate suplimente specifice; întotdeauna la recomandarea medicului și strict sub supraveghere medicală, în special în prezența unor afecțiuni specifice, precum și în timpul sarcinii și alăptării.

Atunci când, dimpotrivă, avem de-a face cu un exces de vitamina E, acesta poate duce la dureri de cap, greață, oboseală și sângerări.

My title page contents