Primele semne care arată că ești însărcinată. Ce se întâmplă în corpul tău

primele semne care arată că ești însărcinată

Vrei să știi dacă ești gravidă? În unele cazuri, primele semne care arată că ești însărcinată apar  în primele săptămâni. Chiar înainte de a putea observa lipsa mentruației este posibil să îți dai seama că ești însărcinată.

Pentru unele femei, simptomele care pot indica o sarcină apar chiar și la două săptămâni de la fecundație. Acestea pot varia în intensitate, frecvență și durată.

Iată o listă primelor semne pe care nu ar trebui să le ignori. Cu toate acestea, este important să știi că multe dintre acestea pot fi similare cu cele ale discomfortului pre-menstrual.

Semne care arată că ești însărcinată. Indiciile la care trebuie să fii atentă

Sensibilitate și modificări ale sânilor

Sânii tăi ar putea să îți ofere primele indicii ale unei posibile sarcini. Chiar din primele două săptâmâni, modificările hormonale pot cauza anumite schimbări: sfârcurile pot deveni mai sensibile, se pot închide la culoare sau pot prezenta mici umflături. În același timp îi poți simți mai plini și mai proeminenți.

Stare de oboseală și extenuare

Oboseala și extenuarea se numără printre cele mai frecvente semne care arată că ești însărcinată. În această perioadă, corpul tău începe să secrete mai mult progesteron.

În doze mari, acest hormon poate cauza somnolență. Vei resimți o stare mai acută de oboseală în special în primul trimestru de sarcină.

Crampe și sângerări

Dacă observi scurgeri  ușoare de sânge, de culoare roz, ai putea fi însărcinată. Acestea apar la 10-14 zile de la fecundație și sunt cauzate de implantarea embrionului în mucoasa uterului.

Unele femei experimentează și crampe abdominale la începutul sarcinii.  Acestea seamană cu crampele menstruale, dar sunt de fapt cauzate de contracțiile uterului.

Stări de greață și de vomă

Starea de greață poate apărea în orice moment al zilei și este un simptom clasic al sarcinii. În unele cazuri, grețurile apar și la două săptâmâni după concepție.

Acestea sunt cauzate de nivelul ridicat de estrogen. Greața poate fi provocată și de mirosuri puternice.

Pofte alimentare și modificări ale gustului

Când eșți însărcinată este posibil să nu mai poți consuma anumite alimente (carne, cafea). De ce? Creșterea nivelului de hormoni conduce și la apariția poftelor alimentare.

Dureri de cap sau migrene

La început sarcinii, modificările hormonale pot cauza migrene de o intensitate medie. Pe parcurs, organismul se va obișnui cu nivelul de hormoni și acestea vor dispărea.

Constipație

Un alt simptom frecvent întâlnit în sarcină este constipația. Creșterea niveului de progesteron din organism are un efect direct asupra intenstinelor tale.

Schimbări bruște de dispoziție

Tot modificările hormonale sunt responsabile de schimbările bruște de dispoziție. În această perioadă te vei simți mai emotivă și,în general, vei fi mai sensibilă.

Stări de leșin și de amețeală

Pe măsură ce vasele de sânge se dilată și tensiunea arterială scade este foarte posibil să te simți amețită și foarte slăbită. La debutul sarcinii, stările de leșin pot fi cauzate și de glicemia scăzută.

Temperatură bazală ridicată

Temperatura bazală trebuie măsurată dimineață și indică momentul ovulației. Aceasta crește imediat după ovolație și rămâne la același nivel până la următoarea menstruație. Progesteronul  crește temperatura  bazală până la ovulaţie şi o menţine la un nivel ridicat dacă eşti însărcinată.

Dacă îți faci griji că ai unele dintre aceste semne care arată că ești însărcinată cel mai bine este să faci un test de sarcină. Cu cât aștepți mai mult timp după ovulație, cu atât rezultatul va fi mai precis.

Chiar dacă prima dată rezultatul este negative, este recomandat să încerci după câteva zile din nou pentru a fi sigură că nu ești însărcinată. Testele de sarcină ar trebui făcute, în mod ideal, din momentul în care ciclul îţi întârzie cu o zi.

My title page contents