In 2017,  numarul zilelor libere a crescut fata de 2016. Afla care sunt acestea pentru a-ti putea planifica mini-vacantele din anul ce vine. Tam-tam, iata lista cu zilele libere in 2017

 

In 2017,  avem parte de 14 zile libere. Sunt mai multe decat in 2016, deoarece in 2017, atat 24 ianuarie, ziua Micii Uniri, cat si 1 iunie, Ziua Copilului, vor fi zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza (vezi AICI). Astfel, in anul 2017, vom avea parte de timp liber in zilele de:

– 1 si 2 ianuarie (duminica si luni);

– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane (marti);

– prima si a doua zi de Pasti, adica, in 2017, 16 si 17 aprilie (duminica si luni);

– 1 mai – Ziua Internationala a Muncii (luni);

–  1 iunie – Ziua Copilului (joi);

– prima si a doua zi de Rusalii, adica, in 2017, 4 si 5 iunie (duminica si luni);

– 15 august – Adormirea Maicii Domnului (marti);

– 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei (joi);

– 1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei (vineri);

– 25 si 26 decembrie – prima si a doua zi de Craciun (luni si marti).

Alte zile libere

Persoanele apartinand cultelor religioase legale, altele decat cele crestine, au dreptul la doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale.  ( zile declarate astfel de cultele din care fac parte)

Exceptii

Zilele de sarbatoare legala nu se aplica pentru toti salariatii. Astfel, zilele libere nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii. De asemenea, pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica se stabilesc programe de lucru adecvate.  Aplicarea lor este obligatorie in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate.

Spitale si alimentatie

Salariatilor care lucreaza in unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, precum si salariatilor ce lucreaza in locuri de munca unde activitatea nu poate fi intrerupta li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza de bonusuri. Mai exact: pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, ei primesc un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

 

 

My title page contents