Tamarind: proprietăți și beneficii ale unui fruct tropical, un antioxidant exotic

Tamarind: proprietăți și beneficii ale unui antioxidant exotic. Tamarindul este un tip de fruct tropical folosit în multe feluri de mâncare din întreaga lume. Tamarindul este bogat în nutrienți și are numeroase beneficii și utilizări pentru sănătate.

Cunoscut și sub numele de curmal indian, tamarind este un pom fructifer exotic, un copac de foioase cunoscut științific ca Tamarindus indica. Este originar din Africa, dar crește și în India, Pakistan și multe alte regiuni tropicale. Arborele produce păstăi asemănătoare fasolei umplute cu semințe dulci și acre, înconjurate de pulpă fibroasă.

Fructul, în special pulpa, are numeroase proprietăți pentru sănătate. Singurul specimen din genul Tamarindus aparține familiei leguminoase, care include, printre altele, fasolea, mazărea, lintea, fasolea fava și arahidele.

Arborele de tamarind este un copac veșnic verde care poate ajunge până la 30 de metri înălțime și poate crește chiar și în soluri foarte sărace.

Tamarind: caracteristici și valori nutriționale

Toate părțile tamarindului, de la păstaia bogată în fibre, până la semințele și pulpa bogate în proteine și flavonoide, au o importanță nutrițională ridicată. Compoziția tamarindului este ușor diferită de cea a leguminoaselor pe care suntem obișnuiți să le consumăm; conținutul de proteine, de fapt, este semnificativ mai mic.

În acest sens, Organizația Mondială a Sănătății raportează că tamarindul poate fi considerat o sursă a tuturor aminoacizilor esențiali, cu excepția triptofanului. Consumul de tamarind oferă, de asemenea, o cantitate bună de nutrienți și, în special, fibre: 5 grame de fibre la 100 de grame de alimente, egale cu 1/5 din fibrele recomandate pentru consumul zilnic în cazul unei diete sănătoase. Analizele fitochimice au arătat, de asemenea, că acest aliment este bogat în unii compuși fenolici cu acțiune antioxidantă, cum ar fi catechinele, procianidinele B2 și acidul tartric.

Proprietăți nutriționale ale tamarindului

Tamarindul este bogat în multe substanțe nutritive. O ceașcă (120 grame) de pulpă conține:

  • Magneziu: 26% din valoarea zilnică;
  • Potasiu: 16% din valoarea zilnică;
  • Fier: 19% din valoarea zilnică;
  • Calciu: 7% din valoarea zilnică;
  • Fosfor: 11% din valoarea zilnică;
  • Cupru: 11% din valoarea zilnică;
  • Vitamina B1 (tiamina): 43% din valoarea zilnică;
  • Vitamina B2 (riboflavina): 14% din valoarea zilnică;
  • Vitamina B3 (niacina): 15% din valoarea zilnică.

În plus, conține urme de:

  • acid ascorbic
  • vitamina K
  • vitamina B6 (piridoxina)
  • Folați serici
  • vitamina B5 (acid pantotenic)
  • seleniu

De asemenea, acesta conține 6 grame de fibre, 3 grame de proteine și mai puțin de 1 gram de grăsime. La care se adaugă un total de 287 de calorii.

Beneficii pentru sănătate ale tamarindului

Datorită proprietăților sale benefice, acest fruct exotic este utilizat pe scară largă în medicina tradițională din țările tropicale. În special, proprietățile tamarindului îl fac potrivit pentru utilizare în caz de dureri abdominale, febră, diaree, constipație și probleme respiratorii.

Efect laxativ

Datorită conținutului său de potasiu, acid tartric și acid malic, tamarindul este utilizat pe scară largă ca laxativ. Conform unei cercetări recente, efectele laxative sunt efectuate atât de fructe, cât și de frunzele lăsate să macereze.

Împotriva diareei

Pulpa și rădăcina de tamarind sunt folosite în medicina tradițională pentru a trata diareea și dizenteria.

Proprietăți antioxidante

Așa cum am menționat mai sus, tamarindul este bogat în antioxidanți. Din acest motiv, potrivit unui studiu din 2012, consumul său are un efect pozitiv asupra anumitor tipuri de cancer.

Efect antimicrobian

Tamarindul a demonstrat o activitate antimicrobiană împotriva unor agenți patogeni moderat răspândiți, cum ar fi Klebsiella pneumoniae, Salmonella paratyphi, Bacillus subtilis, Salmonella typhi, Escherichia coli și Staphylococcus aureus.

Tamarind poate fi utilizat împotriva febrei și malariei

În mai multe țări de pe continentul african, tamarindul este utilizat pentru a trata malaria și ca febrifug, adică pentru scăderea febrei.

Beneficii pentru diabet și colesterol ridicat oferite de tamarind

Tamarindul pare a fi util în tratamentul diabetului zaharat; studiile efectuate pe șobolani au arătat că administrarea unui extract apos de tamarind a dus la o scădere semnificativă a zahărului din sânge la șobolanii diabetici. În mod similar, nivelul colesterolului din sânge pare, de asemenea, să fie redus prin consumul acestui aliment.

Cum să utilizezi tamarindul?

Pulpa de tamarind este utilizată pe scară largă în gătit; poate fi utilă pentru aromatizarea diferitelor feluri de mâncare: de la cartofi, la orez, la Sambhar, o supă indiană de legume și linte.

Aceeași pulpă este folosită și pentru prepararea băuturii pe bază de tamarind: lași pulpa să se odihnească în apă timp de câteva ore, apoi adaugi zahăr și lămâie și pui pe foc să fiarbă timp de 15-20 minute, după care filtrezi.

În cosmetică, tamarindul pare să aibă efecte anti-îmbătrânire importante. De fapt, utilizarea sa este comparabilă cu cea a acidului hialuronic în tratamentul ridurilor.

Contraindicații și efecte negative potențiale ale tamarindului

Consumul acestui fruct nu este asociat cu efecte negative; cu toate acestea, semințele sale conțin o cantitate moderată de tanini, ceea ce face digestia mai dificilă. Din acest motiv, consumul de tamarind (în special semințele) trebuie descurajat sau limitat în caz de probleme intestinale. În caz de dificultăți digestive, balonare abdominală sau aerofagie, este întotdeauna recomandabil să consulți un specialist.

În plus, studiile arată că tamarindul interacționează cu ibuprofenul și acidul acetilsalicilic (componente ale medicamentelor antiinflamatoare comune) crescând biodisponibilitatea acestora. Prin urmare, consultă întotdeauna medicul și prezintă-i situația ta!

Deși multe persoane cred că poate nu au consumat niciodată tamarind, acesta este, de fapt, unul dintre principalele ingrediente ale sosului Worcestershire, folosit, de exemplu, în producția binecunoscutului sos de cocktail.

My title page contents