Cheia pentru a creste un copil puternic

Cheia pentru a creste un copil puternic. Care ar putea fi? In calitate de parinte, una dintre intrebarile pe care ti le pui tot mai des este: cum as putea sa cresc un copil puternic? 

Cand vine vorba despre cresterea si viitorul copiilor, tot mai multi parinti se intreaba daca au procedat corect, daca au facut ce trebuia, daca copilul lor este suficient de puternic pentru societatea in care tocmai ce a intrat? Iata cateva trucuri de la Huffingtonpost.com:

 

Autocritica, pentru tine si pentru cel mic:

Atat tu, cat si colega ta proveniti din aceleasi medii. Ati studiat aceeasi facultate si lucrati in acelasi domeniu. De ce atunci cand ea are o problema, o tratezi cu o atitudine plina de compasiune. Iar cand vine vorba de tin, spiritul critic iese la iveala? – este exemplul oferit de Huffingtonpost.com pentru a ilustra autocritica, atat pentru tine cat si pentru cel mic.

Fara compasiune

Lipsa de compasiune exista atat in cazul celor mici, cat si in cazul adultilor si, potrivit Huffingtonpost.com este o practica autodistructiva. Cel mai important ar fi ca si tu, si cel mic sa intelegeti cat de importanta este compasiune in viata voastra!

Fara diferente

Inainte de a te autocritica, gandeste-te cum ai proceda daca cea mai buna prietena ar fi in aceeasi situatie. Mai mult decat atat, rezerva-ti cateva minute in care sa iti permiti sa fii om si mai ales in care sa te intelegi pe tine si sa nu iti critici actiunile.

Nu judeca!

Kristen Neff, expert in stiinta autocompasiunii,a declarat pentru Huffingtonpost.com: „In loc sa te judeci fara mila si sa te critici pentru diverse maruntisuri, poti apela la autocompasiune si poti incerca sa te intelegi. La urma urmei, nimeni nu este perfect!”

3 practici de autocompasiunune: atentia, umanitatea si bunatatea.

Conform Huffingtonpost.com, atentia este practica prin care iti recunosti mereu sentimentele si starile sufletesi, fara a le suprima.

Potrivit Huffingtonpost.com, o intelegere comuna a umanitatii presupune realizarea si acceptarea faptului ca noi toti avem sentimente, ganduri si experienta similare. Daca recunoastem ca sentimentele noastre sunt unice, le putem percepe ca pe o parte interconectata a unui grup mai mare.

Bunatatea iti va permite sa fii empatica, atat la nevoile altora cat si la nevoile tale! 

Cum iti poti ajuta copilul sa depaseasca golul de compasiunea?

Cum procedezi? Conform Huffingtonpost.com, cand cel mic se confrunta cu stari de anxietate si probleme, indeamna-l sa isi spuna exact ceea ce i-ar spune celui mai bun prieten!

Cum sa fii propriul tau cel mai bun prieten?

Huffingtonpost.com iti propune urmatoarea modalitate: Roaga-l pe cel mic sa-ti spuna o provocare prin care a trecut sau cu care se confrunta in prezent. Sa presupunem ca iti va spune despre un test la biologie, unde ii este frica ca va esua.

Acum ia un animal de plus, care sa-l reprezinte pe cel mai bun prieten al copilului. Spune-i ca cel mai bun prieten al lui, animalul de plus, trece prin aceeasi problema. Ce i-ar spune lui in aceasta situatie? „Sa presupunem ca ursuletul acesta este Mihai, cel mai bun prieten al tau! Mihai este foarte igrijorat ca va pica testul de la biologie. Poti vorbi cu el, sa-l faci sa se simta mai bine in aceasta privinta?”.

In continuare, explica-i copilului tau, ca felul in care ii vorbeste jucariei de plus este acelasi mod in care ar trebui sa vorbeasca cu el insusi, pentru a se simti mai bine. Arata-le ca o modalitate foarte buna prin care pot face asta, este in picioare, in fata unei oglinzi, privindu-se in ochi si avand o conversatie cu el insusi.

In functie de varsta copilului, poti sa-l ajuti, stand impreuna in fata unei oglinzi si oferinadu-i sfaturi.

 

 

 

Articol adaptat din: huffingtonpost.com

 

 

My title page contents