Totul despre ALĂPTARE

Greșeli, mituri și superstiții despre lapte și alăptare

Greșeală: nu te lăsa influențată de expresii ca nu ai lapte sau laptele nu este bun pentru că nu sunt adevărate!

Încă din a șasea lună de sarcină, sânii sunt pregătiţi să producă lapte. La unele femei, în această perioadă încep să curgă din sfârcuri mici picături de lichid gălbui (colostru). Colostrul – chiar dacă este transparent și unii pot zice că nu e bun – este bogat în proteine, fiind substanţa potrivită care hrăneşte bebeluşul alăptat după naștere. Este extrem de bun pentru copil, deoarece conţine anticorpi din organismul tău, care combat infecțiile. Nu conține încă glucida care se găseşte numai în lapte (lactoza).

Rezerva de lapte creşte treptat între a treia şi a patra zi de la naştere. Îţi vei simţi sânii plini şi uneori sensibili. Vor fi moi sau tari în funcţie de cât de plini sunt cu lapte. Când un copil este alăptat, laptele matern este eliberat din glandele mamare şi propulsat în jos prin canalele galactofore, situate chiar în spatele cercului de ţesut întunecat la culoare, care înconjoară sfârcul (areola). Acţiunea de sugere a copilului comprimă areola, forţând laptele să iasă prin mici deschideri din sfârc. Dacă ești sănătoasă, laptele este perfect pentru bebelușul tău. O răceală sau o gripă determină organismul tău să producă anticorpi care vor ajunge din sânge în lapte, protejând, astfel, și sugarul. Cele mai multe tratamente medicamentoase permit alăptarea fără probleme, așa că nu ai de ce să-ți faci griji.

Greșeală: o masă de lapte praf din biberon nu influențează alăptarea.

Un biberon cu lapte praf poate face mult rău. În primul rând, oferindu-i un biberon cu lapte praf când avem senzația că nu s-a săturat după ce a supt la sân, nu facem decât să dăm peste cap principiul cerere și ofertă, adică lungim pauza dintre mese, pentru că laptele praf se digeră mai greu. În același timp, pentru că nu s-a golit sânul corespunzător, în timp secreția de lapte scade. Deci vom ajunge ca de la un biberon de lapte… la hrănirea cu biberonul.

Mit: nu mai am lapte!

Un bebeluș suge exact cât are nevoie și cantitatea de lapte consumată se va reface până la următoarea masă. De aceea, alăptarea la cerere ajută sânii să-și crească producția de lapte. Numai un șoc foarte puternic, traumatic, poate opri lactația unei lăuze.

Mit: mulsul laptelui cu pompa îți arată cât lapte are mama.

Nimic mai fals. Ceea ce scoți cu pompa din sânii tăi arată doar… cât de mulți poți scoate cu pompa. Un sugar pus la sân poate să scoată mult mai mult lapte decât poate mama să pompeze.

Superstiție: copilul întors la sân deoache.

Ptiu, invenție și alta nu! Vorba asta adâncă zice că dacă îl alăptezi și, din te-miri-ce motive, îl treci pe biberon, apoi iar îl pui la sân, copchilu’ va putea să deoache. Și, vai, ce grozăvie ar fi pentru mama dumnealui ca poată viața să-l ferească de blesteme. Pe vremuri, cred, vorba era buna, era… proalăptare. Cine s-ar fi încumetat ca dintr-un motiv oareșcare să scoată copilul de la sân și apoi să-l întoarcă?

Greșeală: alăptatul este dureros

Alăptatul nu ar trebui să provoace nicio durere. Motivul pentru care apare durerea se datorează, în primul rând, unei poziții deficitare a copilului la sân. Dacă durerea nu dispare într-o săptămână, e posibil să fie vorba despre o infecție a sânului. Oricum ar fi, ultima soluție este aceea de a opri alăptarea.

 

 

My title page contents