Beneficiile lavandei pentru sănătate și frumusețe

Descoperă în cele ce urmează beneficiile lavandei pentru sănătate și frumusețe. Lavanda este o plantă erbacee aromată, bogată în proprietăți benefice și poate fi folosită pentru îngrijirea de zi cu zi și pentru înfrumusețare.

Lavanda este cunoscută încă de pe vremuri. Se pare că numele său derivă din utilizarea sa pentru curățarea corpului. Lavanda era folosită în special pentru parfumarea apei, în care vechii romani se scufundau pentru a face baie. Totodată, documentele acelor vremuri arată că lavanda se folosea pentru a face un medicament potrivit pentru combaterea stărilor de greață, a sughițurilor și a durerilor intestinale.

Iată care sunt beneficiile lavandei pentru sănătate și frumusețe:

1. Ulei esențial de lavandă

Aceste produs este, de asemenea, cunoscut de secole pentru proprietățile sale de vindecare în caz de arsuri și inflamații ale pielii. Câteva picături (de preferat, diluate într-un ulei vegetal de bază, precum uleiul de măsline extravirgin simplu) pot fi folosite pentru a-ți unge pielea, în caz de mâncărime cauzată de mușcăturile de țânțari. Vei observa rezultatele imediat.

De asemenea, uleiul de lavandă este considerat, prin excelență, cel mai bun ulei esențial pentru relaxare. Acesta este motivul pentru care este utilizat pe scară largă pentru a efectua masaje cu scopul relaxării mușchilor, și ca supliment la sărurile de baie care urmează să fie utilizate pentru o baie la picioare seara. Astfel încât senzația de oboseală și greutate resimțită la nivelul membrelor inferioare să poată fi ameliorată, pe cat posibil, imediat. În plus, uleiul esențial de lavandă este minunat în cazul durerilor de cap cauzate de stres și tensiune. Masezi o picătură sau două pe tâmple și vei obține imediat primele beneficii.

Uleiul esențial de lavandă poate fi, de asemenea, util pentru tratarea răcelilor. Poate fi adăugat, alături de bicarbonat, în apă clocotită pentru fumigații clasice. Astfel, vei spori efectele acestui tratament, care este unul dintre cele mai utile remedii împotriva răcelilor, încă de pe vremea bunicilor. Un alt ulei esențial deosebit de potrivit în acest sens este extras din eucalipt.

2. Apă florală de lavandă

În aromaterapie, lavanda este folosită pentru parfumarea și reîmprospătarea camerelor casei, dar și în caz de insomnie. Poți pulveriza apă florală de lavandă în cameră sau pe pernă, înainte de a merge la culcare. De asemenea, poate fi de ajutor să pulverizezi puțină apă de lavandă pe o batistă din pânză, pe care să o ții noaptea lângă pernă sau pe noptieră.

Bine de știut că apa florală de lavandă și uleiul esențial de lavandă sunt deseori recomandate în caz de durere reumatică. Acestea trebuie utilizate pentru a efectua masaje delicate pe zonele cele mai afectate de fenomen. Eficacitatea extractelor de lavandă asupra durerilor reumatice este legată de proprietățile sale antireumatice și antiinflamatoare.

3. Flori de lavandă

Să nu uităm nici florile de lavandă! Acestea pot fi colectate și lăsate să se usuce după ce au fost adunate în ciorchini. Cu aceste flori poți umple săculeți de pânză, pe care să-i așezi în sertare și dulapuri, printre rufe, pentru a le parfuma. Aceleași crenguțe uscate de lavandă pot fi folosite pentru a realiza pachețele parfumate. Acestea pot fi înfrumusețate cu panglici colorate și pot fi folosite pentru a parfuma lenjeria sau pur și simplu pentru a decora casa.

Florile uscate de lavandă pot deveni, de asemenea, unul dintre ingredientele suplimentare pentru prepararea săpunurilor naturale sau a lumânărilor de casă din plante. Odată recoltate și uscate, pentru a-și păstra aroma, florile de lavandă pot fi depozitate în cutii de tablă sau de carton, bine închise. De preferință, așezate la umbră și departe de sursele de căldură.

Florile uscate pot fi utilizate pentru prepararea unguentelor. Se lasă la macerat timp de câteva săptămâni într-un ulei vegetal de bază. Din aceleași flori uscate este posibil să se obțină infuzii și decocturi de vindecare. Acestea sunt utilizate pentru uz extern, pentru spălarea rănilor, pentru băi de picioare sau pentru tratamentul leucoreei.

4. Infuzie de lavandă

Infuzia de lavandă poate fi administrată și ca băutură cu proprietăți calmante și relaxante. În acest caz, florile uscate de lavandă pot fi combinate cu roiniță, tei și mușețel, pentru a obține o infuzie cu o aromă plăcută. Infuzia preparată numai cu lavandă are proprietăți diuretice puternice. Pentru a obține efectele dorite, adaugă o linguriță de flori uscate de lavandă la 250 ml cană cu apă clocotită. Apoi las-o câteva minute la infuzat și consumă băutura de trei ori pe zi.

 

My title page contents