Cum să-ți îmbunătățești vederea? Iată 5 sfaturi simple!

Cum să-ți îmbunătățești vederea? Descoperă 5 sfaturi simple! Ochii noștri lucrează din greu pentru noi în fiecare zi! Procesează constant tone de informații și imagini, ne permit să recunoaștem, să citim, să admirăm, să privim, să orbim, să examinăm…

În esență, ochii noștri sunt prețioși și ar trebui să avem cu toții grijă de ei.

Cum să-ți îmbunătățești vederea? Iată 5 sfaturi pentru a-ți îmbunătăți vederea și pentru a-ți menține ochii sănătoși:

Înainte de toate, nu uita că medicul tău este întotdeauna cea mai bună sursă de sfaturi adaptate nevoilor tale.

1. Mergi regulat la controale oftalmologice

Primul sfat este probabil cel mai important: dacă porți deja ochelari sau lentile de contact, știi că o rețetă actualizată este esențială. Și chiar în cazul în care vederea ta este în regulă, nu neglija controalele de specialitate regulate. Un examen oftalmologic aprofundat nu numai că va determina dacă dioptria s-a schimbat, dar poate fi, de asemenea, esențial în identificarea altor cauze posibile ale vederii încețoșate, cum ar fi tulpina ochilor, diabetul și hipertensiunea arterială.

Frecvența corectă pentru a programa controale vizuale este:

  • Persoanele între 20 și 40 de ani ar trebui să aibă un examen de ochi la fiecare doi ani;
  • Copiii, adulții și vârstnicii au nevoie de controale oftalmologice anuale.

2. Pauză pentru ochi de la ecranele digitale

Te-ai gândit vreodată cât timp petreci folosind ecrane digitale? Pe baza unui sondaj recent, s-a calculat că, în medie, petrecem cel puțin 6 ore pe zi pe ecrane digitale, fie că este vorba de computer în timp ce lucrăm sau de smartphone-uri, tablete și televizoare inteligente în timpul liber. Aceasta înseamnă că ochii noștri sunt împinși în mod constant să se concentreze pe aceeași distanță pe o suprafață luminată. Pe termen lung, mușchii ochilor sunt afectați de acest obicei din ce în ce mai răspândit.

Când timpul petrecut în fața ecranului devine excesiv, riscul de astenopie și oboseala ochilor crește semnificativ. Printre simptome: dureri de cap, vedere încețoșată, ochi dureroși și uscați. Aceste disconforturi pot fi atenuate luând pauze scurte.

Pentru a evita oboseala ochilor, uscăciunea și vederea încețoșată, urmează regula „20-20-20″: Fă o pauză de 20 de secunde la fiecare 20 de minute, concentrându-ți privirea asupra unui loc la 20 de picioare (aproximativ 6 metri) distanță de computer.

În plus, dacă lucrezi în mod regulat la computer sau dacă îți plac jocurile, poți încerca să utilizezi ochelari cu lumină albastră. Acești ochelari sunt echipați cu un filtru special care blochează un procent din lumina albastră emisă de ecranele și afișajele noastre. De asemenea, oferă protecție UV și îmbunătățesc contrastul și claritatea imaginilor pe ecranele digitale, făcându-ne viața mai ușoară.

Cu toate acestea, cea mai bună soluție pentru a atenua oboseala ochilor cauzată de dispozitivele digitale constă în limitarea și distanțarea timpului petrecut în fața ecranului. Ba mai mult, cu timpul s-ar putea ca această măsură să te ajute să-ți îmbunătățești calitatea somnului și concentrarea.

3. Cum să-ți îmbunătățești vederea? Încearcă câteva exerciții pentru ochi

Exercițiile pentru ochi sau „yoga pentru ochi” sunt destul de populare și cu rezultate bune. 10-15 minute sunt suficiente! Vei observa imediat o relaxare. Iată în ce constau:

  • Deplasează-ți ușor privirea de la stânga la dreapta. Repetă această mișcare de trei ori;
  • Mișcă privirea spre tavan, apoi încet spre podea. Repetă de trei ori;
  • Mișcă încet și ușor privirea spre stânga sus, apoi încet spre dreapta jos, de trei ori;
  • Repetă această mișcare, începând din dreapta sus și coborând spre stânga. Din nou, repetă de trei ori;
  • Desenează un „opt” cu ochii.

