Ce faci cand s-a accidentat la joaca

Nu intotdeauna joaca este o bucurie. Prinsi in valtoarea distractiei si scapati de sub supravegherea adultilor, copiii se pot rani serios. Dr. Alin Pandea (medic specialist Ortopedie-Traumatologie) iti spune ce sa faci si ce nu in caz de accident la locul de joaca.

Anual, mai mult de 5000 de copii sufera accidente la locurile de joaca. Conform studiilor britanice, cele mai multe accidente se petrec intre lunile aprilie -septembrie, intre orele 12:00-18:00, iar principala cauza o reprezinta caderea de la inaltime. Mai frecvent se inregistreza traumatisme la nivelul membrelor superioare si capului, cei mai afectati fiind copiii cu varsta cuprinsa intre 5-9 ani.

Majoritatea leziunior sunt minore, cum ar fi: vanatai, taieturi, zgarieturi, acestea putand fi tratate cu ajutorul tehnicilor generale de prim ajutor: curatarea ranilor cu solutie dezinfectanta, badaje, comprese reci. In cazul in care exista sangerari, se recomanda curatarea zonei cu apa din abundenta, dezinfectie cu alcool, compresia zonei si mentinerea unei pozitii inalte a membrului afectat.

Loviturile la cap

In cazul in care se produc traumatisme la nivelul capului (in special daca exista simptome precum ameteala, varsaturi, pierderea cunostintei), diformitati vizibile la nivelul membrelor superioare sau inferioare sau durere severa care impiedica continuarea activitatii, se recomanda consultarea unui medic pentru excluderea complicatiilor (ex. fracturi, luxatii sau contuzii cerebrale). In cazul traumatismelor la nivelul capului, se recomanda evitarea administrarii de medicamente antialgice (codeina),  pentru ca acestea pot masca simptome ale tramatismelor craniene grave.

Locurile de joaca cu grad ridicat de risc sunt: trambulinele, locurile de catarat si leaganele fara protectie.

Daca traumatismul se produce la nivelul membrelor superioare, acestea trebuie imobilizate intr-o esarfa, cu antebratul prins intr-o pozitie cat mai inalta (la nivelul pieptului).

In cazul in care se produce un traumatism la nivelul gatului, nu se recomanda mobilizarea copilului,  deoarece aceasta poate produce leziuni nervoase.

Daca dupa accidentare copilul acuza ameteli, se recomanda ridicarea picioarelor deasupra nivelului capului.

Cum sa previi accidentele

– asigura-te nu exista cuie iesite sau margini ascutite in preajma
– nu merge la locul de joaca unde exista spatiii mai mici de 23 cm, pentru caexista riscul ca cel mic sa ramana blocat
– fii atenta ca terenul de joaca sa fie acoperit de un strat de nisip cu grosimea mai mare de 15 cm, pentru a preveni traumatismele
– nu-l imbraca pe cel mic cu obiecte vestimentare largi si nu-i pune accesorii de poate ramane agatat (snuturi, curele etc)
– respecta regulile prevazute pentru fiecare spatiu de joaca in parte
– nu lasa copilul singur in spatiul de joaca

 

foto Shutterstock.com

 

My title page contents