Rolul tatălui în educația copilului. Cât contează implicarea

Că mama este centrul Universului oricărui copil, este de notorietate. Dar asta nu înseamnă că rolul tatălui în educația copilului este mai mic sau mai puțin important. Iar acest lucru este cu atât mai evident atunci când tatăl lipsește din viața copilului.

Oricât ar fi o mamă de puternică, ea nu va putea juca și rolul tatălui în educația copilului. Și asta pentru că impactul pe care îl are tatăl asupra copilului este de neînlocuit. Însuși Sigmund Freud, părintele psihanalizei, a afirmat că cea mai mare nevoie în copilărie este cea de protecție paternă. Această concluzie poate naște controverse, dar știința a dovedit că este adevărată.

Rolul tatălui în educația copilului

Fiecare copil are nevoie de un tată implicat și iubitor. Rolul acestuia este crucial în creșterea copilului și are o mare însemnătate în dezvoltarea socială, emoțională și intelectuală a acestuia. Copiii care cresc alături de tați implicați în viețile lor au parte de avantaje observabile nu doar în perioada copilăriei ci și la maturitate. Sunt copii care au performanțe școlare mai bune, un IQ mai ridicat și o tendință de a atinge succesul academic. De asemenea, sunt copii care se bucură de un respect de sine mai ridicat. Ca și tineri sau adulți vor avea mai puține probleme cu legea, vor găsi locuri de muncă bune și vor putea face carieră mai ușor.

Modelul de tată, modelul de copil

Felul în care tatăl se manifestă în relație cu copilul are o influență semnificativă în devenirea acestuia. Un tată care este drăgăstos, rezonabil dar ferm în formarea comportamentului, va crește un copil cu un grad înalt de competență. La polul opus, un tată lipsit de afecțiune, autoritar, care încearcă să își educe copilul făcând permanent uz de pedepse, va crește un copil retras, temător, fără respect de sine.

Cel care ”dă aripi”

Uneori, societatea modernă nu reușește să recunoască pe deplin rolul tatălui în educația copilului și în familie, în general, limitându-l la asigurarea resurselor financiare. Ei bine, pentru copil sunt importante ambele stiluri de educație, atât cel specific matern cât și cel specific patern. Pentru că sunt diferite.

În vreme ce mama este modelul protector, tata este cel deschis experiențelor, cel care este mult mai dispus să-și lase copilul să exploreze. Dacă mama este cea care își protejează puiul permanent, în schimb tata este cel care încurajează autonomia copilului și susține dezvoltarea încrederii în forțele proprii.

Un adevărat influencer!

Pentru băieți, tatăl este modelul masculin și punctul de referință. Un model pe care îl urmează în mod inconștient. Tot de la tați, băieții vor învăța aptitudinile sociale dar și controlul agresivității. Băieții care sunt crescuți de tați iubitori și implicați vor fi, la rândul lor, tați buni pentru copiii lor. De asemenea, sunt mai siguri pe ei și mai voluntari în relațiile cu ceilalți.
Pentru fete, tatăl este important în formarea respectului de sine, el fiind cel care poate influența grija față de propria persoană. Încurajările oferite de tată vor ajuta la diminuarea nesiguranței și la creșterea încrederii în propriile abilități. Lucruri care, toate la un loc, demonstrează că rolul tatălui în educația copilului este mai mare decât poate părea la prima vedere.

My title page contents