Cu toate acestea, chiar dacă exercițiile pentru ochi s-au dovedit a elibera mușchii ochilor de tensiune și stres, ele nu sunt o soluție miraculoasă. Pot reprezenta doar o alinare după o zi grea de muncă sau de studiu, dar nu vor vindeca în mod magic afecțiunile de vedere. De aceea, este foarte important să urmezi întotdeauna recomandările specialistului.

Cu toate acestea, există unele beneficii dovedite. Conform cercetărilor științifice recente efectuate de Departamentul de Optometrie al Academiei de Viziune Sankara, exercițiile de yoga pentru ochi reduc simptomele oboselii ochilor și cresc eficiența mușchilor extraoculari.

În concluzie, antrenându-ți ochii, nu numai că îți vei tonifia mușchii ochilor, dar veți îmbunătăți și fluxul sanguin, oxigenarea și producția naturală de lacrimi.

4. Mănâncă mai multe legume și menține un stil de viață sănătos

Conform numeroaselor studii internaționale, vitaminele, acizii grași și antioxidanții sunt elixirurile de care avem nevoie, dacă dorim să îmbunătățim sănătatea ochilor noștri într-un mod natural.

Carotenoidele, cum ar fi vitamina A (cunoscută și sub numele de retinol), betacarotenul, luteina și zeaxantina ajută ochii noștri să dezvolte o protecție naturală împotriva razelor UV. Luarea lor reduce riscul de cataractă și degenerescență maculară, precum și ochii uscați. Se găsesc în morcovi, porumb, spanac, broccoli, afine, roșii, cartofi dulci, mango, dovleci, ouă și lapte.

Vitamina B (în special B1, B2, B6, B12 și acidul folic) susține buna funcționare a mușchilor oculari și scade riscul bolilor oculare degenerative. Poți găsi vitamine B în fasole, ouă, spanac, legume cu frunze și cereale.

Vitamina C este considerată un „scut natural” împotriva bolilor și infecțiilor. Și ochii noștri pot beneficia, de asemenea, de calitățile sale de stimulare a imunității. Vitamina C nu numai că previne cataracta și degenerescența maculară legată de vârstă (sau AMD sau ARMD)), dar poate încetini și pierderea acuității vizuale. Alimentele cele mai bogate în vitamina C sunt: kiwi, citrice, fructe roșii, salată verde, roșii și ardei. Acestea conțin, de asemenea, bioflavonoide, care sunt importante pentru sănătatea optimă a ochilor.

Vitamina E are un efect antioxidant care, de asemenea, ajută la prevenirea AMD și a stresului ocular. Întărește mușchii ochilor și protejează vederea. Se găsește în migdale, avocado, alune, soia, șofran, măsline și ulei de măsline, cereale integrale și spanac.

De asemenea, nu uita să bei cel puțin un litru și jumătate de apă pe zi, să faci o plimbare afară, atunci când programul îți permite și să dormi cel puțin opt ore în fiecare noapte.

5. Protejează-ți ochii de radiațiile UV

Nu în ultimul rând, protecția UV trebuie asigurată pe tot parcursul anului. Așadar, nu neglija să porți perechea preferată de ochelari de soare!

Alege cu grijă ochelarii de soare: Ochelarii de soare ieftini, necertificați, îți pot deteriora ochii mai mult decât lumina soarelui în sine. Ține cont: ochelarii de soare trebuie să fie echipați cu un filtru UV400; ceea ce înseamnă că trebuie să blocheze 100% din razele UVA și UVB, împiedicându-le să acceseze ochiul.

My title page contents